Komentara: 1
Pregleda: 2282

Odbojka: Velike šanse da muška ekipa Spartaka igra Evropu

01.03.2020. u 13:28h
Izvor: Subotičke novine
Prošle godine sedam srpskih odbojkaških klubova obezbedilo je priliku da igra evro mečeve, ali samo je jedan prijavio ekipu za učešće. Od ove godine država staje iza srpske klupske odbojke u cilju obezbeđivanja sredstava za takmičenja na evro sceni. Subotički Spartak je ozbiljan kandidat za jedno od tih mesta koje vode u Evropu.
Odbojka: Velike šanse da muška ekipa Spartaka igra Evropu

Prošle godine sedam srpskih odbojkaških klubova obezbedilo je plasmanom u domaćim takmičenjima mesto u nekom od evropskih kupova. Samo je jedan klub, OK "Vojvodina", prijavio ekipu za učešće (Liga šampiona), dok je preostalih šest, zbog nemogućnosti da odgovore pre svega finansijskim zahtevima takmičenja, odustalo od Evrope.

Bila je to još jedna od sezona u kojoj je srpska odbojka, ovenčana titulama evropskih prvaka, doživela klupski udarac, ali čini se, poslednja. Na sastanku sa predstavnicima klubova Banka „Poštanska štedionica” Super lige u obe konkurencije, saopšteno je da će svi srpski odbojkaški klubovi učesnici evropskih kupova naredne sezone imati finansijsku podršku Odbojkaškog saveza Srbije, koju je obezbedila država Srbija. Sastankom su predsedavali Zoran Gajić, predsednik OSS, Ivan Knežević, generalni sekretar OSS, Đula Mešter, prvi potpredsednik OSS, i Radoslav Milić, predsednik Skupštine OSS, a prisustvovali su predstavnici svih 20 klubova učesnika Super lige u obe konkurencije.

Odbojka: Velike šanse da muška ekipa Spartaka igra Evropu

- Zahvaljujući Vladi Srbije dobili smo garancije da će naši klubovi koji obezbede domaćim plasmanom takmičenje u evropskim kupovima imati pokrivene troškove za ta takmičenja. To se odnosi na Ligu šampiona, CEV kup, Čelendž kup i Balkansku ligu. Ovo je velika stvar za naše klubove jer je poslednjih nekoliko sezona na ovom polju bilo velikih problema sa otkazivanjima. Klubovi mogu da se skoncentrišu na posao stvaranja igrača, jer je to i bitno za Odbojkaši savez Srbije. Stvaranje igrača ne ide preko noći, to je dugoročan proces, a potrebno ga je ispratiti, jer, evo, propuštamo kod odbojkaša druge olimpijske igre - ističe Đula Mešter, po učinku sa olimpijskih igara najbolji sportista Subotice (osvojeno zlato i bronza).

STRANCI - Primetno je, pogotovo ove sezone, da srpski klubovi sve više koriste pravo da angažuju strane igrače. Stranac u ekipi je potreban našem takmičenju, ali da se radi o zaista kvalitetnom igraču, koji pravi razliku. Nije dobro da dolaze stranci na zalasku karijera, da samo uzmu pare, nego da se i oni dokazuju, da traže put do Lige šampiona, Evrokupa, boljeg angažmana. Svakako nisam za opciju da se diže limit, da bude više od dva stranca, jer time zatvaramo prostor mladim igračima iz Srbije - naglašava Mešter.

Kako ističe prvi potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije, predstavnici klubova su prezadovoljni. Klubovi su često u finansijskim problemima, uglavnom su oslonjeni na lokalne samouprave. Uprkos svemu, ove sezone imamo jednu od najjačih konkurencija u takmičenju odbojkaša. Iskusniji igrači se vraćaju kući, žele da igraju jače lige, dok je kod žena i dalje česta situacija da vrlo rano devojke traže put inostranstva. Igranje u Evropi doprineće imidžu srpske odbojke, klubovima, a pre svega će omogućiti napredak igrača. Gledajući iz igračkog ugla, meni je mnogo pomoglo to što sam u Vojvodini imao priliku da igram Ligu šampiona. Kroz takve mečeve se dosta napreduje. Za mladog igrača je neprocenjivo da igraš protiv jačih ekipa, jer je to jedini put da se napreduje na pravi način. Klubovi, sa druge strane, dobijaju motiv više da rade istvaraju, jer znaju da ako naprave rezultat u domaćem takmičenju, imaju priliku da igraju Evropi. Kako ističe Mešter, Savez će pomoći klubove i kroz nabavku odgovarajućih lopti, kao glavnog rekvizita za odbojku.

ŠANSA ZA SPARTAK

Među klubovim koji su rezultatom u protekle dve sezone izborili Evropu, ali nisu nastupali, bio je i subotički Muški odbojkaški klub "Spartak"

Odbojka: Velike šanse da muška ekipa Spartaka igra Evropu

- Podržavamo ovu odluku i ona nas raduje. Učešće naših klubova će samo da podigne rejting naše odbojke, ali i rejting naših klubova. Spartak je morao da propusti evropske kupove zbog nedostatka finansija, a sada se klubovima otvara mogućnost da zbog Evrope i poprave budžet, jer ćemo biti atraktivniji i potencijalnim sponzorima i donatorima, jer nije mala stvar igrati u Evropi i dovesti Evropu. Veliki uticaj ove odluke biće i na popularnost odbojke i sve što sa time ide, ali će doprineti i mnogo boljoj afirmaciji i napretku naših igrača — smatra Duško Guslov, predsednik Spartaka.

Odbojkaši iz Subotice počeli su Mini ligu i imaju realne šanse da se izbore za mesto koje vodi u Evropu. Odvojile su se ekipe Vojvodine i Niša, dok se ostali gotovo ravnopravno bore.

- Imali smo u proteklom delu i dobrih izdanja, ni kiks nam nije nepoznat, a verujem da će u samoj završnici do izražaja doći veliki uloženi rad igrača i stručnog štaba. - dodaje Guslov

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2282
Povezane teme

duško guslov

odbojka

odbojkaški klub spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.