Komentara: 7
Pregleda: 3990

Obeležen Svetski dan belog štapa

17.10.2016. u 23:59h
Izvor: RTV Yueco
U subotu je obeležen Svetski dan belog štapa u Udruženju slepih i slabovidih.
Obeležen Svetski dan belog štapa

Ovo udruženje obuhvata četiri opštine i trenutno broji oko sedam stotina članova. Oni ističu kako je veoma važno govoriti o problemima slepih i slabovidih osoba, jer skretanje pažnje na te probleme predstavlja prvi korak ka njihovom rešavanju.

Melinda Gabrić je slabovida osoba, njena trogodišnja ćerka takođe je nasledila taj problem. Međutim ona ističe kako činjenica da je slabovida nju ne remeti drastično te da potpuno normalno funkcioniše i obavlja sve svoje obaveze bez većih problema. Apsolutno dobro vlada prostorom koji poznaje, i uvek ima pomoć i podršku najbližih. Objasnila nam je kako je najvažnije prihvatiti sebe kao slabovidu osobu, te da veće neprijatnosti nikada nije doživela.

Iz udruženja slepih i slabovidih ističu kako se poslednjih godina, za osobe sa ovim hendikepom, situacija nije poboljšala. Slepim i slabovidim osobama pažnja se pridaje samo uoči obeležavanja Svetskog dana belog štapa. Najčešće se suočavaju sa problemima finansijske prirode, a diskriminacija se najviše oseti na polju zaposlenja.

Iz Udruženja ističu da je prilikom pomoći slepim i slabovidim osobama najvažnija savest građana. Pri susretu sa osobom sa belim štapom neophodno je usmeriti, pomoći joj prilikom prelaska ulice, a najbolje bi bilo kada bi svaka raskrsnica imala ozvučenje za slepa lica. 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3990
Povezane teme

dan belog štapa

udruženje slepih i slabovidih subotica

svetski dan slepih slabovidih

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.