Komentara: 0
Pregleda: 2519

NUNS: Nekorektna kritika HNV o subotičkoj RTV Yu Eco

28.07.2011. u 16:08h
Izvor: RTV Yueco
NUNS: Nekorektna kritika HNV o subotičkoj RTV Yu Eco

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje pritisak Hrvatskog nacionalnog vijeća na uređivačku koncepciju subotičke RTV Yu eco. Saopštenje prenosimo u celosti:

"NUNS je zabrinut učestalim pritiscima na medije kojima u poslednje vreme pribegavaju i saveti nacionalnih manjina. Poslednji takav primer je javno saopštenje Odbora za praćenje povreda nacionalno-manjinskih prava Hrvata u Srbiji u kojem se izražava nezadovoljstvo izveštavanjem subotičke RTV Yu eco sa konferencije za novinare u Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV).

U saopštenju Odbora, subotička RTV je posebno kritikovana što je u izveštaju sa pres konferencije HNV, povodom početka kampanje u vezi predostojećeg popisa stanovništva, u istom prilogu emitovala i stav predstavnice Bunjevačkog nacionalnog vijeća (BNV) koja je veoma kritički govorila o kampanji HNV. Odbor HNV u tom kontekstu podseća “da je uobičajena praksa i u subotičkim profesionalnim medijima takva da se s konferencija za novinare izvještava javnost kroz prijenos informacija i poruka domaćina bez komentara i kritika”.

Na osnovu uvida u televizijski i onlajn izveštaj Yu eco, NUNS ocenjuje da je kritika Odbora HNV neopravdana i neodmerena. Posebno je nekorektna ocena da je pomenuti izveštaj “primjer medijskog tretmana Hrvata kao u vrijeme Slobodana Miloševića”. Neprihvatljiva je ocena Odbora da je neprofesionalno to što je u istom prilogu emitovan i stav BNV, koje je legitimno telo bunjevačke nacionalne manjine upravo kao što je HNV legitaman reprezent hrvatske nacionalne manjine.

Izveštač Yu eco jeste postupio profesionalno jer je tražio reakciju BNV povodom tvrdnji funkcionera HNV da su Bunjevci zapravo Hrvati koji se tako ne izjašnjavaju zbog straha i zato što su izabrali “liniju manjeg otpora”.

Podsećamo da Ustav i odgovarajući zakoni Republike Srbije garantuju slobodu izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti, kao i da “niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj pripadnosti”. Takođe, podsećamo da najviši pravni propisi garantuju i slobodu informisanja, da je zabranjeno i posredno ograničavanje slobode javnog informisanja, i da je uređivanje javnog glasila isključivo u nadležnosti urednika."

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2519
Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

yu eco

hnv

yueco televizija

nuns

nezavisno udruženje novinara srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.