Komentara: 5
Pregleda: 9328

NSZ raspisala javne pozive za zapošljavanje

04.03.2020. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
NSZ raspisala javne pozive za zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je brojne javne pozive i konkurse za finasiranje i subvencionisanje programa uz čiju pomoć mnogi nezaposleni mogu da dođu do posla.

- Promocija javnih poziva NSZ, koji su objavljeni 28. februara,  biće 11. marta u 10.30 časova u Gradskoj kući  i pozivamo sve zainteresovane poslodavavce da dođu i vide šta se sve nudi i pod kojim uslovima mogu da konkurišu – najavljuje Verica Vujadinović, direktorka subotičke filijale NSZ. - Reč je o širokom spektru javnih poziva koji može da obuhvati skoro svako lice i zadovolji svakog poslodavca.

NSZ raspisala javne pozive za zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje za samozapošljavanje nezaposlenih lica, kao i lica pripadnika romske nacionalnosti namenila jednokratni iznos od 250.000  dinara, odnosno 270.000 dinara za osobe sa invaliditetom. NSZ će godinu dana subvencionisati zarade za osobe sa invaliditeom bez radnog iskustva, koje budu zaposlene  na neodređeno vreme i to 75 odsto od ukupnih troškova zarade sa doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, ali ne više od minimalne zarade utvrđene u skladu sa propisima o radu.

PREZENTACIJA POZIVA I KONKURSA - Prezentacija lokalnim poslodavcima i onima koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa biće organizovana u narednu sredu, 11. marta, u Velikoj većnici. Javni pozivi / konkursi biće predstavljeni uz diskusiju i pružanje detaljnih informacija učesnicima, poslodavcima i potencijalnim poslodavcima na lokalnom nivou.

Objavljen je i javni poziv za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima. Refundiraće se troškovi zarade do 50.000 dinara licu angažovanom na pružanju podrške na radnom mestu – radna asistencija, dok će se jednokratnim iznosom od 400.000 dinara po osobi sa invaliditetom pokriti primereni troškov prilagođavanja radnog mesta.

Finansiraće se programa obuke na zahtev poslodavca, odnosno obuka nezaposlenog radi sticanja znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova na konkretnom radnom mestu, ukoliko na evidenciji nezaposlenih NSZ nema tog kadra. U zavisnosti od dužine, teorijsko-praktična obuka finansiraće se sa najviše 120.000 dinara po polazniku.

NSZ raspisala javne pozive za zapošljavanje

Uz realizaciju programa pripravnika za nezaposlena lica sa visokim nivoom kvalifikacija poslodavci će se podstaći da zapošljavaju diplomce viših škola i fakulteta, a država će refundirati zarade u iznosu od 35.000 dinara.

NSZ će finansirati i program obuke za potrebe poslodavca za zaposlenog, koji se sprovodi radi sticanja dodatnih znanja i veština zaposlenog u cilju unapređenja kompetencija, sticanja nedostajućih znanja, sposobnosti i veština. Cilj obuke je održanje zaposlenja kod poslodavca.  Troškovi obuke radi posebnog usavršavanja finasiraće se do 25 odsto, a najviše do 100.000 dinara po polazniku. Do 60 odsto, a najviše do 100.000 dinara finasiraće se troškovi obuke radi opšteg usavršavanja.

Poziv je objavljen i za realizaciju programa stručne prakse, koja podrazumeva stručno osoposobljavanje nezaposlenog za rad u struci za koju je stečena odgovarajuća kvalifikacija, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita. Program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa. Mesečno će se izdvajati 20.000 dinara za lica sa trećim i četvrtim nivoom kvalifikacija, 22.000,00 dinara za lica  šestim i 25.000 sa najmanje šestim stepenom (240 bodova).

NSZ raspisala javne pozive za zapošljavanje

Raspisan je i poziv za realizaciju programa sticanja praktičnih znanja, koji podrazumeva sticanje praktičnih znanja i veština nezaposlenog obavljanjem konkretnih poslova kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru. Ukoliko se radni odnos zasnuje na određeno vreme poslodavac ostavaruje pravo na naknadu tri meseca i ima obavezu da zadrži lice još tri meseca. NSZ finansira neto zaradu od 31.000 dinara.

Novac će biti izdvojen i za subvenciju zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva. Poslodavac koji na neodređeno vreme zaposli osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva, ima pravo na subvenciju zarade za tu osobu, u trajanju od 12 meseci od dana zasnivanja i to 75 odsto od ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima.

Za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom isplaćivaće se naknada u visini do 22.000 dinara po licu, na mesečnom nivou za pun fond radnih časova, odnosno srazmerno 1.000 dinara po licu za javne radove koji traju mesec dana, 1.500 dinara po licu koji traju dva meseca i 2.000 dinara koji traju tri meseca.

NSZ raspisala javne pozive za zapošljavanje

Za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih lica na novootvorenim radnim mestima, u zavisnosti od stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave subvencije će iznositi od 200.000 dinara po licu, odnosno 240.000 dinara za osobe sa invaliditetom.

Uz sve ovo izrađen je Lokalni akcioni plan za tekuću godinu i iz gradskog budžeta biće izdvojeno 15 miliona dinara za aktive mere zapošljavanja. Prema planu, ovim planom bi 60 ljudi trebalo da dođe do posla.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 9328

Povezana vest

Povezane teme

zapošljavanje osoba sa invaliditetom

zapošljavanje u Subotici

Nacionalna služba za zapošljavanje

samozapošljavanje

subvencije za zapošljavanje

zapošljavanje

javni konkurs

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.