Komentara: 0
Pregleda: 2863

Novo postrojenje u Bačkim Vinogradima - za vodu bez arsena

31.07.2012. u 18:12h
Izvor: RTV Yueco
Četiri meseca nakon što je početka izgradnje pilot postrojenja za preradu sirove vode na vodozahvatu Bački Vinogradi, prvi rezultati ispitivanja pokazuju da je voda mikrobiološki i hemijski ispravna, a da su količine arsena i ostalih štetnih materija daleko ispod graničnih vrednosti propisanih i u Srbiji, ali i u Evropskoj uniji.
Novo postrojenje u Bačkim Vinogradima - za vodu bez arsena

Sirova voda prirodno kontaminirana velikom količinom arsena, gvožđa i amonijaka, na ovom postrojenju se obrađuje u pitku ADART tehnologijom, koja podrazumeva tretman vode bez upotrebe hemikalija. Ako se dobri rezultati potvrde i u budućem periodu, voda obrađena ADART tehnologijom će biti dostupna na česmama stanovnika Bačkih Vinograda, Šupljaka i Hajdukova.

Prerada sirove vode putem ADART tehnologije započeta je 2010. godine kroz pilot projekat. Pomenutom tehnologijom iz sirove vode uklanja se arsen, gvožđe i amonijak, i to bez upotrebe hemikalija. Ovim tretmanom sirove vode kao nus proizvod javlja se otpadni mulj koji u sebi sadrži gvožđe, a arsen se može odlagati slobodno, bez posledica na deponiju.

Fabrika vode - Bački Vinogradi

Kako je danas predočeno gradonačelniku Modestu Duliću prilikom obilaska postrojenja u Bačkim Vinogradima, rezultati ispitivanja vode koja je obrađena ADART tehnologijom pokazuju da je ona mikrobiološki i hemijski ispravna, a da su količine arsena i ostalih štetnih materija, daleko ispod graničnih vrednosti propisanih i u Srbiji, ali i u Evropskoj uniji.

Vodotokovi u Bačkim Vinogradima, prema rečima člana gradskog veća zaduženog za zdratsvo dr Atile Čengerija, kao i u celoj Vojvodini imaju veliku količinu arsena, gvožđa kao i amonijaka. Ovim postrojenjem oko 5.000 građana ovog dela Subotice imaće zdravu pijaću vodu.

Pilot projekat je realizovan u okviru međunarodnog projekta „EUREKA“ pod pokroviteljstvom UNESKO–IHE Instituta za edukaciju o vodi. Holandski donatori i JKP „Vodovod i kanalizacija“ u ovaj projekat su uložili oko 370.000 evra, od čega 180.000 predstavlja donaciju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2863

Povezana vest

Povezane teme

bački vinogradi

fabrika vode

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.