• Pregleda: 4590

Obeležen Dan Palića (Urbanovi dani)

Obeležen Dan Palića (Urbanovi dani)

Mesna zajednica Palić obeležila je svoj dan - Svetog Urbana, zaštitnika vinara, krčmara i bačvara, a za sve posetioce je organizovan i bogat kulturno-umetnički program. Sveti Urban je zaštitnik vinara i vinogradara u subotičko-horgoškoj peščari. Negujući staru tradiciju proslave ovog dana, krajem maja se organizuju "Palićke vinske svečanosti" uz degustaciju vina sa peska.

Vinari Severno-Bačkog regiona, vitezovi osam vinskih redova iz Srbije i članovi Rotary kluba Palić organizovali su zanimljiv program za sve posetioce Palića povodom Dana ove Mesne zajednice. Na Velikoj terasi organizovana je izložba, degustacija, promocija i prodaja vina proizvedenih u vinarijama Severno-Bačkog vinskog regiona, gde se okupio 21 proizvođač sa oko 120 sorti vina. Atraktivnosti proslave nesumnjivo su doprineli vitezovi vina, koji su potpisali i Protokol o osnivanju Zajednice vinskih redova Srbije.

Vinske svečanosti na Paliću obično su i humanitarnog karaktera. Tako su članovi i članice Rotary club-a Palić organizovali pripremu i prodaju hrane i pića, a sav prihod je kao i uvek namenjen u humanitarne svrhe - za pomoć Palićanima.

U Subotici i okolini, a na Paliću pogotovo, poštovanje Svetog Urbana seže u poslednju trećinu 19. veka i vremenski se podudara sa podizanjem palićkih vinograda, severno od pruge Subotica - Segedin. Stoga je dan kada se slavi ovaj svetac i uzet za dan Mesne zajednice Palić.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

5
Sanda Odgovori
U neka redovna vremena ovakvi tipovi su titulisani sa nazivom alkoholičari ili alkosi a sad su "vitezovi" ?!?!
Sasa Odgovori
@Sanda

Sve im se oprašta samo da nisu negližirani :))))
emanuel Odgovori
sinonim "vitezovi vina" u Subotici sada ima drugaciju konataciju xD
Sting Odgovori
@emanuel hahaha, priceless
Херцеговка Odgovori
И мој покојни ђед Шћепан је био витез,само што је он волио,покој му души,конзумирати шљивовицу,а не вино...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.