Komentara: 1
Pregleda: 1906

NUNS: Previsoke nove tarife SOKOJ-a

30.01.2012. u 15:56h
Izvor: RTV Yueco
NUNS: Previsoke nove tarife SOKOJ-a

U saopštenju dostavljenom medijima, ta organitacija izražava nezadovoljstvo rešenjem Upravnog suda kojim je odbačena tužba Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protiv Komisije za autorska i srodna prava i ocenilo da će novi predlog tarife ugroziti opstanak lokalnih elektronskih medija.

"ANEM je zatražio sudsku zaštitu u pokušaju da dokaže da mišljenje Komisije o novom Sokojevom predlogu tarife nije zasnovano na Zakonu, ali je Upravni sud Srbije odlučio da tužbu odbaci kao nedozvoljenu, iz razloga koje ANEM smatra neprihvatljivim", navedeno je u saopštenju Sekretarijata NUNS-a.

ANEM je, kako je navedeno u saopštenju, zatražio preispitivanje i poništenje mišljenja Komisije, na osnovu kojeg je stupila na snagu nova, za elektronske medije krajnje nepovoljna naknada organizaciji muzičkih autora Srbije, pošto se novim tarifnikom višestruko povećavaju naknade elektronskih emitera.

U saopštenju se podseća da je ANEM, kao reprezentativno udruženje emitera, učestvovao u pregovorima sa Sokojem, ali do sporazuma nije došlo.

"Sokoj se obratio Komisiji i zatražio pozitivno mišljenje o svom predlogu tarife. Komisija je odbila da podrži prvi predlog tarife i naložila ponavljanje pregovora koji takodje nisu doveli do rezultata. Sokoj je zatim Komisiji podneo novi predlog tarife, koji je i dalje krajnje nepovoljan za emitere. Komisija, medjutim, ovog puta nije uvažila argumente ANEM-a i podržala je predlog Sokoja", kaže se u saopštenju.

NUNS je ocenio da je na taj način radio-televizijskim emiterima u Srbiji "uskraćena zaštita od jednog krajnje netransprentnog i arbitrarnog postupka, u kome ANEM-u čak nije bio dostavljen poslednji Sokojev predlog tarife, kako bi povodom njega mogao da se izjasni".

"Zanimljivo je to što Komisija nije cenila da li je tarifa doneta u skladu sa pravilima utvrdjenim zakonom, već je prihvatila ničim dokumentovane tvrdnje Sokoja da je tarifa doneta u skladu sa standardima koji su 'uglavnom opšteprihvaćeni u svetu i zasnivaju se na principima i preporukama Svetske organizacije za intelektualnu svojinu…'", navedeno je u saopštenju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1906
Povezane teme

nezavisno udruženje novinara srbije

sokoj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.