• Pregleda: 9539

Nove napredne lične karte od naredne godine

Postojeći kontigent, odnosno zaliha čipova koji se koriste za izradu lične karte, će se potrošiti u toku 2014. godine, što uslovljava novu nabavku. Zbog brzog razvoja tehnologije ne postoji mogućnost nabavke čipova koji su se koristili do sada - saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije
Nove napredne lične karte od naredne godine

Novi čipovi zadovoljiće sve aktuelne evropske standarde, čime se garantuje bezbednost i sigurnost podataka na dokumentu (kao i do sada) u narednih 10-15 godina.

Lična karta sa novim čipom izdavaće se od druge polovine 2014. godine, građanima kojima ističe postojeća lična karta i inače moraju da je zamene.

Građani neće imati potrebu da menjaju ličnu kartu pre isteka roka njene važnosti, osim građana koji imaju ličnu kartu bez čipa i žele da je zamene sa ličnom kartom sa čipom.

Već izdate biometrijske trajne lične karte će važiti i dalje, sve do momenta kada građanin, vlasnik trajne lične karte, ne poželi da istu zameni za novu sa čipom, recimo iz potrebe za korišćenjem elektronskih servisa koje omogućava elektronska uprava. Uostalom, tako je bilo i do sada.

U zavisnosti od Modela elektronske uprave za koju će se, tek, opredeliti Republika Srbija, biće definisana primena i sadržaj podataka na „unapređenoj“ elektronskoj Ličnoj karti sa Zakonskom regulativom koja reguliše ovu oblast (Zakon o ličnoj karti, Zakon o zaštiti podataka, Zakon o elektronskom potpisu, ...)

Elektronska uprava omogućava da građani bez dolaska u nadležne institucije svoje potrebe ili obaveze prema državi realizuju elektronskim putem, odnosno preko Interneta, a što omogućava lična karta sa čipom.

Dobar primer jedne elektronske usluge, usluge koju omogućava elektronska uprave, je „Produženje registracije vozila na tehničkim pregledima“. Ova elektronska usluga je omogućila građanima da bez odlaska u policijsku stanicu produže registraciju svog vozila. Od 1. oktobra 2012. godine, kada je ova usluga omogućena građanima, do danas na ovaj način je produženo više od 131.000 registracija. Upravo za takvu komunikaciju, između građana i države, neophodna je potreba dokazivanja i potvrde elektronskog identiteta koji omogućava lična karta sa čipom.

Ova i postojeća tehnička unapređenja neće izazvati dodatne troškove za građane.

Izvor: Policijska uprava Subotica

povezane teme

10
styx Odgovori
pa sada sam napravio novi...zar opet iz pocetka?
uvek u pravu Odgovori
Ne može mi niko ubediti pa ni ovaj tekst
da će nove LK važiti 10 godina.Bar su se stanovnici ove zemlje namenjali dokumenata u poslednje vreme kao niko.Taman kad platimo potkraće se neka greška ili u boji ili dimenzijama ili čipu ili nečemu drugome.VIDEĆETE!
punoletstvo Odgovori
da li je ovo normalno?! Zapita li se neko koliko sve to košta? Zapita li se neko koliko problema imaju gradjani dok odrade svu papirologiju za novu lk.
MOŽE, MENJAĆEMO LK ALI NE O NAŠEM TROŠKU!
Oskar (:icecold) Odgovori
darkrider tvrdi Odgovori
niste normalni
LAla Odgovori
Pa lepo vam piše da nemorate menjati lk samo ako zelite ili vam je istekla..
city woman Odgovori
Građani treba da su informisani šta sve znači lična karta sa čipom, ne samo jedan primer.
Pera Odgovori
Italijani nemaju ni ove što mi imamo sada.Lopovska država.Bežite dok možete!
janko Odgovori
Bližimo se totalnoj kontroli građana što je san svake vlasti. To omogućavaju čipovi, tako da građani postaju kontrolisani robovi.
mad max Odgovori
dokle to judi???? pa to nije normalno!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.