Komentara: 5
Pregleda: 6870

Od prvog juna maturanti ponovno u klupama, a posle i ostali đaci

21.05.2020. u 17:00h
Izvor: TV Subotica
Od prvog juna, prazne učeničke klupe posle više od dva meseca ponovo će popuniti školarci. U osnovne škole prvo će maturanti, koji će imati priliku da zaključe i poprave ocene, kao i da se pripreme za malu maturu, dok će šansu da isprave prosek imati i svi ostali đaci, ali od kraja druge junske nedelje.
Od prvog juna maturanti ponovno u klupama, a posle i ostali đaci

Prvog junskog dana osmaci će u školu dolaziti kako bi priložili knjižice, slike i sve ono što je preduslov za polaganje male mature. Tom prilikom biće im uručen probni kombinovani test i onaj iz maternjeg jezika, koje će rešavati kod kuće i doneti nazad u školu, narednog dana.

Tada će se u učionicama održati probni test iz matematike, što će maturantima omogućiti da u realnim uslovima osete atmosferu koja ih čeka 17, 18. i 19. juna, na zvaničnom završnom ispitu. Drugog juna će u klupama Oš "Kizur Ištvan" biti oko 86 đaka, podeljenih u dve grupe, od 8 do 10 časova i od 11 do 13 časova.

- Učenici osmog razreda polažu probni završni ispit u utorak, 2. juna, rešavanjem testa iz matematike. S obzirom na to da u učionici ne može da bude više od 9 učenika, mi ćemo učenike podeliti u 10 učionica i tu ćemo organizovati naše kolege, nastavnike predmetne i razredne nastave koji će biti angažovani na rešavanju probnog testa - kaže Dejan Anđelović, direktor OŠ "Kizur Ištvan".

Od prvog juna maturanti ponovno u klupama, a posle i ostali đaciU kalendarskom rasporedu koji je uređen novim Pravilnikom, 3, 4. i 5. jun biće dani za maturante koji nemaju zaključene ocene ili žele da ih poprave, dok od 6. juna kreće desetodnevna pripremna nastava. U nekim obrazovnim ustanovama ona će se izvoditi onlajn, a u drugim u školi.

- Kod nas će pripremna nastava za učenike osmih razreda biti oganizovana u školi po grupama, dakle na isti način kao što će se organizovati i probni test iz maetmatike, tako će se i po određenom rasporedu, samo u manjim grupama, organizovati pripremna nastava po predmetima - dodaje Anđelović.

Preliminarni predlog zaključenih ocena za sve đake biće 31. maja, nakon čega će se sprovesti anketa među učenicima kako bi se znao broj onih koji će iste popravljati. Od 8. do 15. juna, ovu priliku će imati petaci, šestaci i sedmaci, kao i učenici nižih razreda.

- Ministarstvo prosvete je predložimo da učenici od 1. do 4. razreda nisu u obavezi da dolaze i tu ćemo videti da li će zaista biti potrebe. Oni koji su zaista nezadovoljni ocenama, govorim o učenicima od 2. do 4. razreda, jer su u 1. razredu ocene opisne, gledaćemo da napravimo neki raspored, eventualno neki dogovor, ali je i to moguće uraditi onlajn - poručuje Anđelović.

Od 1. juna kreću aktivnosti i u srednjim školama, od popravljanja i zaključivanja ocena do velike mature, koja će trajati od 4. do 6. juna.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 6870
Povezane teme

mala matura

završni ispit u osnovnim školama u subotici

OŠ Kizur Ištvan

osnovne škole subotica

dejan anđelović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.