Komentara: 11
Pregleda: 4675

Od sutra počinje primena tužilačke istrage

30.09.2013. u 17:36h
Izvor: RTV Yueco
Sutra počinje primena novog Zakona o krivičnom postupku koji će dovesti do oživljavanja tužilačke istrage u našem pravnom sistemu. To znači da će istragu ubuduće voditi javni tužilac, policija, sud i drugi organi, a ne kao do sada kada su istragu vodile istražne sudije. U Višem sudu u Subotici objašnjavaju da je sve spremno za primenu novog zakona.
Od sutra počinje primena tužilačke istrage

Predmeti koji su sada u radu biće završeni po sudskoj istrazi, a sve nove predmete preuzimaju tužioci rekao je vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Subotici.Pored uvođenja tužilačke istrage, novi Zakon o krivičnom postupku potpuno je promenio organizaciju glavnog pretresa, odnosno suđenja koji se svodi na dokazivanje. Tužilaštvo i odbrana prikupljaju dokaze u postupku.

Manjkavosti koje se budu javile u radu redovnih sudova i tužilaštava biće u hodu ispravljane. Ministar pravde kaže da za početak može da se oformi pravni mehanizam kroz poseban zakon koji će omogućiti sudijama koje su u jednom periodu obavljale istražne poslove, da budu birane za zamenike javnih tužilaca.

Predlogom novog zakonika uloga suda bi se svela na kontrolu ispravnosti dokaznog postupka. Stranke su formalno ravnopravne. Obavezna odbrana je propisana samo za teža krivična dela, tako da većina okrivljenih može, ali ne mora imati branioca.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 4675
Povezane teme

Viši Sud Subotica

Osnovni sud Subotica

istraga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.