Komentara: 0
Pregleda: 1522

Novembar - mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

17.11.2019. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Zdravstvene posledice upotrebe duvana, zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci svrstavaju se u grupu bolesti zavisnosti, a u poslednjih nekoliko godina, sve učestalije su i nehemijske bolesti zavisnosti, poput kocke, klađenja, zavisnosti od računara, mobilnih telefona, društvenih mreža ili interneta.
Novembar - mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Prema Međunarodnom i Nacionalnom kalendaru javnog zdravlja, novembar je mesec posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti i kao takav obeležava se svuda u svetu. Prema rečima dr Zorice Dragaš, specijaliste socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Subotica, koliko je složena i slojevita problematika koju bolesti zavisnosti stvaraju, toliko su kompleksni načini sagledavanja i rešavanja posledica koje one prouzrokuju.

- Ciljna grupa ''moćnih'' industrija psihoaktivnih supstanci su osobe sve mlađeg uzrasta, pogotovo ženskog pola. Iz različitih razloga, ali i u ekonomski razvijenim i nerazvijenim zemljama sveta, sve ugroženija su školska deca i omladina. Sve prisutnije na crnom tržištu su i "nove" sintetske psihoaktivne supstance - objašnjava dr Dragaš.

Dodatan problem predstavljaju i nehemijske bolesti zavisnosti, navodi naša sagovornica, koje su sve učestalije i u našoj sredini. Neke od ovih bolesti su kocka, klađenje, zavisnost od računara, društvenih mreža ili interneta, zatim zavisnost od mobilnog telefona, kupovanja i druge, te iako nema hemijske supstance, razvija se snažna psihička zavisnost koja ugrožava mentalno i telesno zdravlje osobe, kao i njen socijalni položaj i porodicu.

- Značaj zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posledica ovih bolesti za osobu, porodicu i državu postaje sve veći. Neophodna je puna društvena ili javna svest o tome. Samo uz svestrano sagladavanje ukupne problematike moguće je doći do odgovarajućih rešenja i uticati na zaustavljanje, zatim i na smanjivanje stopa oboljevanja stanovništva od bolesti zavisnosti - poručuje dr Dragaš.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 meseci i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1522
Povezane teme
zavod za javno zdravlje bolest zavisnosti mesec borbe protiv bolesti zavisnosti dr zorica dragaš
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.