Komentara: 4
Pregleda: 3540

Obezbeđena sredstva za pružaoca usluga ličnih pratilaca i asistenata

18.12.2019. u 18:55h
Izvor: TV Subotica
U gradskom budžetu za narednu godinu biće obezbeđena značajno veća sredstva za oblast socijalne zaštite, čime je omogućeno da se započne zakonska procedura nalaženja pružalaca za usluge ličnog pratioca i asistenta, najavila je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, dodavši da su u budžetu opredeljena i sredstva za kupovinu novog vozila za osobe sa invaliditetom.
Obezbeđena sredstva za pružaoca usluga ličnih pratilaca i asistenata

Već od početka sledeće godine korisnici usluga socijalne zaštite moći će da dobiju usluge ličnog pratioca za decu, kao i ličnog asistenta za odrasle osobe. Ova oblast bila je neregulisana, jer je iziskivala velika sredstva za realizovanje, a sada su ona obezbeđena.

- Podaci Centra za socijalni rad govore da danas imamo 64 korisnika koji svoje teškoće u razvoju savladavaju uz pomoć ličnih pratilaca, odnosno šesnaest korisnika kojima je potreban lični asistent Ovim potezom obezbedićemo preko 70 radnih mesta - kaže Stevanović.

Subotica još uvek nema licenciranog pružaoca ovih usluga, a lica koja su ih do sada pružala, bila su formalno nezaposlena, te će time i njihov status sada biti rešen. Lokalna samouprava je ranije sufinansirala rad ličnog pratioca, a ostatak su doplaćivali roditelji.

- Pružalac usluge biće u obavezi da obezbedi licencirane kadrove za svako dete ili punoletno lice. Ukoliko lica koja su do sada pružala ovu uslugu žele da prođu kroz ovu obuku, to će im biti omogućeno, te će tako steći licencu - dodaje sekretar.

Centar za socijalni rad će, na osnovu molbe roditelja i mišljenja komisije, donositi rešenja o priznavanju prava na uslugu, dok u slučaju da je korisnik odrasla osoba, lice direktno podnosi zahtev. Pružalac ovih usluga imaće svoju kancelariju, čime će biti omogućena nesmetana neposredna komunikacija sa korisnicima.

- Slede nam razgovori sa roditeljima, ličnim pratiocima, Centrom za socijalni rad i izrada Pravilnika o participaciji. Predstoji nam ozbiljan rad, ali spremni smo za izazov jer znamo koliko je ova usluga bitna korisnicima - zaključuje Stevanović.

Ovim korakom najveći vanistitucionalni problem u oblasti socijalne zaštite biće rešen, a iz lokalne samouprave se nadaju da će Subotica uskoro postati primer dobre prakse i ostalim gradovima.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3540
Povezane teme

socijalna zaštita

jasmina stevanović

lični pratioc

lični asistent

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.