Komentara: 0
Pregleda: 2253

Obeležavanje Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja 28. februara, roze majica kao podrška žrtvama

23.02.2024. u 09:32h
Izvor: Subotica.com
Na inicijativu Udruženja "1kroz2" u našem gradu će 28. februara (sreda) biti obeležen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, odnosno Dan roze majica.
Obeležavanje Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja 28. februara, roze majica kao podrška žrtvama

Toga dana u Savremenoj galeriji, od 18h, biće upriličen baletski performans u pet slika koji će verno dočarati genezu i karakter vršnjačkog nasilja, ali i snažno uputiti na put mogućeg rešenja. Nakon performansa, pedagog Nataša Pavlović će održati predavanje na temu prevencije vršnjačkog nasilja.

- Po svim podacima, većina dece u našoj zemlji doživi neki oblik vršnjačkog zlostavljanja, a na odraslima je da preuzmu odgovornost za uzroke koji su doveli do normalizacije nasilja u našem društvu, pre svega među nađom decom. Osnovni uzrok ekstremnim oblicima nasilja kojima smo svedočili prošle godine jeste zatvaranje očiju pred blažim oblicima nasilja i odsustvo solidarnosti sa žrtvama. Svedoci smo da do nas konstantno dolaze vesti o vršnjačkom nasilju, naša deca odrastaju u ostratnom, duboko traumatizovanom društvu i kultura nasilja je nešto što im je, nažalost, postala normalnost. Ta normalnost, sa manjkom osećanja sigurnosti, se može i mora menjati - navode iz Udruženja "1kroz2".

Podsećamo, simbol Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja su roze majice. Naime, 2007. godine dečak Čak Meknil pojavio se u školi u roze polo majici kako bi iskazao podršku majci oboleloj od karcinoma dojke, zbog čega je pretrpeo vršnjačko nasilje. Narednog dana, njegovi prijatelji kupili su pedeset takvih majica i podelili ih po školi, a deca su ih obukla u znak solidarnosti sa njim i tada je nastao Dan roze majica.

Smatramo da treba početi od malih stvari, baš kao što su to uradili i prijatelji Čaka Meknila, dečaka zbog koga se Međunarodni Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava činom nošenja rozih majica. Nepristajanje na nasilje mora da ima svoj izraz i svoje lice, zbog toga 28. februara obucimo roze majicu i tim činom pošaljimo poruku da ne ustupamo pred nasilnicima - podvlače organizatori - Ne odstupajmo pred nasilnicima. Budimo solidarni i pošaljimo poruku da žrtve nasilja, pre svega vršnjačkog nasilja, nisu usamljene.

Pozivu ovog udruženja odazvale su se i brojne obrazovne ustanove u gradu koje će ovaj značajan datum obeležiti na adekvatan i poučan način.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 4 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2253
Povezane teme

vršnjačko nasilje

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.