Komentara: 0
Pregleda: 6800

Novi hleb za gradonačelnika

15.08.2011. u 01:59h
Izvor: S media
Novi hleb za gradonačelnika

Na Gradskom trgu u Subotici danas je održan najsvečaniji deo programa „Dužijance“, manifestacije u čast žetelaca i zahvale za dobar rod žita. Na stotoj svetkovini bačkih kosaca najlepši risarski par, bandaš i bandašica, Petar Gaković i Đurđa Sudarević uručili su gradonačelniku Subotice Saši Vučiniću hleb od novog žita.

Zbog „Dužijance“ Suboticu su posetili i visoki zvaničnici među kojima su bili predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i brojni predstavnici verskih i kulturnih ustanova i organizacija.

„Dužijanca“ je počela rano ujutro blagoslovom i ispraćajem bandaša i bandašice u crkvi Svetog Roka, a u Katedrali Svete Terezije Avilske svetu misu zahvalnicu predvodio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. U svečanoj povorci od Katedrale do centra grada učestvovalo je nekoliko stotina risara i članovi 43 kulturno – umetnička društva iz zemlje i inostranstva.

Dužijanca - Slavko Parać, Saša Vučinić, Bojan Pajtić

Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine i počasni predsednik stote „Dužijance“ rekao je da pokrajinska Vlada već godinama podržava ovu manifestaciju jer ona svojim značajem i veličinom odavno prevazilazi lokalni karakter.

- „Dužijanca“ simbolično sadrži najznačajnije osobine Vojvodine, a to su zajedništvo i vrednoća. Vojvođani nikada nisu tražili da im se nešto pokloni, nego su uvek vredno radili. „Dužijanca“ je praznik zajedništva, rada i smernosti, ona oslikava svu lepotu i raznolikost Bačke i Vojvodine – rekao je Pajtić.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić je rekao da je „Dužijanca“ manifestacija koja budi i neguje najbolje osobine svakog čoveka.

Dužijanca Subotica - povorka

- Nema mnogo manifestacija koje se mogu pohvaliti da traju jedan vek. „Dužijanca“ u svojoj srži ima vrednosti koje moraju trajati. Videli smo u povorci veliki broj malenih koji će sigurno jednog dana predvoditi slavlje koje ima crtu zajedništva, što je i bio cilj prvog susreta pre sto godina i što je i naš motiv danas – rekao je Vučinić.

Ovogodišnja proslava jubileja „Dužijance“ u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ počela je još 25. aprila misom u Đurđinu u ckrkvi Svetog Josipa Radnika. Zatim je održan blagoslov žita u Đurđinu, preskakanje vatre na dan Svetog Josipa Cvitnjaka, obuka mladih za rukovetanje i košenje, promocija poštanskih markica, „Dužijanca malenih“, takmičenje risara, međunarodna folklorna radionica tradicionalnih plesova, risarsko kolo, koncerti Džibonija, Josipe Lisac, Zvonka Bogdana i „Parnog valjka“, promocije knjiga o „Dužijanci“, revija bunjevačke nošnje, konjičke trke, otkrivanje spomenika risaru, takmičenje u aranžiranju izloga, izložba rukotvorina, tamburaško veče, izložba radova od slame i svečana sednica Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“.

Dužijanca 2011 - fotografije

Do kraja avgusta ove godine i završetka programa stote „Dužijance“ biće otvorena Međunarodna likovna kolonija „Bunarić“ i održano Bunarićko proštenje na Svetištu Majke Božje.

Fotografije možete videti na linku: Dužijanca 2011 - Povorka

Izvor: S media
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 6800
Povezane teme

Saša Vučinić

gradonačelnik Subotice

dužijanca

stota dužijanca

dužijanca subotica

100 godina dužijance

program dužijance

bandaš

bandašica

katedrala svete tereze avilske

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.