Komentara: 13
Pregleda: 3647

Obeležena slava Zavičajne zajednice "Slavonija i Baranja"

18.02.2015. u 10:32h
Izvor: Subotica.com
Sretenje Gospodnje, krsna slava Zavičajne zajednice "Slavonija i Baranja" Subotica i ove godine obeležena je na tradicionalni svečani način, sečenjem slavskog kolača i osveštenjem slavskog žita, a  ovogodišnji kum bio je Stevo Šimić, poznati subotički društveni radnik. Kumstva se za sledeću godinu prihvatio Zdenko Pović, a kolač i žito osveštao je starešina hrama Srpske pravoslavne crkve u Subotici, otac Dragan Stokin.
Obeležena slava Zavičajne zajednice "Slavonija i Baranja"

Zavičajna zajednica „Slavonija i Baranja“ Subotica prva je registrovana zavičajna organizacija u našem gradu, a dugogodišnji predsednik tog udruženja bio je poznati specijalista neuropsihijatar dr Branko Đorđević.

Slavonci i Baranjci u Subotici organizuju tradicionalno druženje pod nazivom „Slavonijada“, a na njihova okupljanja dođe uvek mnogo zemljaka iz čitave Vojvodine i Srbije, a koji su došli na prostor Severnobačkog okuga iz Osijeka, Pakraca, Daruvara, Podravske Slatine, Donjeg Miholjca, Novske, Nove Gradiške, Virovitice, Slavonske Orahovice, Našica, Grubišnog Polja, Slavonske Požege, Belog Manastira, Vukovara, Valpova, Slavonskog Broda, Županje, Vinkovaca, Lipika, Voćina, Okučana, Darde, Suhopolja i drugih mesta Slavonije i Baranje.

 - "Tradicionalnno obeležavamo krsnu slavu Sretenje Gospodnje u gradu Subotici, koji nas je istinski lepo prihvatio kao izbeglice 1991. godine. Mnogi od nas pokupovali su ovde kuće, stanove ili poljoprivredna imanja, pa smo odlučili da se barem jednom godišnje nađemo i družimo među sobom. Pobegli smo pred naletom rata i došli na prostor AP Vojvodine i stari kraj - zavičaj u regiji Slavonija i Baranja ostavili smo samo u sećanju, a naša deca sve ovo ovde doživljavaju kao svoj raj za život na planeti zemlji. Došlo je ovde mnogo lekara, prosvetnih radnika, inženjera, ekonomista, mnogo kvalifikovanih radnika, ali i dece koja su se ovde školovala,  studirala i danas zauzimaju istaknuto mesto u društvenom životu Subotice" - kaže Stevo Šimić, ovogodišnji kum krsne slave Zavičajne zajednice „Slavonija i Baranja“ Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 3647
Povezane teme

zavičajna zajednica "slavonija i baranja"

krsna slava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.