Komentara: 3
Pregleda: 1301

Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

10.12.2014. u 15:04h
Izvor: Subotica.rs
Svečanom dodelom diploma i nagrada autorima najboljih radova pristiglih na literarni konkurs koji je Kancelarija zaštitnika građana grada Subotice - u želji da podseti da svako ima pravo na život, slobodu i sigurnost i podstakne učenike subotičkih srednjih škola da razmišljaju i pišu o ljudskim pravima, jednakostima, sličnostima i razlikama u društvu u kome žive – raspisala na dve teme: „Imam pravo, u stvari, nemam ga“ i „Važnost našeg glasa shvatamo tek kad nas ućutkaju“, danas je u Velikoj većnici Gradske kuće obeležen 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.
Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

Na konkurs, otvoren od 1. do 25. novembra 2014. godine, subotički srednjoškolci mogli su da pošalju svoj literarni rad, esej ili pesmu na jezicima koji su u službenoj upotrebi u našem gradu - srpskom, mađarskom i hrvatskom - sa najviše 1.000 reči. Ukupno je pristiglo 66 radova učenika iz svih subotičkih srednjih škola, a najbolje radove izabrala je Komisija koja je ocenjivala ideju, kreativnost i originalnost.

Tri prve nagrade u iznosu od 10.000 dinara autorima najboljih radova na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku uručio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai koji je, u svom pozdravnom govoru, između ostalog, ukazao na potrebu upoznavanja mladih sa ljudskim pravima.

Tri nagrade za osvojeno drugo mesto – monografije „Ilustrovana istorija Subotice”, autora Lasla Mađara - nagrađenim učenicima uručio je predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, dok je autorima tri rada koja su zauzela treće mesto zaštitnik građana grada Subotice Zlatko Marosiuk uručio knjige  „Ja, Malala“, pakistanske devojčice Malale Jusufzai koju je teško ranio nepoznati napadač zbog zalaganja za pravo na obrazovanje. Malala je bila predložena 2013. godine za Nobelovu nagradu za mir i ona je najmlađa osoba i prva devojčica nominovana za to priznanje.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se od 1950. godine, dve godine nakon što su Ujedinjene nacije 10. decembra 1948. usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka - od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

UN su 1966. donele dva sporazuma, kojima su razrađene slobode i prava proklamovana Deklaracijom o ljudskim pravima, a dokumente je prihvatilo 130 zemalja.

U okviru Saveta Evrope 1950. doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

Izvor: Subotica.rs
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 1301
Povezane teme
jene maglai velika većnica dan ljudskih prava
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.