• Pregleda: 5831

Obeleženo 99 godina od oslobođenja Subotice

Polaganjem venaca na spomen ploču na Železničkoj stanici i Spomeniku junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu, danas je svečano obeleženo 99 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.
Obeleženo 99 godina od oslobođenja Subotice

Na današnji dan, samo dva dana po proglašenju primirja, srpska vojska je ušla u Suboticu tačno u 10.15 časova. Predvodili su je potpukovnik Anto Živulović i major Mihajlo Bodi, koji su zajedno sa ostalim vojnicima stigli na Železničku stanicu i donela dugo očekivanu vest o slobodi.

- Moj otac je solunski ratnik, narednik odlikovan Karađorđevom zvezdom i carskom medaljom Romanovih. Zbog njega i svih ostalih ovo je značajan datum i ne smemo da zaboravimo svoje pretke i sve ono što su oni uradili da bi mi danas ovde živeli – kaže 91-godišnji Rajko Vujinović.

Po mišljenju oraganizatora, značaj ovog datuma je iz godine u godinu sve veći.

- I sami znamo da sloboda nema cenu i moramo poštovati žrtvu koju su naši preci podneli – smatra Milan Vukelić iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918.

Kako je srpsku vojsku dočekalo više od 70. 000 Srba i Bunjevaca i predstavnici Bunjevačko-srpskog narodnog odbora, tako ovaj veliki istorijiski datum već 26 godina zajedno obeležavaju Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ i Bunjevački kulturni centar. Као i prethodnih godina na sceni Jadran sinoć je održana svečana akademija „Braća uvek i uvik zajedno“.

Obraćajući se prisutinima, gradonačelnik Bogdan Laban podsetio je na zalaganja srpskih i bunjevačkih prvaka u Subotici u njihovo iskreno verovanje u konačnu pobedu i ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom. On je podsetio na događaje koji su prehodili ovom velikom datumu

 – U Prvom svetskom ratu Srbija je pretrpela velika stradanja: izgubila je, procenjuje se, oko milion i tri stotine hiljada duša. Ginulo se za slobodu, ali i za ideju da se, prvi put od dolaska na Balkan, Južni Sloveni nađu u istoj državi – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Na nama i budućim generacijama je da odajemo počast našim slavnim precima koji su u borbi za slobodu dali ono najdragocenije što imaju – svoje živote!

Izvor: Subotica.com

povezane teme

92
samo kažem Odgovori
Da tada nije "oslobođena" danas bi bila u EU.
andrea
B-) avo za komentar.
Naxi
A polovina njenih građana bačena pod led, streljana u Žutoj kući, mrtva od batina i gladi po logorima itd.... ne mešajmo babe i žabe. Sramotite se.
sofi
Na tvoju žalost OSLOBOĐENA je i još će dugo, dugo biti slobodna. A ti ako ti ne odgovara ova sloboda idi tamo gde će ona biti po tvojoj meri.
SHM
Wow mozes misliti...eno i Orban bas jako odusevljen politikom Evropske Unije a Englezi pogotovo....toliko odusevljeni da su pobegli iz nje!
kec
@ SAMO KAZEM i HMMMMM . Nije tako gospodo , samo ste veoma zadojeni idejama grofova Telekija i Karoljia , a i izrazito ste frustrirani . Istina je da se Karilji nakon ' HRIZANTEMSKE REVOLUCIJE; 31.10.1918 ,poceo ponasati kao da je na pobednickoj strani . Vojvoda Misic i generali ( D' Epere i Anri ) su ga pustili da se nedelju dana tako ponasa . Odvojio se Karolji od Austrije ( 01.11. 1018 ) koja je potpisala primirje a predsedik vlade Karolji to nije hteo . Odugovlacio je i naredio pukovniku Beli Linderu , koji se nalazio u Beogradu ( sad dolazi ono sto HMMMM spominje ) ali TRI SATA nakon ulaska vojske u Suboticu. To je POSLEDNJE potpisano primirje .Rezultat je da je nadobudna komponenta dvojne monarhije svedena sa 280000 kv.kilometara na 93000. Trijanon 04.06.1920. Klemanso pred. Fr. je posebno uzeo '' na zub'' grofa Mihalja Karoljia , pa nije hteo da reaguje na 25.11 1918 kad je zaceta Srpsko-madjarska republika Baranja -Baja,proklamovana 14.08.10.1921. E sad ide prica o Hortiju !
C
Rekli su da ulazimo u EU 2025, polako.
ffilozoff
Pobedili Vucic i Nikolic i doveli austrougare u SU!!! hehe,he...
Uvek u pravu Odgovori
Nisu se trebali zaustavljati do Beča (naravno preko Budimpešte). I ja samo kažem. Ne znam zašto neko komentariše teme koje ga ne zanimaju.
ffilozoff
P.S. Vucic vise vole austrougare Orbana i KURCA,od srpske opozicije!!! Znaci,da mu vise godi poznanstvo sa Kurcom,nego kad je ziveo DR.DJINDJIC,pa ga proglasavao izdajicom??? On je izdajica,KURCOV covek!!!
Luka
Pitanje je dal je redovna linija mađarskih željeznica išla do Beča... Da su zaspali u vožnji možda bi oslobodioci oslobodili i Beč :) Možda bi sad Laban bio gradonačelnik Beča :)
rufus Odgovori
Dobar dan! Kad će da da ostavku zbog snimka koji je iscurio u javnost! Ovo nije moj gradonačelnik. Šta se sad tu šepuri. Sramota. Ne za njega, već ljude koji stoje pored njega. Žalosno baš
Cangoš Odgovori
Ne, nego bi i dalje bili prečani!
A kamo puste sreće da se MI oslobodimo Vas oslobodilaca posle 1991.
Ja
Čanguli, mogu da kažem da je Subotica grad u kojem još uvek preovladavaju dobronamerni i miroljubivi, kvalitetni i pravedni, širokogrudi LJUDI! A to kako ste sami sebe nazvali - sreća pa je većina istih zbrisala odavde , sami ste pročistili redove.
autentican suboticanin 1 Odgovori
Zahvaljujući Tomislavu Nikoliću, koji je u svojoj gramzivosti za slavom, valjda hteo da bude trajno zapamćen u istoriji srba, pa je stoga proglasio 11. novembar državnim praznikom Srbije, sada nam je svima skrenuta pažnja da je 11.11.1918. u 11 sati potpisano primirje u prvom svetskom ratu a to znači da su se toga dana obustavile sve VOJNE OPERACIJE i nije bilo više oružanih dejstava niti POKRETA TRUPA !
A to znači da 13. novembra 1918. godine više nije bilo rata, ili vojnih dejstava, ali se ipak tamo neka četica srbskih vojnika ukrcala u AUSTROUGARSKI VOZ koji je sasvim normalno i uobičajeno saobraćao sve do Budimpešte ( a možda i do samoga Beča ) iza linije fronta koja se završavala kod današnjeg Srbobrana, tada Szenttamas, i na taj način IZIGRALA potpisano primirje i na PREVARU izvršila ratno dejstvo pokretom vojne jedinice a na šta nije imala prava jer je primirje bilo na snazi.
Zox
Prvi svetski rat se nije zavrsio ovim primirjem vec kapitulacijom i raspadom Austrougarske monarhije . Ono sto je trazila na ovim prostorima to je i dobila. Ipak kad pogledamo danas Austriju vidimo da se mnogo obogatila cedeci svoje kolonije,kao i sve ostale kolonijalne sile. Ne znam ni jednu zemlju koja je uspela da povrati snagu i da se priblizi bivsim i sadasnjim kolonijalistima.
Hmmmm
Četica srBskih vojnika ... Austrougarski voz ... Znači srpska banda na prevaru ukrala Suboticu? Čoveče, oslobodi se mržnje i pročitaj nešto, biće ti bolje! Pročitaj barem ovo:

http://www.nationalgeographic.rs/vesti/4176-na-danasnji-dan-13-novembar.html

Pošto si već na početku pobrkao lončiće (da ne spominjem tvrdnju da je Toma Nikolić uveo praznovanje 11. novembra (cela Evropa ga praznuje!), sve tvoje nebuloze koje si kasnije navodio su samo plod tvoje somnabulne mržnjom opterećene psihe!
autentican suboticanin 1 Odgovori
Prema tome Subotica nije oslobođena nego je na PREVARU okupirana i da kojim slučajem u 18h i 35 minuta nije već pao mrak, toga 13. novembra 1918. godine, isto kako je i sada u to doba dana već mrak, dotični "oslobodioci" bi možda produžili i do samoga Beča i njega "oslobodili" ali pošto je bio mrak i nisu imali pojma kuda ih nosi voz onda su sišli sa voza na prvoj sledećoj stanici u kojoj se voz zaustavio i gle vraga - to je bila baš eto Subotica !
Vojni predstavnici tada velike pobedničke sile Francuske, pojavili su se u Subotici tek mesec dana kasnije kada je u Subotici sve već bilo "sređeno" u interesu srba ali nisu ništa preduzeli da bi stanje vratili na dan 11. novembra pa je onda jasno zašto je svojevremeno Koštunica doktor Vojislav kao premijer i potom predsednik Srbije stalno isticao da nisu rusi već su francuzi najveći prijatelji srbskog naroda, jer Subotica ne bi bila u Srbiji da francuzi nisu progledali kroz prste na ovu očiglednu PREVARU srba a koja se sada euforično slavi.
kojot
Читава европа слави тај празник тако да сиктер бре са тим твојим небулозама. Није га Воја увео да се слави и да јесте није мого већем делу евеврпе да наметне слављење тог празника. Ви очито презирете Србију и све што има везе са њом.
kec
@ ' Autenticni ' sugradjanine , zato su Rumuni hteli za Bec . Uradili bi to nakon napada Madjara na njih u Madj.-Rum. ratu , ali im Francuz to nije dozvolio . morali su se zadovoljiti samo sa okupacijom Budimpeste i brckanjem nogu u Balatonu . Povukli su se sa vojskom nakon godinu dana . Tu je ekstremnu ulogu odigrao Bela Kun =ekstremni komunista . Veliki rat se nije ni redovno zavrsio a Bela Kun i drustvo udri u rat sa Rumunijom . Ulica sa njegovim imenom i danas postoji u varosi . Kasini momci nisu skinuli to ime kao ni Kizur -nije im smetalo sto su komunisti , ali Ivu Lolu Ribara jesu ! Smatram da bi opet dan varosi trebao biti 13.novembar .
Luka
@KOJOT Šta to znači "sikter bre"? Na kom je to jeziku?
bunjevac Odgovori
Kako to da ne piše da su Srpsku vojsku dočekali i Hrvati.
Ne piše jer su se skoro svi izjašnjavali kao Bunjevci i to nikome nije smetalo .
panonski čamac
Heh, dobio si minuse, ali pišeš istinu. Nakon oslobođenja, i Hrvatska se zastava vijorila po ulicama, sudeći po par publikacija što sam pročitao u Gradskoj Biblioteci. Oslobođenje jeste bilo nešto dobro, ali Subotica je posle toga vrlo brzo počela da tone jer je bila pogranični grad pun Mađara, Jevreja i Nemaca kojeg je trebalo pustiti niz vodu, a kasnije posle drugog svetskog rata je bila prva tačka koja je trebala biti uništena nakon moguće invazije SSSR, pa nije skoro ništa ulagano u nju u odnosu na ostale delove Jugoslavije. Ima isti broj ljudi i danas kao što je imala pre 100 godina, i to je sramota za nekadašnju KSHS, Jugoslaviju i današnju Srbiju.
kec
@ BUNJEVAC .Tako je brate ! A kako je varos u Srbiji ( ne Jugoslaviji ) tribalo bi vratit 13. novemb. za dan varosi .
autentican suboticanin 2 Odgovori
Nekoliko faktografskih činjenica o ovom spomeniku:
Spomenik je u svom originalu rad jednog čantavirskog kamenoresca, koji je kasnije emigrirao u Ameriku, a izradio ga je 1915 godine u spomen nekog poginulog mađarskog vojnika i verovatno je bio postavljen u Bajskom groblju, za šta je dokaz poleđina spomenika koja je ravna i bez detalja a to govori da je bio pored neke zidane ograde ili kapele. Po dolasku nove srbske vlasti u Suboticu 1918 godine, nekome od njih je sinula genijalna ideja da taj spomenik, uz neke dorade a da ne utroše puno para, iskoriste za promociju ujedinjenja SRBA, HRVATA i SLOVENACA U KRALJEVINU JUGOSLAVIJU za šta je dokaz grb na slici i 31. maja 1925 godine postave ga na mesto preko puta današnje benzinske pumpe NIS gde je česma sa vodom na Puškinovom trgu. Ovde je spomenik "preživeo" uz neka oštećenja bombardovanje u drugom svetskom ratu.
Luka
Cirkus!
autentican suboticanin 2 Odgovori
Komunistička vlast sredinom pedesetih godina, kada kreće gradnja zgrade poznate kao "kifla" i ostalih u okolini, uklanja spomenik i od tada skoro pedeset godina leži zaboravljen u dvorištu Likovnog susreta i niko ne obraća pažnju na njega. A onda nam dolaze ratne devedesete godine i uz Miloševićevu ratno huškačku euforiju o ujedinjenju srba u veliku srbiju pod naletom velikosrbstva JOŽEF KASA, gradonačelnik u to doba, dolazi na ideju da odobrovolji velikosrbe da ne oslobađaju nanovo Suboticu na taj način da ovaj spomenik vadi iz naftalina i postavlja ga na mesto gde i sada stoji a za uzvrat je valjda stoga bio postavljen za jednog od podpredsednika vlade Srbije. Tako da zahvaljujući Kasa Jožiki sada se tom spomeniku mađarskom vojniku klanja uz veličanje ujedinjenja srba - samo je pitanje sa kime - valjda sami sa sobom - i od pre koju godinu-dve sa braćom novokomponovanim bunjevcima koji su prihvatili Šešeljevu definiciju bunjevaca - da su srbi sa govornom manom kršteni u krivoj crkvi.
Postar Odgovori
Kako su nam se uznemirili madjari, "autenticni Suboticani" iz Banata
Andrea
zašto onda učite mađarski , da biste mogli da dobijete pasoš eu. Zašto tražite hrvatski pasoš, ?nemojte to raditi. Idete svi kod ovih veeelikih luzera da radite i puštate ih u pobedničku zemlju koja ih malterne moli da ulažu u Srbiju . Nis am sigurna ko je stvarno oslobođen a ko je postao rob . Mislim oslobođen rob.
drug Bajić metač tavana z'Đurđina Odgovori
A di su bunjevački popovi na ovoj manifestaciji?
X Odgovori
Gde je Pastor i ostali iz SVM (samo Vucicevi madjari)?
jozo bubnjar Odgovori
nista se nije promenilo u proteklih 76 godina... da se videti iz komentara, minuseva i pluseva za iste... vuk dlaku menja ali cud nikada... nazalost, retko kada je ovo bilo tolerantno podrucje... to je zalosna cinjenica...
x
Ne znam zasto, ali...ne volimo okupatore. Narocito one koji su dosli na gotova pa su i to uspeli da uniste....
kec
@ JOZO . Pa , fain je tesko . Oni kraj vatre u zimskim vecerima nisu divanili o onim ( s v o j i m ) sto su naulci slobodno udatali i vikali '' ne ugas racu '' . Zar grisim ? Zatuo vratit 13. novembar za dan varosi . Poslidnji ga je spominjo gradonacelnik Lipozencic , a ondak je doso aptil '41 , pa komunisti . Eh , sto nisu divanli - nego se nacisto povampirili . Svice palidu onima koji su nase slali u Sarvar .
Srbin Odgovori
I nakon tih 99 god,ista meta isto rastojanje,evo vam dokaza po komentarima,opet bi neki Srbima presuđivali?!IV-rajh živi uveliko,pogledajmo cvetanje fašizma i nacizma po evropi i svetu,samo sreća da je Car Putin i velika Rusija ta koja će toj aždaji stati za vrat.
Luka
Niko Srbima neće ništa, nego iritarate jer ste alavi i nezajažljivi. Onda se čudite posli. Evo sad ste cilu Vojvodinu uzeli, imate je, niko vas ne sprečava, ali vi ni sami ne znate šta ćete sa njom. Došli ste na gotovo, sve pripremito, izgradito, uredito, i šta je epilog sad posli 100 godina? Rapad sistema. I to malo što se oporavilo sedamdesetih i osamdesetih ste opet uspeli uništit od kad ste srušili autonomiju Vojvodine. I ko vam je sad kriv opet? CIA, Vatikan, masoni? Ko?
Srbin
@Dijana
Meni je veoma lako voditi prepisku sa pismenim i posvećenim svetom,ali sa ovakvima kao vi,verijte nije lako,ali hajde pokušaću!Toliko sre nadam se verski pismeni,iako sumnjam nakon ovakvog vašeg komentara,od kada su po vama opet,vrata pravoslavne crkve i rimo-katoličke crkve na istoj strani sveta,jedino ako nije to neko vaše novo pomodarstvo?!Hajd se malo edukujtei nesnešto naučite pa se onda upustitw u komentare ove vrste,a slobodno pitajte i vaše katoličke sveštenike.
NEKO IZ MASE Odgovori
@ AUTENTICNI SUBOTICANIN Na cijoj strani se borio taj madjarski vojnik, sto mu, kako kazes, ukradose spomenik? Koliko je meni poznato, spomenici na javnim mestima se nisu postavljali onima, koji su bili , ajd da se blago izrazim, na strani gubitnika. Po tebi je, ako dobro razumem, cinjenica da je Subotica u Srbiji cista koleteralna steta, neki voz je otisao krivim putem.......
Pajo Odgovori
99 godina okupacije! Inace zar nije okupacija kada stranci drze sva preduzeca i kada svi zavisimo od stranaca i njihovih deviza!
luka @ Odgovori
Po komentarima na ovu lepu vest vidi se koliko je tolerantno ovo područje severne Bačke...Sve se javljaju Mrzitelji bilo čega na pomen Srbije....Mozda Srbija nije najsredjenija i najsrećnija zemlja ali u svim ratovima je bila na pravoj strani i borila se za svoj opstanak uz velike ljudske gubitke.... Dok se to za Potomke onih sto su imali logore za decu i bacali ljude pod led nemoze nikako reći...Oni bi radje i dan danas bili pod Nacistima nego živeli sa Srbima.... Svako dobro svim dobrim ljudima.....
Luka
E sad stvarno... Pa dokle ta mitomanija? Kako vam ne dosadi? "...u svim ratovima je bila na pravoj strani..." U kom to vi svemiru živite?
kec Odgovori
I jos samo ovo za HMMMM . Spominjete Austougarski voz .To je zato sto ga ovi iz dvojne monarhije nisu unistili , pa se moglo ( srecom ) . Mislili , ostace im to . Nisu tako mislili po centralnoj i juznoj Srbiji . Moze biti da ce Vam biti lakse i toplije oko srca , kad saznate da je tamo zeleznica unistena , od istih . Morala vojska peske i nesto na konjima . Pored sve muke napravise ( z a j e d n o ) Srbi i Madjari republiku 25.11.1918 Ogromno odusevljenje TAMOSNJEG ZIVLJA (cirajte , sto bi Vi rekli ) , pa onda razocarenje i masovni protesti Madjara ( vecina) ,Srba , Slovaka , Sokaca , Jevreja odlukom velikih sila da se to podrucje ostavi Hortiju . Nije pomoglo ni to sto je izabran Srbin za predsednika te republike(14.08 1921) Nastupio je Horti i uradio to sto je uradio .
Dexter Odgovori
Da je EU dno dna ,najveće sranje ikada ,totalna katastrofa,armagedon i apokalipsa i onda je bolja od ovog što je trenutno srbija
Realan Odgovori
Vođe Srba se ku*če uspesima iz prošlosti a konstantno izdaju svoj narod. Svi su komunisti, preletači u druge nacije, ateisti, ali izigravaju velike Srbe. Izdaju pismo, jezik, kulturu, obrazovanje, privredu, poljoprivredu, ekonomiju, vojsku, resurse, granice... svaku vrstu nacionalnih interesa. Na svim dobro plaćenim mestima su neznalice sa lažnim diplomama koji prodaju državu i narod za dobre pare. Eto, to su moji Srbi od kojih je mnogo nas vređano, potcenjivano, ponižavano, proganjano, hapšeno... jer smo branili nacionalne interese. Na kraju sam pre dva meseca pobegao od njih napolje. Pratim ih, i dalje se kunu u ono što nisu i to izdaju a narod im veruje. Dolar je, izgleda, miliji. Rajs, koji je umro od pogane srpske reči, dobro je rekao: "Čujte Srbi, čuvajte se sebe!".
Srbin
@REALAN
Apsolutno tačna konstatacija i komentar!Žalosno je recimo,da se svi državnici Srbije,hajde one od 2000-2012 god i razumem,nikada ništa zajedničko nisu ni imali,sa državom Srbijom i njenim interesima,posebno nacionalnim,ali ovi od 2012 god,do danas,stide svojih recimo ratnih veterana,i svih drugih koji su branili i brane Srpske nacionalne interese u bilo kojoj sferi života.Žalosno je to i bolno tim ljudima,posebno kada vide oko sebe šta se radi i dešava,pa se i sami pitaju x puta,pa zar je to to,za čega smo se borili i zivote davali,da se nalazimo na marginama društva,a oni koji su se sklanjali po inostranstvu,uživaju bukvalno sve blagodeti ove države,od radnih mesta do enormnog bogastvo,koje su pokrali posle 2000-te godine.
Ateista
Majstore, ajde pusti ateiste na miru! Oni su jedino zdravo tkivo što je ostalo u ovom trulom svetu - religija je zlo neviđeno, potamanila su više ludi nego sve bolesti zajedno! Da ne govorim o njenom toksičnom delovanju na ljudski um ...
edemar Odgovori
Ova Miroslava Babic se bas lepo i kulturno obukla za polaganje venaca, strasno!!!!
autotentican suboticanin 3 Odgovori
Pre 2012. godine NIKO U SRBIJI nije znao šta se obeležava datumom 11.11.1918. kao ni još koju godinu kasnije https://www.youtube.com/watch?v=k9R2clpV3b4 a sada nas iz svake godine u godinu spopadaju razni likovi koji kao pečurke posle kiše odasvukuda niču i busajući se u junačka prsa nadmeno proslavljaju taj datum mada im memorijski kapaciteti pameti ne dopiru ni do jučerašnjeg dana pa se ne sećaju šta su ručali a kamoli šta je bilo pre samo 5 godina !
Tako da je tačna tvrdnja da je četnički vojvoda Toma Nikolić na privremenom radu kao predsednik Srbije http://www.blic.rs/vesti/politika/koja-zakletva-je-bila-od-srca/r2k0f60 u nameri da ovekoveči svoje postojanje u istoriji srba uveo ovaj datum kao državni praznik u Srbiji http://nadlanu.com/124354/da-li-znate-sta-slavimo-11-novembra pa među komentatorima likovi koji su poput onih gore pomenutih služe se metodom zamene teza kako sam izneo nebuloze da je Tomo uveo ovaj praznik u Evropu !
kec
Gospodine Autenticni 3 ,u prvi mah sam Vas i ja pogresno shvatio ( da je Nikolic ' izmislio' taj dan) . Sve je jasno i ne bih na tu temu. Kao sto ju Nikolic proklamovao taj dan ( 11.11 u 11h, pa logicno da to nije '' mogao '' Tito ) , tako bi sad gospodin gradonacelnik Laban - za varos trebao da vaskrsne 13. novembar. Nije logicno da se odreknemo datuma kad je Subotica za Srbiju rodjena . Drugo , simbolika je i u tome da je ovde KASNILO primirje , pa je potpisao pukovnik Bela Linder, desetak minuta pre isteka tog 13.11( po mraku sto rece Vas imenjak br.1) -dakle kasnilo se DVA dana u odnosu na civilizovan svet . Dovoljno ! Nesto kao 09.maj i 15.maj kod pobede nad fasizmom ! A zna se ko je '' zasluzan'' i za 15. maj i za 13. novembar. Zar ne ? Nastavak je prica o demarkaciji Seged-Baja-Pecuj-Barcs ( kod Terezinog Polja ).
Dražo Odgovori
Kada će ova jadna Srbija biti oslobodjena od Labana i njemu sličnih?Na spram te bagre,austrougarska je mali okupator!
samo kažem Odgovori
@KEC
Gosn' Kec, znate istoriju nema šta, ali ste prekinuli predavanje na pola, pa zar posle II WW ovde cvetaju ruže? A '91.? A'99?.A danas, gde smo mi to danas? Busamo se u junačke grudi i srljamo glavom kroz zid dok nas kvazipatriote šišaju kao ovce. Kad neko nešto kaže ili se požali odmah mu nudite sendvič i kartu u jednom pravcu.Kako se ne setite Hortija i ostale zlikovačke ekipe kad idete u Segedin u šoping? Nisu ni svi naši bili cvećke, Nedić,Ljotić...Spustite se na zemlju i pogledajte svoje sugrađane u dronjcima bicigluju svako jutro za 25000 mesečno. Pa ko je za to kriv?
kec
Što se mene tiče gospodine ~ SAMO KAŽEM~ imate zeleno svetlo za SVA događanja posli 89 g.
samo kažem Odgovori
@SOFI
OSLOBOĐENA je fabrika, efikasne i jednostavne državne administracije, oslobođena je od uspešnih obrazovanih ljudi što i danas traje, ukratko je oslođena od zdravog razuma i konačno da se složim sa vama još dugo će na žalost biti tako slobodna. Samo ko će u njoj živeti i raditi kad vi oslobodioci podelite karte svima? Poznati ste po junaštvu i kurčenju, po radu baš nešto i niste. Jednu kartu sačuvajte za sebe.
Srbin
@SAMO KAŽEM
O čemu vi to gospodine/gđo,kome vi preporučuje te da sačuva za sebe kartu,manite se ludosti i gluposti,ko se mača laća,od mača i strada?!Ko je to Suboticu i njena preduzeća "oslobodio"kako vi pišete,da se narodski izrazim opljačkao i pokrao,da bih na kraju i zatvorio?Pa gospodo draga,da budem do kraja jasan i precizan,vaši mađarski kadrovi,koji su verili i oblačili od tamo '80-2000-tih godina,kojima je itekako odgovaralo stanje stvari u Srbiji,krize,sankcije i sve drugo,dok su se oni enormno bogatili na toj i takvoj nesreći Srbije!Uzmite taj period,pa DOBRO pogledajte ko je bio i na kojim političkim i drugim funkcijama u gradu,i koje je bio nacinalnisti,ako je neko bilo šta pokušao iz pokrajne ili republike da se meša,odmah se hvatalo za nacinalnist i ugroženost nacionalnih manjina,a ko ih je birao,pa vi gospodo koji sada "kukate" da su drugi krivi?Svi direktori JP,polj.kombinata,fabrika su bili mahom mađari,dobro pogledajte danas njihov rad.
sofi
Odgovorio ti je Srbin sve što ja htedoh napisati. Ja ću dodati samo toliko da nema zemlje na svetu u kojoj nacionalne manjine imaju tolika prava pa čak pljuju i vređaju većinski narod i državu u kojoj žive a da za to ne trpe posledice. Inače ćutali ste dok je komunistička banda držala sve pod kontrolom,pa tako Srbin nije smeo reći da je Srbin jer je odmah proglašen Velikosrbinom, nije smeo ući u crkvu dok su katoličke bile pune a Srbi koji su išli u crkvu su bili reakcija. Sad kada su Srbi prestali da ćute i saginju glavu te ponosno kažu ko su i šta su drugima to smeta. E pa gospodo prošla su vremena komunjara koji su sebi posle drugog Sv. rata prigrlili sve one koji su bili na strani gubitnika i od njih napravili najveće borce za Jugoslaviju, bratstvo i jedinstvo i ostale gluposti. Trebalo je u startu reći popu da je pop a bobu da je bob i svima bi nam bilo bolje. Zato što su se pod tepih gurale istorijske istine desile du nam se devedesete U Jugoslaviji nisu kažnjeni kolaboracionisti
Srbin
@Sofi
Jedan podatak u prilog vašem komentaru,a lako se da proveriti i još lakše videti golim okom,kolko smo mi Srbi bili "ravnopravni"u toj prokletoj jugoslaviji,pravoslavni verski objekti su pretvarani u rimo-katoličke,kao što je slučaj u Bajmoku,Čonoplji i gde sve ne,i to 1948 god.
Luka
@SOFI Pa, niko vama nije branio da iđete u crkvu, nego niste niste išli u crkvu da ne biste izgubili privilegije u komunizmu. E, kad je komunizao završio vi ste onda krenuli masovno u crkvu, al samo za Božić i Uskrs. Kako vitar duše tako i vi. Nema tu čvrstine.
Bivši subotičanin
@ SOFI,
"Nema zemlje na svetu u kojoj nacionalne manjine imaju toliko prava" Na PAPIRU. A to i vi znate. Posao, rukovodeća mesta, državna pomoć, škole, poštovanje nesrpskog jezika. Razumem da se u jednoj kancelariji, pekari ili milicijskoj stanici koristi službeni jezik što se posla tiče. Usput i mađarski je zvaničan jezik. (opet samo na papiru). Ali ako neko progovori privatno na radnom mestu, odmah ste na plafonu. Umesto da se potrudite da naučite jezik svoje kolege. Ali to je ispod časti za vas. Niko ne pljuje po Srbima. To su vaše frustracije. Ko vam je branio da ne idete u Pravoslavnu Crkvu? Ili vam je draža bila crvena knjižica i privilegije koje ste imali sa istom? Na vežbama rezervista nas nekomuniste su tretirali kao drugorazredne vojnike. Imali su posebna prava. I pogodite. Čak i mađare komuniste su isključili sa svojih sastanaka. Decembra 86. jedan pukovnik na završetku vežbe na Zobnatici pozivao Srbe na "da samo mi odlučujemo" kako dalje. Tada smo već znali šta se sprema.
Dijana
@SRBIN
Ovde iznosiš veoma teške laži o crkvama koje bi neko trebao da sankcioniše ! Nisu pravoslavne crkve pretvarane u katoličke već je baš obratno - masa crkvi po Vojvodini koje su sada pravoslavne nekada su bile katoličke pa su ustupljene Srpskoj pravoslavnoj crkvi da bi i srbi koji su ovamo doseljavani iz raznih krajeva mogli ići na službu i to se sve može proveriti u odgovarajućim institucijama tako da je tvoja tvrdnja o pretvaranju pravoslavnih u katoličke crkve teška laž !
Alen
@BIVŠI SUBOTIČANIN
Skole, udzbenici, mediji, dokumenti, nazivi ulica, pozoriste i dr ima na jazicima nacionalnih manjina i sve se to finansira iz drzavnog budzeta. Zastupljenost na rukovodecim polozajima je veca nego sto bi proporcionalno trebalo. Sem toga mene ne zanima koje je ko nacina na rukovodecem mestu vec koliko je sposoban.
Dokazimo do toga da imamo skole na jeziku nacinalne manjine gde u jednom razredu ima 2 ucenika iako zakon to ne dozvoljava. Imamo medije koje niko ne cita.
Dokument uvek mozes dobiti na jeziku nacionalne manjine ali ne mozes ocekivati da osoba koja radi na salteru i izdaje taj dokument zna jezike svih nacinalnih manjina ili da taj posao rade 5 osoba. Cemu npr licna karta na hrvatskom? Glupost. Da odem u Segedin da zivim ja bih insistirao da moje dete ide u skolu na madjarskom i da zivi kao svi ostali Madjari. Ako kojim slucajem Madjarska ne omoguci dodatnu nastavu na sprskom onda bi placali sami. Novine mogu citati preko interneta.Za naziv ulice me zabole
drug Bajić metač tavana z'Đurđina Odgovori
,91.godina je za nas Bunjevce najsvetlija u istoriji jel smo se tad oslobodili od Hrvata i postali Bunjevci.Ni metenje tavana '47.nije tako štogod veliko.Slava Miloševiću!
Lozija
Ne kaže se najsvetlija neg' najsvitlija. Nemate pojma s našim jezikom i bezveze provocirate. Ne branim onog kojeg prozivate nego ne dozvoljavam da se sprdate s nama jer je očigledno da 'opšte niste Bunjevac.
Luka
@LOZIJA Pa čekaj LOZIJA, pa zar ne triba tu ikavicu poslat u zaborav konačno, bre? Podsića nas da imamo isti jezik sa Primorcima, Dalmatincima, Hercegovcima, Šokcima, Bosancima i Ličanima. Triba to brzo zaboravit i pobrekavit i slavit ulazak voza u stanicu :)
komso Odgovori
ovo nije nas praznik kao sto ni laban nije nas gradonacelnik
kec Odgovori
Preleteo sam komentare , većinom smo vrlo ozbiljni i želimo nametnuti sud . Moj utisak ! Čak smo i opori , pa i uvrediti onog drugog .~Nije sve toliko crno , koliko je mračno ~. Dosetke bi valjda trebale biti jezgro ovakvih kuckanja . Dosetke kao karikature rečima , bez vređanja .Po meni ,ovde je najbolja gospodina FFILOZOFFA , ono o Vučiću Niloliću i DOVOĐENJU austrougara i SU . Prva liga . Diskredituje bilo kakav * ozbiljan * odgovor . Svaka čast .
Miki Odgovori
I naravno Laban jos uvek na funkciji.
Rodolfo Odgovori
Jaoooj! Da nije smešno,bilo bi žalosno...
Molim vas ljudi,samo VI nemojte osloboditi nikoga više!Iskreno vas molim.Od vaših oslobođenja još ništa dobro nije rodilo.Gde se srbin pojavi,sve krene naopako.To je sada tako i u evropi.Otkad imaju srbe,propadaju polako ali sigurno...
Srbin
@RODOLFO
Da imate ono što nemate,nikada ovakve gluposti ne bih napisali,ali šta da se radi,niste vi krivi,nego majka priroda,i njen neuspeo ogled!
kec
@ 236480 . Ne deluje mi duhovito , a istinito- nije .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.