Komentara: 27
Pregleda: 6218

Obeleženo 15 godina od NATO agresije

24.03.2014. u 14:59h
Izvor: RTV City
Polaganjem venaca na spomenik „Njihovoj vernosti“ kod zgrade Jadrana obeleženo je petnaest godina od početka NATO agresije na bivšu SR Jugoslaviju. Vence su na spomenik Subotičanima palim u ratovima 1990-1999. položile porodice palih boraca, predstavnici udruženja ratnih veterana i invalida ratova kao i predstavnici Treće Srbije.
Obeleženo 15 godina od NATO agresije

U danima kada se Srbija seća heroja koji su dali živote za slobodu otadžbine položaj onih koji su krvarili u rovovima ne menja se kao ni proteklih decenija.

Invalidi i  ratni veterani su nezadovoljni svojim ponižavajućim statusom u državi budući da postoji diskriminacija veterana u zavisnosti od sredine u kojoj žive dok se prava ratnih invalida najčešće ne poštuju jer im nadležno Ministarstvo zakida na primanjima gde god može. Primer je ukidanje republičke invalidnine iz 2006. što je odlukom suda proglašeno nezakonitim ali se tim problemom više niko od nadležnih ne bavi. Ratni invalidi i veterani zato pravdu često traže na domaćim i međunarodnim sudovima.

„Neke stvari su uradili nezakonito, druge stvari rade tako što ne donose podzakonske akte u skladu sa zakonom a ima i situacija gde ne postoje podzakonski akti pa se onda vade na to da bez obzira što je nešto regulisano zakonom ne može da se ostvari.“ - Veselin Uzelac, predsednik Udruženja „Veterani i invalidi ratova od 1990.“

Još jedan od primera je pravilnik o dodeli ortopedskih pomagala gde su neka pomagala navedena dok mnoga druga nisu pa invalidi moraju ostvarivati prava preko pravilnika o zdravstvenoj zaštiti, što ne garantuje da će ta pomagala i dobiti. U tu grupu spadaju i povlastice u vidu prava na dodatak na decu koji invalidi ne mogu da ostvare kao i povlastice za autobuske karte i vrtiće za decu. Nakon više od 15 godina tek prošle godine je subotičkim ratnim invalidima omogućeno da komunalije plaćaju u iznosu od 50% što je u drugim sredinama uglavnom godinama rešeno.

Milimir Vujadinović, ispred gradske uprave, najavljuje formiranje komsije koja će sa svim udruženjima koja predstavljaju ovu populaciju pokušati da pronađe sistemsko rešenje kako bi došlo do barem minimalnog pomaka u rešavanju njihovih problema.

„Mi smo u ovih par meseci ostvarili kontakte sa svim predstavnicima veteranske i invalidske populacije. Neće biti jednostavno, moramo videti kako će sve to da se odrazi na rad naših JP kako davanjem tih povlastica ne bi ugrozili funkcionisanje grada i usluge koje pružamo za sve ostale građane.“  - izjavio je Milimir Vujadinović, član GV za oblast socijalne zaštite

Položaj veterana još je daleko od uređenog. 2012. je Skupštini Srbije predat predlog Zakona o pravima veterana i njihovih porodica koji još uvek nije uzet u razmatranje. Udruženje „Srpskih ratnih veterana“ okuplja 2300 boraca sa teritorije naše opštine i od NATO agresije vodi  borbu za poboljšanje statusa ove populacije. Plan im je da se u Subotici do kraja godine podigne spomenik svim palim borcima u ratovima devedesetih godina i da se na svakom grobu palog borca finansira postavljanje ploče ako je već nema. U Novom Sadu će, takođe, biti podignut spomenik svim palim borcima iz pokrajine.

„Kada sam bio u ratovima devedesetih kao 1999. kao što su Srbi bili sa mnom tako su bili i Mađari, Bunjevci. Odbor „Srpskih ratnih veterana“ broji 9 ljudi i ima svih nacija. Mene ni ne interesuje ko je koje nacije, nije me interesovalo ni kad sam bio u rovu sa njima. Čuvali smo leđa jedni drugima.“ - izjavio je Slavko Dobrić, predsednik  udruženja „Srpski ratni veterani“ Subotica

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 27
Pregleda: 6218
Povezane teme

ratni veterani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.