Komentara: 7
Pregleda: 2914

Očekuju se prinosi iznad proseka

13.06.2013. u 17:23h
Izvor: RTV City
Poljoprivredna stručna Služba Subotica i Žitobačka iz Kule, organizovali su danas Dan polja strnih žita i herbicidnih ogleda. Ova, sada već tradicionalna manifestacija održana je na farmi Mikićevo, na putu između Subotice i Starog Žednika.
Očekuju se prinosi iznad proseka

Na oglednim poljima poljoprivrednim proizvođačima prezentovano je oko 35 sorti strnih žita. Proizvođači su mogli da se uvere u kvalitete i prednosti određenih  sorti ječma, raži, ovsa i pšenice koji su najzastupljeniji na ovom području.

Prikazani su i sortimenti koji tek treba da uđu u širu primenu, kao i vrste koje su u fazi ispitivanja. Kraj parcela gde su vršeni herbicidni ogledi, stručnjaci iz oblasti zaštite bilja govorili su o efektu primenjenih herbicida  različitih kuća na kukuruz, soju i suncokret. A za savet oko izbora sorte, kao i o primeni agrotehničkih mera poljoprivrednici su mogli da se obrate stručnjacima sa Intituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Poljoprivredne stručne službe.

„ Ovde se vidi jedan reprezentativan ogled, što je vrlo važno jer samo iz takvog ogleda možemo izvući adekvatne i validne rezultate, da bi mogli procenjivati vrednost novih selekcija. Iz ovakvih ogleda za sledeću godinu možemo da predložimo proizvodnji nešto novo, kao i šta je to novo u tim novim sortama.“- rekao je dr Novica Mladenov sa  Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Ovom prilikom direktor Poljoprivredne stručne službe Damira  Vargu komentarisao je očekivanja od presdtojeće žetve. On je rekao da, ukoliko se nastave povoljni uslovi  u narednom periodu  vegetacije pšenice, mogu se očekivati  prinosi iznad višegodišnjih proseka.

U proteklih dvanaestak godinaprosečni prinos u Subotici je negde oko 4,5 tona po hektaru. Naravno da će biti i parcela sa manjim prinosom , tamo gde je došlo do poleganja i nije ispoštovana agrotehnika, kao i gde je upotrebljena veća količina semena i nije odrađena zaštita od bolesti. Gde je odrađena puna agrotehnika mogu se očekivati prinosi i preko 6 tona.  Na oglednom polju, ja lično očekujem prosečan prinos od preko 6 tona po hektaru.“- kaže dipl ing Damir Varga,  direktor  Poljoprivredna stručna služba A.D.

Za prinose iznad proseka  zaslužna je i primena punih agrotehničkih mera koje se, Poljoprivredna stručna služba svake godine trudi da ispoštuje i prikaže poljoprivrednim proizvođačima.

„Osnovna analiza zemljišta, norme koje su primenjene, kompletna  agrotehnika, a evo ove godine ispoštovana je  puna agro zaštita. Rađena su dva tretmana, čak smo primenjivali i regulatore rasta, jesu malo poodmakli usevi s proleća, ali je neki efekat ipak vidljiv. Smatram da ćemo sa uvođenjem regulatora rasta u proizvodnju u narednim godinama napraviti jedan novi pomak.“ – dodao je Varga.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2914
Povezane teme

poljoprivreda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.