Komentara: 1
Pregleda: 1795
Foto

Obeleženo 15 godina od izlaska prvog broja "Hrvatske riječi"

26.01.2018. u 14:20h
Izvor: Subotica.com
Povodom 15 godina od izlaska prvog broja nedeljnika Hrvatska riječ, danas je upriličena proslava na Otvorenom univerzitetu, a tom prilikom otvorena je i izložba fotografija naslovnih strana ovog nedeljnika.
Obeleženo 15 godina od izlaska prvog broja "Hrvatske riječi"

Novinsko izdavačka ustanova Hrvatska riječ osnovana je odlukom skupštine AP Vojvodine 2002. godine, s ciljem da na neprofitnoj osnovi informiše pripadnike hrvatske nacionalne zajednice na hrvatskom jeziku. Prvi broj nedeljnika Hrvatska riječ izašao je 31. januara 2003. godine, a na taj dan ove godine izaći će 771 broj. 

- Kroz 15 godina, razne političke promene, dešavanja, kulturne događaje, rad ustanova i kulturno-umetničkih društava sa hrvatskim predznakom, kao i aktivnosti naše zajednice na području Vojvodine, sve to je pratila Hrvatska riječ. Naše novine prolazile su kroz razne promene, a kako se menjao njihov dizajn, tako su se sadržaj i rubrike prilagođavale vremenu u kojem živimo. Plan za budućnost je da se prilagodimo modernim tendencijama, odnosno da napravimo svojevrsnu fuziju štampanih i digitalnih medija. Upravo zbog toga smo, na današnji dan, plasirali našu internet stranicu, a takođe smo se dodatno angažovali i pokrenuli stranicu na Facebook-u, gde čitaoci mogu da pročitaju kratak tekst i vide šta se nudi u našem nedeljniku. Promenili smo i sam dizajn novina i smatramo da je sadašnji izgled Hrvatske riječi pitkiji za sve uzraste naše zajednice, a naravno i šire - rekao je Ivan Ušumović, direktor Novinsko izdavačke ustanove "Hrvatska riječ".

Obeleženo 15 godina od izlaska prvog broja "Hrvatske riječi"

Glavna i odgovorna urednica nedeljnika Hrvatska riječ, Jasminka Dulić, kaže da se koncepcija novina tokom proteklih 15 godina u određenim segmentima menjala, ali da je u onim ključnim ostala ista.

- Pratimo sve događaje unutar hrvatske zajednice u pogledu kulture, tradicije, identiteta, službene upotrebe jezika i obrazovanja, ali isto tako nastojimo da iz ugla Hrvata u Srbiji sagledamo sve one događaje koji su bitni za svakog građanina u ovoj zemlji. Takođe, pratimo i bilateralne odnose između Srbije i Hrvatske, sve što se dešava u oblasti manjinskih prava, proces pridruživanja Evropskoj uniji i kako on izgleda iz ugla manjina - istakla je Dulić.

Među mnogobrojnim znanicama, središnjem delu proslave prisustvovao je i Đorđe Vukmirović, dugogoišnji novinar i pokrajinski sekretar za javno informisanje, medije i analitiku.

- Hrvatska riječ prednjači u mnogo čemu i u profesionalnom smislu može i treba da bude primer svim kolegama po angažovanosti, spektru tema koje pokrivaju, načinu na koji obrađuju intrigantnosti sa kojima se čitalac ponekad susreće, u čemu i jeste uloga jednih pluralističkih novina. Zbog toga, Hrvatska riječ nije samo list koji je potreban hrvatskoj nacionalnoj manjini, to je istovremeno list iz kojeg pripadnici drugih nacionalnosti, bilo većinskih ili manjinskih, mogu da saznaju i nauče mnogo toga. To je ozbiljan list koji donosi informacije, ali i komadić radosti, uživanje i lepotu, i zato zaslužuje svaku vrstu podrške - naglasio je Vukmanović.

Ovim povodom, u Holu Otvorenog univerziteta otvorena je i izlozba fotografija na kojoj je predstavljeno 44 naslovne strane Hrvatske riječi, koje oslikavaju promene kroz koje je ovaj nedeljnik prošao tokom perioda izlaženja.

Obeleženo 15 godina od izlaska prvog broja "Hrvatske riječi"

Obeleženo 15 godina od izlaska prvog broja "Hrvatske riječi"

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje 15 godina postojanja nedeljnika "Hrvatska riječ" Obeležavanje 15 godina postojanja nedeljnika "Hrvatska riječ" Obeležavanje 15 godina postojanja nedeljnika "Hrvatska riječ" Obeležavanje 15 godina postojanja nedeljnika "Hrvatska riječ" Obeležavanje 15 godina postojanja nedeljnika "Hrvatska riječ" Obeležavanje 15 godina postojanja nedeljnika "Hrvatska riječ" Obeležavanje 15 godina postojanja nedeljnika "Hrvatska riječ" Obeležavanje 15 godina postojanja nedeljnika "Hrvatska riječ"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 1795
Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatska riječ

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.