Komentara: 10
Pregleda: 6536
Foto

Obeležavanje Velikog bunjevačkog prela u četvrtak

17.01.2017. u 16:48h
Izvor: Subotica.com
Jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, Dan velikog prela, biće obeležen u četvrtak, 2. februara u restoranu „Spartak S“, sa početkom od 19 časova.
Obeležavanje Velikog bunjevačkog prela u četvrtak

Bunjevačka nacionalna zajednica  na Marin dan već više od jednog veka organizuje Veliko prelo, stari običaj koji je nekada postojao samo na salašima.

- Za nas ovo je izuzetan važan dan i praznik, jer su se 1879. godine  prvi put Bunjevci skupili i pokazali na jednom javnom slavlju. Hteli su pokazati tadašnjoj državi i gradu da su jedna organizovana i respektabilna nacionalna zajednica. Prošlo je nešto više od sto godina, ali je naša namera i dalje takva - kaže predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Suzana Kujunžić Ostojić.

Dan velikog perla biće obeležen uz bogat kulturno-umetnički program, u kojem će učestvovati KUD „Bunjevka“, tradicionalna bunjevačka jela, a goste će zabavljati tamburaški orkestar ,,Tajna”.U okviru programa, kao i svake godine, biće održan izbor za najlepšu prelju i preljsku pesmu.

- Žiri će po propozicijama oceniti i birati najlepše prelje, a to je ono kako treba da izgleda cura obučena u bunjevačku narodnu nošnju, od glave, češljanja, do nošnje i cipela. Sve propozicije postoje, a svako ko se prijavi te propozicije će dobiti. Što se tiče preljske pesme, tu nema propozicija,  bitno je da onaj ko se bavi poezijom ima inspiraciju za dobru pesmu i oseća običaj i tradiciju prela-kaže predsednica Odbora za kulturu Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Kata Kuntić.

Goste u ponoć tradicionalno očekuje tombola sa vrednim nagradama. Ulaznica iznosi 1.600 dinara, a u cenu je uključena večera i neograničena konzumacija pića. Neophodna je rezervacija na telefon Nacionalnog saveta Bunjevaca 551-604.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja Velikog bunjevačkog prela Najava obeležavanja Velikog bunjevačkog prela Najava obeležavanja Velikog bunjevačkog prela Najava obeležavanja Velikog bunjevačkog prela Najava obeležavanja Velikog bunjevačkog prela Najava obeležavanja Velikog bunjevačkog prela Najava obeležavanja Velikog bunjevačkog prela Najava obeležavanja Velikog bunjevačkog prela
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 6536
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

veliko prelo

bunjevačko veliko prelo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.