Komentara: 0
Pregleda: 4635
Foto

Obeležen Dan osoba sa autizmom

02.04.2019. u 18:04h
Izvor: Subotica.com
Puštanjem plavih balona u vazduh danas je u našem gradu obeležen Dan osoba sa autizmom. Koliko je važno upoznati javnost sa ovim poremećajem govori podatak da u našem gradu živi oko 2.000 dece sa autizmom.
Obeležen Dan osoba sa autizmom

U njihovu čast, učenici Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin“  zajedno sa učenicima osnovnih škola „Ivan Goran Kovačić“ i „Matko Vuković“ puštali su  balone plave boje, koja je obeležje autizma.

- Autizam spada u grupu razvojnih poremećaja koji roditelji kod dece primećuju oko druge  godine, kada izostane verbalna komunikacija,  deca su zatvorena u sebe imaju stereotipne pokrete i radnje.  Svaka osoba sa autizmom je jedinstvena, ne postoje dve koje su identične i svakoj od njih treba pristupiti na individualan način koji je svrsishodan samo njoj – objašnjava Boris Živkov, defektolog u OISŠ „Žarko Zrenjanin“, koja osobama sa autizmom posvećuje pažnju svakog dana a ne samo danas.  – Imamo osobe sa autizmom koje su završile fakultete i imaju dobar psiho-socijalan život a imamo i one kojima je potrebna stalna podrška. Potrebna je još veća podrška i države i lokalne samouprave kako bi im bila pružena što veća podrška i kako bi njihova integracija u društvo bila što bolja.  Rana dijagnostika, tretman, uključivanje u obrazovni proces kao i zapošljavanje je ključno za produktivniji život osoba sa autizmom, koje mogu biti ravnopravni članovi društva ukoliko im se za to stvore uslovi i pruži podrška.

Obeležen Dan osoba sa autizmom

Dan osoba sa autizmom obeležilo je i Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, koje je anketiralo građane i poklanjalo im čokoladice sa porukama, u skladu sa ovogodišnjim sloganom “Srušimo barijere za autizam zajedno”.

Povodom 2. aprila, Svetskog dana osoba sa autizmom država se, u znak podrške osobama sa autizmom, se priključila globalnoj kampanji "Osvetljeno plavim" i svi veći gradovi osvetljavaju mostove, spomenike, vazne institucije…

U saradnji sa lokalnom samoupravom Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom Subotica sada već tradicionalno osvetljava u plavo Gradsku kuću i zgradu Savremenu galerije.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 4635
Povezane teme

osobe sa autizmom

autizam

svetski dan osoba sa autizmom

svetski dan autizma

boris živkov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.