• Pregleda: 2970

Obeležen Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

U Plavoj Sali Gradske kuće u Subotici u ponedeljak, 23. februara, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine obeležio je drugi u nizu nacionalnih praznika Bunjevaca, „23. februar – Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine“.
Obeležen Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

Uoči svečane sednice predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta istakla je kako članovi Saveta najviše doprinose radu BNS, te da bez pomoći Republike, Pokrajine i Grada ne bi uspeli u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Na pitanje novinara kako ocenjuje dosadašnje sednice novoformiranog BNS, mr Suzana Kujundžić Ostojić je izjavila kako su se one, iako su bile raznolike, uvek završavale sa osnovnom mišlju, a to je da se ono što postoji u bunjevačkoj zajednici mora sačuvati.

Čestitajući praznik Bunjevcima, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, u svom obraćanju je istakla da je u prethodnom periodu postojala kvalitetna saradnja s BNS, da su se rešavala brojna pitanja u cilju unapređenja položaja bunjevačke zajednice, ali i da ih očekuje veliki posao u narednom periodu. Reč je o izradi akcionog plana za nacionalne manjine kao jedna od aktivnosti u okviru pregovaračkog poglavlja 23.

Nacionalni praznik pripadnicima bunjevačke nacionalne manjine, „23. februar – Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine“, u ime Grada Subotica čestitao je gradonačelnik Jene Maglai. On je tom prilikom istakao kako je postignuta lepa saradnja s BNS, te da nema razloga da tako ne bude u budućnosti, jer su svi činioci koji utiču na lokalu zainteresovani da tako ostane. U svom obraćanju, Maglai je rekao kako su pred Nacionalnim savetom bunjevačke nacionalne manjine veliki izazovi, ali i prilika za institucionalizaciju i postavljanje ozbiljnih temelja u okvirima koji su regulisani Zakonom.

Posle pozdravnih reči usledio je i drugi deo obeležavanja nacionalnog praznika, koji se odnosio na petu po redu sednicu BNS, koja je bila svečanog karaktera. Imala je dve tačke dnevnog reda. Prva se ticala polaganja svečane zakletve predsednice BNS, a potom i ostalih članova Saveta, a u okviru druge, predsednica Saveta je uručila priznanja istaknutim članovima bunjevačke nacionalne zajednice. Priznanja su zavredili Nikola Babić, prvi predsednik BNS i član sadašnjeg saziva Saveta, dok je drugo priznanje posthumno uručeno Karlu Blesiću, za njegov značajan i vredan rad u doprinosu razvoja bunjevačke nacionalne zajednice. Priznanje je primila njegova ćerka Stela Bukvić, koja se nalazi na mestu zamenice predsednice BNS.

Svečanoj sednici povodom 12 godina postojanja Nacionalnog saveta prisustvovali su gosti sa republičkog i gradskog nivoa, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović sa saradnicima, načelnica Odeljenja za prava nacionalnih manjina Violeta Ćorić, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine Grada Subotice Ilija Maravić, ombudsman u Subotici Zlatko Marosiuk, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine Laslo Gence Mandler, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika RT Vojvodina Atila Marton, urednik TV emisije na bunjevačkom jeziku Spektar Joso Poljaković, te svi predstavnici udruženja sa bunjevačkim predznakom.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

30
sub Odgovori
Sve zarad novca ... !!!
Pepika Odgovori
Cirkus u režiji Bajić-Ostojić dostojan Oskara ispraznog praznoslovlja. Da je Dužijanca pa da i razumemo mlaćenje prazne slame pod uticajem kanikule.Šta bi bilo da scenarista nije magistar književnosti?
Daddy Odgovori
Najlipse cestitke
i veliko vam fala
bunjevacka je zajednica ponosna
lipa i cestita
iako je mala


Bunjevac zivi!
bunjevac Odgovori
,,@Daddy@"
Fala Bogu što dosta Bunjevca zna engleski.
Samo da znaš ti Bunjevcima nikada ne možeš biti tata. Jedan bunjevački tata-otac nebi prihvatio ulogu da svađa sopstveni narod, zarad svojih ličnih interesa, a nikako interesa nas bunjevaca.
Mislim da bi tebi odgovarao pseudonim Dudu, a moj komšija Lazo kaže najbolji pseudonim bi ti bio Duduk.
Kad se Bunjevci slože sigurno će prihvatiti Lazin predlog.
srpkinja Odgovori
Cestitke svim Bunjevcima, na njihovom nacionalnom prazniku. Bunjevci su dobr i miroljubiv narod.
( U istoriji Srbije. kao i nekadasnje Jugoslavije, nikada nisu povredjivali druge narode.) Ziveli i srecni bili.
cule Odgovori
BUNJEVCI su poreklom HRVATI i evo sta kazu tekst dole neki poznati BUNJEVCI ...
A vi pobrinite se da u DONJEM TAVANKUTU imaju pedijatra umesto da slavite RASCEP vaseg naroda
STIDITE SE

Najpoznatija online enciklopedija Wikipedia ima drugačije podatke o porijeklu Bunjevaca. Za njih se kaže da su jedna od najbrojnijih grana hrvatskog naroda "čija je kolijevka zapadna Hercegovina i kontinentalna Dalmacija, odakle su se u kasnijim vremenima naselili na području Velebita, dijelovima Like i Gorskog kotara (Lič) i kasnije po Vojvodini, odnosno po Podunavlju i Potisju."

Navode se i izjave poznatih bunjevaca. Tako je Blaško Rajić 23.travnja 1939. rekao "...priznajemo se za česti i uda onoga naroda koji živi u Međimurju, u Zagorju, u Lici pod Velebitom, na Hrvatskom Primorju...koji s nama isti jezik govori...iz kojeg je ustao Ante Starčević i Stjepan Radić...Priznajemo se za česti hrvatskog naroda". Josip Đido Vuković je 10. studenog 1939. izjavio: "Nama Bunjevcima Hrvatima može se zahvaliti što postoji Vojvodina u sklopu naše državne zajednice."

Wikipedia navodi i bunjevačka plemena među kojima se izdvajaju Pavelići, kao "jedno od najsnažnijih i najpoznatijih bunjevačkih plemena" čiji je najpoznatiji pripadnik Ante Pavelić. Wikipedia kao svoje izvore navodi Hrvatski glasnik, knjigu Dražena Živića "Depopulacija Hrvata u Vojvodini", djelo Maria Bare: "Pregled povijesti Hrvata u Vojvodini" i druge.

ZBOGOM
bona fide Odgovori
Svaka cast.
Daddy Odgovori
@bunjevac
,,@Daddy@"
Fala Bogu što dosta Bunjevca zna engleski.
Samo da znaš ti Bunjevcima nikada ne možeš biti tata. Jedan bunjevački tata-otac nebi prihvatio ulogu da svađa sopstveni narod, zarad svojih ličnih interesa, a nikako interesa nas bunjevaca.
Mislim da bi tebi odgovarao pseudonim Dudu, a moj komšija Lazo kaže najbolji pseudonim bi ti bio Duduk.
Kad se Bunjevci slože sigurno će prihvatiti Lazin predlog.


Toliko smo Bunjevci popularni da vec i falsifikata ima. Evo javio se jedan da lupi ijon koju glupost. Krades nam ime “bunjevac” za svoj pseudonim, sram te bilo, “rvatski d*peliz*c” si ti a ne Bunjevac.

Ne mogu da verujem da si toliko zdravo glupav da ne razumes da mi je Daddy privatni pseudonim al pored ostali gluposti sto si nalupo bice da stvarno jesi.

A to sto kazes da jedan bunjevački tata-otac ne bi prihvatio ulogu da svađa sopstveni narod, e to moras pitat tvog tatu i didu zasto su izdali / prodali svoje bunjevacke pretke da bi sebe i tebe zvali rvatskom podgrupom. Ja bi ji se stidijo da sam na tvom mistu.

Nego za tvoju informaciju mi Bunjevci imamo MAMU mr Suzana Kujundžić Ostojić.

Sto se interesa tice zivim u Engleskoj, novaca mi ne fali i ne pripadam nijednoj politickoj partiji, al cim budem mogo preko interneta / bunjevci.net da se uclanim bicu jos jedan ponosan clan naseg lipog SBB.

Inace vidim nisi primetijo al mi smo se Bunjevci vec slozili a ti i Lazo moste duvat jedan drugom u caksire, cigurno to po cio dan i radite, vidim da ste nerazdvojni.
walker Odgovori
a sto se niko ne pita gde su veliki bunjevci Vojnic i Evetovic???Dali im glasove,oni pokupili mandate i u zemlju propali. Nadam se da ce neko i to zapamtit do sledecih izbora
Daddy Odgovori
@srpkinja
"""Cestitke svim Bunjevcima, na njihovom nacionalnom prazniku. Bunjevci su dobr i miroljubiv narod.
( U istoriji Srbije. kao i nekadasnje Jugoslavije, nikada nisu povredjivali druge narode.) Ziveli i srecni bili."""


Sve najlepse gospodjo i neka daju bogovi da vam svaka duga po jednu zelju ispuni!
boa Odgovori
Engleska wikipedija piše o pokušaju prisilne asimilacije hrvata i Tita nas Bunjevaca, čak je postavljen i dokument u prilog.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bunjevci

isto piše i nemačka:

http://de.wikipedia.org/wiki/Bunjewatzen


hrvatsku wikipediju uređuju radikalni desničari, nekima je to najpoznatija wikipedija jer druge jezike ne znaju.

http://www.jutarnji.hr/radikalni-desnicari-preuzeli-uredivanje-hr-wikipedije--ndh-nije-svjesno-bila-totalitarna--a-antifasizam-se-bori-protiv-svih-sloboda-/1125398/
drp trejd Odgovori
Sve sami bivsi komunisti a sada bunjevci samo sramotite bunjevace sa Bajicem na celu jos jedino nije bio clan ...........
Nebitno (Neša Glodur) Odgovori
Šta je taj Bajić? Bunjevac? Hrvat? Srbin? Komunista? Konvertita? Ili neki šesti element?

Bio je komunista, nosio Titovu štafetu (slika u prilogu), posle pada KPJ i uvođenja višestranačja bio u je u skoro svim strankama. Fuj!
Šime Odgovori
A di je Veljko Vojnić?
bunjevac br. 2 Odgovori
Mi Bunjevci nemamo druge države osim Srbije. Prema tome i nama kao i Gorancima ne treba ni Nacionalno veće. Mirko i Suzana da su malo patriote nebi trošili silne novce u vreme krize kada se smanjuju plate prosvetarima, lekarima, policiji, penzije penzionerima.
I tako od njihovog trla baba lan, i tako već 25 godina imaju samo koristi nih dvoje koji primaju plate kao odbornici SO, predsednik NSB, direktor BIC-a, predsednik UO, urednik Tandrčka itd. . . Malo im je?
Bolje te pare uložiti u otvarnje novih radnih mesta.
marko Odgovori
Ova fotografija štafetara je sjajna... :D
Ne znam jel onda bio...hm... nemam pojma šta je onda bio... komunista verovatno... to je trebalo... znam da je bio i hrvat kad je trebalo... sad ima koristi od bunjevaca, pa je sad i to... šta god, nema veze... :D
Buki Odgovori
Cudi me da nema Vojnica na proslavi.Bio je kandidat za predsednika a sad ga nema nigde.
Daddy Odgovori
@drp trejd
"""Sve sami bivsi komunisti a sada bunjevci samo sramotite bunjevace sa Bajicem na celu jos jedino nije bio clan ..........."""


Nastavi ti da krades drp trejd, za to ti mozak ne treba
cule Odgovori
TATA mi se zove SIME kao pola Dalmacije a Bunjevac je sa Hrvatskog Majura
Tito je naredio da se zove Hrvatski Majur??? hahaha a ne Bunjevacki
Tito je prisilio da se zove crkva u Zadru SVETI SIME kao moj tata ili selo u Istri po mojem prezimenu ili druga najstarija familija u Sibeniku po mom prezimenu ili hotel u Opatiji Sveti Jakov ko moj dida a

Tu smo na ovim prostorima kao Bunjevci vec vise vekova tako da...ta prisilna asimilacija od strane Tita su price za malu decu
On je samo ispravio to sto su nas MADJARI na silu Pomadjarili u BAJI I SEGEDINU pa cak i MISU nemamo pravo na nasem jeziku u EVROPSKOJ MADJARSKI??a oni ovde imaju pravo misu na Madjarskom??
AH u LICI i postoji jos i Nogometni klub BUNJEVACKI GAVRAN izmedju ostalog
BOA ZNAM DA SI SRBIN I BRINI SE TI O POREKLU LICANA HERCEGOVACA U SUBOTICI
Mi cemo nas prljav ves prati izmedju nas

NE TREBAS NAM TII DEERANEEE i nemij zaboraviti da idjes na konferenciju tvog SESELJA
Daddy Odgovori
@Nebitno (Neša Glodur)
"""Šta je taj Bajić? Bunjevac? Hrvat? Srbin? Komunista? Konvertita? Ili neki šesti element?

Bio je komunista, nosio Titovu štafetu (slika u prilogu), posle pada KPJ i uvođenja višestranačja bio u je u skoro svim strankama. Fuj!"""


Drz se ti tvog Seselja glodaru bezstidni a Bunjevce ostavi na miru.
Daddy Odgovori
@bunjevac br 2
“””Mi Bunjevci nemamo druge države osim Srbije. Prema tome i nama kao i Gorancima ne treba ni Nacionalno veće. Mirko i Suzana da su malo patriote nebi trošili silne novce u vreme krize kada se smanjuju plate prosvetarima, lekarima, policiji, penzije penzionerima.
I tako od njihovog trla baba lan, i tako već 25 godina imaju samo koristi nih dvoje koji primaju plate kao odbornici SO, predsednik NSB, direktor BIC-a, predsednik UO, urednik Tandrčka itd. . . Malo im je?
Bolje te pare uložiti u otvarnje novih radnih mesta.”””


Nisi nista manje glupav od onog sto koristi / zloupotrebljava sinonim “bunjevac” jer nijedan ni drugi niste nista drugo do jadno kamfulirani rvatski d*peliz*i.

Niste se nijedan gore mogli rodit, i glupavi i izdajice.

Patriota znaci bit lojalan svom narodu i drzavi. Vi ste svoje Bunjevce i svoje bunjevacke pretke prodali i to zato da bi Rvatska mogla vise problema da pravi u Srbiji kao na primer podrivanje odvajanja Vojvodine.


Mirko i Suzana su nasi bunjevacki heroji, odani svom narodu i nasoj domovini Srbiji a vi duvajte jedan drugom u caksire.
Dezider Odgovori
Nedosanjana balkanska miniimperija od bunjevačkih Hrvata pravi posebnu naciju.To je istorijski zakasnilo i anakrono.A ovi su svi nakazni.
Daddy Odgovori
Hvala ti Srbijo


Bisno sikcu zmije
i ove domace
i one sto ji Dunav krije

Podmuklo, gmizu li gmizu, grizu li grizu
alavo gutaje
i nevinu istinu, i neumornu istoriju

Postojanje nam zabranjuju
nejake duse bestidnim lazima truju
a za sve krive, lipu zemlju Srbiju

Ponasaje se, ko da jos uvik ima Tite
ko da je Bunjevac nepoznato lice
ko da su njeve, zlacane njive Subatice

Pogled im je necasan
sloboda i mir zatrovan
od postupaka njevi, i bog im je tuzan

Al sto bi kazo Bunjevac: Ta ko ji sisa
domovinu i udzbenike
u Srbiji imaje nasa dica
Daddy Odgovori
@Nebitno (Neša Glodur)


Ocigledno je da nisi postavio sliku gospodina Mirka Bajica kako nosi stafetu iz dobre namere, al da imas mozak svatio bi da ta slika takodje pokazuje da je gospodin Mirko Bajic i tada voleo i postovo bratstvo i jedinstvo. Prestani da skaces sam sebi u usta, znamo ovde svi da si zlocudan glupson.
Daddy Odgovori
According to one theory, Bunjevci settled in the city of Subotica and its surroundings in 1526.[2] According to another theory, they migrated to Bačka from Dalmatia (Zadar hinterland, Ravni Kotari, Cetinska krajina), Lika, Podgorje[disambiguation needed] (littoral Bunjevci: Senj, Jablanac, Krivi Put, Krasno...) and western Herzegovina (area around river Buna, Čitluk, Međugorje)[3] in several groups led by Franciscan monks, to serve as mercenaries against Ottoman army in 1682, 1686, and 1687.[4] Historic documents refer to Bunjevci with various names.

In 1788 the first Austrian population census was conducted – it called Bunjevci Illyrians and their language the Illyrian language. It listed 17,043 Illyrians in Subotica. In 1850 the Austrian census listed them under Dalmatians and counted 13,894 Dalmatians in the city. Despite this, they traditionally called themselves Bunjevci. The Austro-Hungarian censuses from 1869 onward to 1910 numbered the Bunjevci distinctly. They were referred to as "bunyevácok" or "dalmátok" (in the 1890 census). In 1880 the Austro-Hungarian authorities listed in Subotica a total of 26,637 Bunjevci and 31,824 in 1892.


Ovi sto ni neznaju rvatski su pic*e koje su se prodale.

Mi Bunjevci smo u miru farmeri a u ratu zestoki ratnici.

Ne slujate braco i sestre Bunjevci okupacionu gamad, KO NAS POSTUJE TAJ NAS I PRIZNAJE!
Daddy Odgovori
Prijatelju se daje pozdrav i ruka, bratu pozdrav i srce, a familiji pozdrav i dusa!


Bunjevac zivi!
Daddy Odgovori
Pope Francis is doing 2000 years job in one lifetime


Bunjevac zivi!
Gaga Odgovori
Cule, a kako ti se izjašnjavao dida Jakov na popisu iz 1931. godine?
Ti na osnovu imena Šime ili Jakov zaključuješ da su bunjevci hrvati? Ili po selu u Istri koje se zove isto kao što je tvoje prezime? Šta je tebi? Pa tvoje prezime nose i Srbi i Muslimani al to ti izgleda ne odgovara pa ne pišeš o tome? A ima vas od Crne Gore pa preko Dalmacije, kroz Bosnu i Hercegovinu pa sve do severa Bačke, i misliš da su svi hrvati? Po nekim autorima, prostor odakle potiču svi koji nose tvoje prezime je Ljesak u Albaniji, da li vas to čini Albancima?
bunjevac Odgovori
@Dudu@
Nadam se da mi ti nećeš zabraniti da se izjašnjavam kao Bunjevac.
Uzmi ,,Imenoslov bačkih Bunjevaca" autora g. Marka Pejića i g. Grge Bačlije na strani 23 od 1686.-te godine na ovim prostorima postoji prezime moje porodice, a na strani 182 moje ime. Valjda neću biti samo Bunjevac na popisu kad tebi odgovara a posle da budem Eskim.
To što se neslažem sa tvojim komentarima to je već druga stvar. Ja poštujem svoje pretke.
Inače po broju tvojih komentara vidim da si na svakom loncu - poklopac. Siguran sam da radiš neki državni posao pa imaš vremena stalno da budeš na kompjuteru, odnosno da platu primaš iz budžeta, i da ti je jedini zadatak da svađaš Bunjevce.
Ako ovako nastaviš, mislim da će se brzo uvažiti Lazin predlog za tvoj pseudonim.
Daddy Odgovori
@i glupav i izdajica
“””@Dudu@
Nadam se da mi ti nećeš zabraniti da se izjašnjavam kao Bunjevac.
Uzmi ,,Imenoslov bačkih Bunjevaca" autora g. Marka Pejića i g. Grge Bačlije na strani 23 od 1686.-te godine na ovim prostorima postoji prezime moje porodice, a na strani 182 moje ime. Valjda neću biti samo Bunjevac na popisu kad tebi odgovara a posle da budem Eskim.
To što se neslažem sa tvojim komentarima to je već druga stvar. Ja poštujem svoje pretke.
Inače po broju tvojih komentara vidim da si na svakom loncu - poklopac. Siguran sam da radiš neki državni posao pa imaš vremena stalno da budeš na kompjuteru, odnosno da platu primaš iz budžeta, i da ti je jedini zadatak da svađaš Bunjevce.
Ako ovako nastaviš, mislim da će se brzo uvažiti Lazin predlog za tvoj pseudonim.”””


Sta si s ovim teo rec:
“Valjda neću biti samo Bunjevac na popisu kad tebi odgovara a posle da budem Eskim.”

El ti to kazes da se potpisujes ko Bunjevac a da posle po internetu lupas da si Rvat il Eskim il …?


A tvoji “preci” iz 1686te mora da tamo negde u raju pivaje bunjevacke pisme i kosu cupaje gledajuci vas kako ste se porvatili i pivate rvatske pisme.

Jos dolazite na “bunjevacke” vesti / teme da pljujete po postojanju svog naroda?!


“cenzurisem sam sebe”
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.