• Pregleda: 2480

Obeležen Dan borca

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i Spomenik "Njihovoj vernosti" danas je u našem gradu obeležen Dan borca – 78 godina od sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka.
Obeležen Dan borca

Vence na spomenik svim junacima koji su živote dali u borbi protiv fašizma položili su Načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković, načelnik Policijske uprave Subotica Nenad Sekulić, ispred grada Veljko Vojnić, kao i predstavnici Vojske Srbije, Jevrejske opštine, SUBNOR-a, Udruženja "Centar Tito" i subotičkog SPS-a.

Subotica je, prema tadašnjem broju stanovnika, dala ogroman broj žrtava u oslobodilačkoj akciji. Cifre se kreću od 7 do 8 hiljada boraca, ali predsednik gradske organizacije SUBNOR-a, Maksim Bakrać, smatra da ih je bilo i više.

- Danas se navršava 80 godina od prvog ustanka u pokorenoj Evropi, u jednoj slobodarskoj zemlji, koja ne trpi otpor, koga su fašističke snage bombarovale, podmuklo, 6. aprila 1941. godine. Centralni komitet dao je 4. jula zeleno svetlo da se ide na ustanak. Odmah zatim, 7. jula, u Beloj Crkvi, Žikica Jovanović Španac opalio je prvi metak i tada je počela borba za slobodu. - rekao je Bakrač. - Mi smo mali narod, na putu velikim narodima, ali veoma hrabar i ponosit. Mi svoju slobodu, nažalost, skupo plaćamo u životima. Samo u Drugom svetskom ratu poginulo je preko 300.000 boraca, a gde su oni koji su bili u logorima ili  završili jamama. Prva žrtva koja je nastradala iz ovog grada je ugledni građanin sa Kelebije, ubijen ispred Gradske kuće.

Iako je naša država 2001. godine ukinula Dan borca kao državni praznik, to ne umanjuje njegov značaj, smatra Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine Subotice.

- Na današnji dan 1941. godine, u kući Vladimira RIbnikara, na Dedinju, održao sastanak Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka protiv okupatora, fašističkim snagama i njihovim pomagačima. Tada je doneta odluka da se formiraju Narodnonoosloboilački partizanski odredi, što i značilo početak organizovanog otpora okupaciji. - rekao je Vojnić

Obeležavanje je nastavljeno na Spomeniku "Njihovoj vernosti" gde su okupljeni takođe položili vence i minutom ćutanja odali počast borcima za slobodu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
SU Odgovori
Nikada neće biti zaboravljeni oni koji su živote dali za slobodu. Slava palim borcima.
Ime obavezno Odgovori
Ovo se jos uvek obelezava?
Kurajber Odgovori
Kakva komunjarska prevara! Fuj!!! Ustanak je izbio 3 juna 1941 u Hercegovini al ga nije organizovala KPJ pa ga komunjare nisu htele nikada priznati i strogo su sakrivale tu činjenicu. Gadi mi se ovo jer nije zvanični praznik i ne znam otkud ideja da se državne institucije pojave jer tako doprinese razdiru. Nemamo svi isti pogled na KPJ i njene poteze.
ČINJENICA
Ako niste, i vama slični, bili follower (sledbenik) poteza KPJ u vreme kada ste joj, možda, po šumama i gorama naše zemlje pomosne 2dostavljali" municiju kroz puščane cevi, logično je da to ne budete ni danas. Inače, i to pre svega, ono što može da "doprinese razdiru" je pokušaj prekrajanja istorije, ne samo od kvazi istoričara iz belog sveta, nego i naših gora listova. Mada, žutih sve manje i manje,
Istina...
Samo u komunizmu koji nikada nije pao još uvek slave komunjarstvo i na komunjarskim televizijama emituju partizanske filmove i serije. Svet ide napred a komunjare vas ceo vek, od osnivanja KPJ 1919. godine, drže u prošlosti. "Napredno", nema šta!
rt
Ovo je ozbiljna tema . Vlast je , evo dve decenije ce , ukinula praznik ustanka protiv fasizma . Pa kad je to zvanicno Srbija ustala protiv fasizma ? Kazem , Srbija . Ima li da jos neko misli , da su samo komunisti bili ~ antifasisti ?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.