Komentara: 16
Pregleda: 3350
Foto

Obeleženo 120 godina Subotičkih novina

29.11.2013. u 14:57h
Izvor: RTV City
„Subotičke novine“ juče su obeležile 120 godina postojanja. Prvi broj „Subotičkih novina“, tada nedeljnika za misne, obće stvari, prosvitu, zabavu i gazdinstvo, izašao je 1. januara 1893. godine.
Obeleženo 120 godina Subotičkih novina

U početku, list je izlazio nedeljom, a od aprila 1896. godine svake subote, od kada postaje glasilo za politiku, prosvitu i privredu. Pisan je novoštokavskim govorom Bunjevaca u Bačkoj.

Zbog oštrih kritika vlasti od strane vlasnika, odgovornog urednika i izdavača Mladena Đorđa Karanovića, „Subotičke novine“ su ugašene 1898.godine, ali su se posle Prvog svetskog rata ponovo pojavile. Novine su tokom dvanaest decenija menjale vlasnike, imena, uređivačku politiku, prolazile su kroz uspone i padove, lepe ali i teške periode.

Obeležavanju jubileja „Subotičkih novina“ prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Subotice, Tomilsav Veljković. On je naglasio da su “Subotičke novine” list svih Subotičana i da tako treba da bude i u budućnosti.

Na svečanosti su predstavljeni i likovni i literalni radovi učenika koji su učestvovali na konkursu “Subotičkih novina” i pisali ili slikali i crtali na temu novinarstva, a zahvalujući Gradskoj biblioteci izloženi su i  faskimili stranica “Subotičkih novina” kroz istoriju dugu 120 godina.

Izvor: RTV City
Proslava 120 godina Subotičkih novina Proslava 120 godina Subotičkih novina Proslava 120 godina Subotičkih novina Proslava 120 godina Subotičkih novina Proslava 120 godina Subotičkih novina Proslava 120 godina Subotičkih novina Proslava 120 godina Subotičkih novina Proslava 120 godina Subotičkih novina
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 3350
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.