• Pregleda: 1623

Obeležen Svetski dan farmaceuta

Besplatno merenje šećera u krvi, konsultacije sa farmaceutom uz proveru terapije, te savete lekara o ishrani i preporuke za izradu zdravih jelovnika, sve to su sugrađani danas mogli da dobiju u Apoteci Subotica, na Svetski dan farmaceuta.
Obeležen Svetski dan farmaceuta

U apoteci Ogranak 1, koja se nalazi u podnožju Gradske kuće, na Svetski dan farmaceuta svi šalteri su puni. Neki sugrađani su došli da podignu svoju redovnu terapiju, neki da kupe vitamine i dodatke u ishrani, a neki da se posavetuju sa farmaceutom na koji način da uzimaju propisani lek.

- Zadovoljna sam uslugom, baš su fini i stvarno objasne - kaže naša sugrađanka Ruža Lukač, koja na svaka četiri meseca u ovoj apoteci podiže svoju terapiju. - Nekako smo češće kod farmaceuta i u apotekama nego kod lekara, a oni su uvek tu da nam pomognu da razumemo ono što nam nije jasno. Nije dobro što moramo da kupujemo lekove, ali bez terapije se ne može jer smo suprug i ja hronični bolesnici, ali kad god možemo, uvek uz nju uzmemo i neke vitamine da ojačamo organizam.

Prema rečima Jelene Pavlović, portparolke Apoteke Subotica, ova zdravstvena ustanova raspolaže sa 17 farmaceuta specijalista, pretežno farmaceutske zdravstvene zaštite i farmakoterapije u praksi, što su najkorisnije specijalizacije za rad u apotekama otvorenog tipa. Za njih, Svetski dan farmaceuta se ne razlikuje od bilo kojeg drugog dana u kalendaru, s obzirom na to da usluge koje pružaju, prožete brojnim zdravstvenih i preventivnim akcijama, prate celu godinu.

- Apoteka Subotica je angažovana svakog dana tokom razgovora sa pacijentima, izdavanja lekova i pružanja dodatnih usluga, poput revizije terapije, savetovanja o rizicima, pravilnoj ishrani i rešavanja terapijskih problema. Dakle, širok je spektar aktivnosti koje farmaceuti mogu da rade, jer to su najdostupniji zdravstveni radnici. Suština naše profesije jeste empatija i svako ko želi da se bavi ovim poslom mora to da nosi u sebi, a to se najbolje vidi prilikom svakog kontakta sa našim pacijentima - objašnjava Pavlović.

Svetski dan farmaceuta se obeležava svakog 25. septembra od 2009. godine, kada ga je ustanovila Međunarodna federacija farmaceuta. Na taj dan, farmaceuti se organizuju širom sveta kako bi kroz različite aktivnosti promovisali svoju ulogu u zajednici za dobrobit svih nas.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Jelena Balzam Odgovori
Najbolji,najprijatniji,živaca za objašnjavanje imaju i previše! Svaka pohvala našim sugrađankama koje rade kao farmaceutkinje u gradskoj apoteci ! Kupujem u ogranku na Prozivci i beskrajno im hvala na pomoći oko terapije za moje roditelje!
Bujster Odgovori
Godinama idem u apoteku ispod gradske kuće i lično sam veoma zadovoljan odnosom zaposlenih prema meni kao građaninu i pacijentu, tačno se vidi razlika između onih koji samo žele da vam uvale neki preparat (privatne apoteke) i onih koji žele pre svega stručno da vam pomognu!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.