Komentara: 92
Pregleda: 7403
Foto

Obeleženo 99 godina od oslobođenja Subotice

13.11.2017. u 15:50h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomen ploču na Železničkoj stanici i Spomeniku junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu, danas je svečano obeleženo 99 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.
Obeleženo 99 godina od oslobođenja Subotice

Na današnji dan, samo dva dana po proglašenju primirja, srpska vojska je ušla u Suboticu tačno u 10.15 časova. Predvodili su je potpukovnik Anto Živulović i major Mihajlo Bodi, koji su zajedno sa ostalim vojnicima stigli na Železničku stanicu i donela dugo očekivanu vest o slobodi.

Obeleženo 99 godina od oslobođenja Subotice

- Moj otac je solunski ratnik, narednik odlikovan Karađorđevom zvezdom i carskom medaljom Romanovih. Zbog njega i svih ostalih ovo je značajan datum i ne smemo da zaboravimo svoje pretke i sve ono što su oni uradili da bi mi danas ovde živeli – kaže 91-godišnji Rajko Vujinović.

Po mišljenju oraganizatora, značaj ovog datuma je iz godine u godinu sve veći.

- I sami znamo da sloboda nema cenu i moramo poštovati žrtvu koju su naši preci podneli – smatra Milan Vukelić iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918.

Obeleženo 99 godina od oslobođenja Subotice

Kako je srpsku vojsku dočekalo više od 70. 000 Srba i Bunjevaca i predstavnici Bunjevačko-srpskog narodnog odbora, tako ovaj veliki istorijiski datum već 26 godina zajedno obeležavaju Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ i Bunjevački kulturni centar. Као i prethodnih godina na sceni Jadran sinoć je održana svečana akademija „Braća uvek i uvik zajedno“.

Obraćajući se prisutinima, gradonačelnik Bogdan Laban podsetio je na zalaganja srpskih i bunjevačkih prvaka u Subotici u njihovo iskreno verovanje u konačnu pobedu i ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom. On je podsetio na događaje koji su prehodili ovom velikom datumu

Obeleženo 99 godina od oslobođenja Subotice

 – U Prvom svetskom ratu Srbija je pretrpela velika stradanja: izgubila je, procenjuje se, oko milion i tri stotine hiljada duša. Ginulo se za slobodu, ali i za ideju da se, prvi put od dolaska na Balkan, Južni Sloveni nađu u istoj državi – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Na nama i budućim generacijama je da odajemo počast našim slavnim precima koji su u borbi za slobodu dali ono najdragocenije što imaju – svoje živote!

Izvor: Subotica.com

Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine

Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine Polaganje venaca na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice

Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 92
Pregleda: 7403
Povezane teme

dan oslobođenja subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.