Komentara: 2
Pregleda: 2443

Obeležen Svetski dan farmaceuta

25.09.2019. u 18:01h
Izvor: Subotica.com
Besplatno merenje šećera u krvi, konsultacije sa farmaceutom uz proveru terapije, te savete lekara o ishrani i preporuke za izradu zdravih jelovnika, sve to su sugrađani danas mogli da dobiju u Apoteci Subotica, na Svetski dan farmaceuta.
Obeležen Svetski dan farmaceuta

U apoteci Ogranak 1, koja se nalazi u podnožju Gradske kuće, na Svetski dan farmaceuta svi šalteri su puni. Neki sugrađani su došli da podignu svoju redovnu terapiju, neki da kupe vitamine i dodatke u ishrani, a neki da se posavetuju sa farmaceutom na koji način da uzimaju propisani lek.

- Zadovoljna sam uslugom, baš su fini i stvarno objasne - kaže naša sugrađanka Ruža Lukač, koja na svaka četiri meseca u ovoj apoteci podiže svoju terapiju. - Nekako smo češće kod farmaceuta i u apotekama nego kod lekara, a oni su uvek tu da nam pomognu da razumemo ono što nam nije jasno. Nije dobro što moramo da kupujemo lekove, ali bez terapije se ne može jer smo suprug i ja hronični bolesnici, ali kad god možemo, uvek uz nju uzmemo i neke vitamine da ojačamo organizam.

Obeležen Svetski dan farmaceuta

Prema rečima Jelene Pavlović, portparolke Apoteke Subotica, ova zdravstvena ustanova raspolaže sa 17 farmaceuta specijalista, pretežno farmaceutske zdravstvene zaštite i farmakoterapije u praksi, što su najkorisnije specijalizacije za rad u apotekama otvorenog tipa. Za njih, Svetski dan farmaceuta se ne razlikuje od bilo kojeg drugog dana u kalendaru, s obzirom na to da usluge koje pružaju, prožete brojnim zdravstvenih i preventivnim akcijama, prate celu godinu.

- Apoteka Subotica je angažovana svakog dana tokom razgovora sa pacijentima, izdavanja lekova i pružanja dodatnih usluga, poput revizije terapije, savetovanja o rizicima, pravilnoj ishrani i rešavanja terapijskih problema. Dakle, širok je spektar aktivnosti koje farmaceuti mogu da rade, jer to su najdostupniji zdravstveni radnici. Suština naše profesije jeste empatija i svako ko želi da se bavi ovim poslom mora to da nosi u sebi, a to se najbolje vidi prilikom svakog kontakta sa našim pacijentima - objašnjava Pavlović.

Obeležen Svetski dan farmaceuta

Svetski dan farmaceuta se obeležava svakog 25. septembra od 2009. godine, kada ga je ustanovila Međunarodna federacija farmaceuta. Na taj dan, farmaceuti se organizuju širom sveta kako bi kroz različite aktivnosti promovisali svoju ulogu u zajednici za dobrobit svih nas.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2443
Povezane teme

apoteka subotica

farmaceut

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.