Komentara: 1
Pregleda: 4997

Novi režim zaštite Parka prirode Palić

23.05.2011. u 16:39h
Izvor: RTV Yueco
Novi režim zaštite Parka prirode Palić

Park prirode “Palić” koji se nalazi pod zaštitom grada uskoro bi trebalo da se nađe pod novim režimom zaštite. Reč je o reviziji postojeće zaštite parka prirode “Palić” koja će da se usaglasi sa postojećom zakonskom regulativom u skladu sa stanjem prirodnih vrednosti. Pored toga, treba da se novi režim zaštite uskladi i sa potrebama upravljanja resursima, kao što je održavanje kvaliteta vode.

Predlogom novog režima zaštite predviđeno je da se u II sektor, koji je bio u prvom stepenu zaštite, što znači da se po Zakonu o zaštiti prirode isključuju mogućnosti intervencije čoveka, stavlja u II stepen zaštite, kako bi mogao da vrši svoju osnovnu funkciju poboljšanja kvaliteta vode. Na ovaj način će se poboljšati realizacija svih mera koje su neophodne za uspešno upravljanje kvalitetom vode.U I stepenu zaštite ostaju samo "ptičja ostrva" u II sektoru, koja su od značaja za gnežđenje ptica.

Revizijom je predviđeno i da se pojedini delovi u IV turističkom sektoru koji su bili u III stepenu zaštite, a na kojima se nalaze značajne prirodne vrednosti, prelaze u II stepen zaštite. Tu se misli na tršćake Velikog i Malog pojila, Tapšin kanal, kao i deo Velikog parka koji je od značaja kao sklonište za faunu. Na ovaj način se zaštita pojačava kao ekološki koridori ka Subotičkoj peščari i Ludaškom jezeru, a stepen zaštite smanjuje na delovima gde su za održavanje kvaliteta vode neophodne aktivne intervencije, kao i na delovima gde bi sprovođenje zaštite bilo komplikovano ili izazivalo konflikte. Pored toga, neophodno je očistiti jezero Palić.

Postojeću odluku o zaštiti Parka prirode "Palić" usvojila je Skuština opštine Subotica 1996. godine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode trenutno radi na izradi nove Studije o zaštiti. Nakon izrade ove studije, grad treba da donese novu odluku o zaštiti parka prirode Palić. Ukoliko sve bude teklo po planu pred odbornicima grada nova studija zaštite trebalo bi da se nađe za šest meseci. Park prirode je III kategorija zaštite u kategorizaciji zaštićenih područja, odnosno prirodno dobro od lokalnog značaja, tako da je stavljanje pod zaštitu u nadležnosti grada.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4997
Povezane teme

Park Palić

park prirode palić

zaštita palića

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.