Komentara: 30
Pregleda: 3510

Obeležen Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

24.02.2015. u 15:38h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj Sali Gradske kuće u Subotici u ponedeljak, 23. februara, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine obeležio je drugi u nizu nacionalnih praznika Bunjevaca, „23. februar – Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine“.
Obeležen Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

Uoči svečane sednice predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta istakla je kako članovi Saveta najviše doprinose radu BNS, te da bez pomoći Republike, Pokrajine i Grada ne bi uspeli u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Na pitanje novinara kako ocenjuje dosadašnje sednice novoformiranog BNS, mr Suzana Kujundžić Ostojić je izjavila kako su se one, iako su bile raznolike, uvek završavale sa osnovnom mišlju, a to je da se ono što postoji u bunjevačkoj zajednici mora sačuvati.

Čestitajući praznik Bunjevcima, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, u svom obraćanju je istakla da je u prethodnom periodu postojala kvalitetna saradnja s BNS, da su se rešavala brojna pitanja u cilju unapređenja položaja bunjevačke zajednice, ali i da ih očekuje veliki posao u narednom periodu. Reč je o izradi akcionog plana za nacionalne manjine kao jedna od aktivnosti u okviru pregovaračkog poglavlja 23.

Nacionalni praznik pripadnicima bunjevačke nacionalne manjine, „23. februar – Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine“, u ime Grada Subotica čestitao je gradonačelnik Jene Maglai. On je tom prilikom istakao kako je postignuta lepa saradnja s BNS, te da nema razloga da tako ne bude u budućnosti, jer su svi činioci koji utiču na lokalu zainteresovani da tako ostane. U svom obraćanju, Maglai je rekao kako su pred Nacionalnim savetom bunjevačke nacionalne manjine veliki izazovi, ali i prilika za institucionalizaciju i postavljanje ozbiljnih temelja u okvirima koji su regulisani Zakonom.

Obeležen Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

Posle pozdravnih reči usledio je i drugi deo obeležavanja nacionalnog praznika, koji se odnosio na petu po redu sednicu BNS, koja je bila svečanog karaktera. Imala je dve tačke dnevnog reda. Prva se ticala polaganja svečane zakletve predsednice BNS, a potom i ostalih članova Saveta, a u okviru druge, predsednica Saveta je uručila priznanja istaknutim članovima bunjevačke nacionalne zajednice. Priznanja su zavredili Nikola Babić, prvi predsednik BNS i član sadašnjeg saziva Saveta, dok je drugo priznanje posthumno uručeno Karlu Blesiću, za njegov značajan i vredan rad u doprinosu razvoja bunjevačke nacionalne zajednice. Priznanje je primila njegova ćerka Stela Bukvić, koja se nalazi na mestu zamenice predsednice BNS.

Svečanoj sednici povodom 12 godina postojanja Nacionalnog saveta prisustvovali su gosti sa republičkog i gradskog nivoa, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović sa saradnicima, načelnica Odeljenja za prava nacionalnih manjina Violeta Ćorić, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine Grada Subotice Ilija Maravić, ombudsman u Subotici Zlatko Marosiuk, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine Laslo Gence Mandler, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika RT Vojvodina Atila Marton, urednik TV emisije na bunjevačkom jeziku Spektar Joso Poljaković, te svi predstavnici udruženja sa bunjevačkim predznakom.

Izvor: Subotica.com
Obeležen Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Obeležen Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Obeležen Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Obeležen Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Obeležen Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Obeležen Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Obeležen Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Obeležen Dan osnivanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 30
Pregleda: 3510
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

bunjevački nacionalni savet

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.