Komentara: 4
Pregleda: 1765

Obeležavanje Dana radničke borbe u utorak na Gradskom trgu

27.04.2018. u 13:58h
Izvor: Subotica.com
Zajedničko saopštenje Udruženja građana Subotice: "Solidarnost", "Centar – Tito – Központ", "Komunisti Subotice" i Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji prenosimo u celosti.
Obeležavanje Dana radničke borbe u utorak na Gradskom trgu

Dan 1. maj 2018. nije više praznik rada, već Dan borbe za prava radnika, dan kada se dostojanstveno sećamo žrtava borbe radničkog pokreta sveta i dan za ocenu kako dalje u radničkoj borbi.

Danas i dalje divlja eksploatacija radnika, dok je borba za njihova prava na "malom plamenu" jer su radnici razočarani i ne veruju u mogućnost promene svog društvenog položaja. Ako je porodica temelj naše Srbije, onda moramo reći da je država previše tereta prebacila na pleća radničkih porodica koja to ne mogu više izdržavati.

Državna kasa jeste puna, ali su porodični novčanici prazni. Muk i tajac su oko nas. Podrugljiva dosetka: "nema više samoupravljanja" kao ni molbe stranim investitorima da se povećaju plate do sada nisu pomogle: potrebne su radikalnije mere od strane države ako neće da uvozi radnike i ako hoće da održi minimalne uslove za opstanak građana Srbije.

Zato za 1. maj 2018. godine mi ističemo sledeće radničke zahteve i ciljeve naše borbe: 8 sati rada + 8 sati rekreacije + 8 sati odmora; promeniti Zakon o radu; izjednačiti minimalnu zaradu i minimalnu potrošačku korpu; za pošten rad zaslužena zarada i penzija; vratiti zemlju zemljoradnicima i njihovim zadrugama; zaustaviti odlazak mladih i stručnih kadrova iz Srbije; besplatno školstvo i zdravstvo u službi građanima; kultura za sve a ne samo za elitu; borba protiv korupcije i privilegija.

Niko navedene  zahteve neće ispuniti, ali su oni radnicima u zajedničkoj borbi ostvarivi.

Naša udruženja građana održaće 1. maja 2018. godine, u utorak, od 11.00 do 12.00 sati na Trgu slobode protestni performans, na koji, u cilju obeležavanja Dana radničke borbe, pozivamo građane Subotice.

Živeo 1. maj, Dan radničke borbe!

// kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 1765
Povezane teme

prvi maj

udruženje solidarnost

komunisti

dan rada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.