Komentara: 10
Pregleda: 11433

Nove napredne lične karte od naredne godine

03.07.2013. u 13:35h
Izvor: Policijska uprava Subotica
Postojeći kontigent, odnosno zaliha čipova koji se koriste za izradu lične karte, će se potrošiti u toku 2014. godine, što uslovljava novu nabavku. Zbog brzog razvoja tehnologije ne postoji mogućnost nabavke čipova koji su se koristili do sada - saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije
Nove napredne lične karte od naredne godine

Novi čipovi zadovoljiće sve aktuelne evropske standarde, čime se garantuje bezbednost i sigurnost podataka na dokumentu (kao i do sada) u narednih 10-15 godina.

Lična karta sa novim čipom izdavaće se od druge polovine 2014. godine, građanima kojima ističe postojeća lična karta i inače moraju da je zamene.

Građani neće imati potrebu da menjaju ličnu kartu pre isteka roka njene važnosti, osim građana koji imaju ličnu kartu bez čipa i žele da je zamene sa ličnom kartom sa čipom.

Već izdate biometrijske trajne lične karte će važiti i dalje, sve do momenta kada građanin, vlasnik trajne lične karte, ne poželi da istu zameni za novu sa čipom, recimo iz potrebe za korišćenjem elektronskih servisa koje omogućava elektronska uprava. Uostalom, tako je bilo i do sada.

U zavisnosti od Modela elektronske uprave za koju će se, tek, opredeliti Republika Srbija, biće definisana primena i sadržaj podataka na „unapređenoj“ elektronskoj Ličnoj karti sa Zakonskom regulativom koja reguliše ovu oblast (Zakon o ličnoj karti, Zakon o zaštiti podataka, Zakon o elektronskom potpisu, ...)

Elektronska uprava omogućava da građani bez dolaska u nadležne institucije svoje potrebe ili obaveze prema državi realizuju elektronskim putem, odnosno preko Interneta, a što omogućava lična karta sa čipom.

Dobar primer jedne elektronske usluge, usluge koju omogućava elektronska uprave, je „Produženje registracije vozila na tehničkim pregledima“. Ova elektronska usluga je omogućila građanima da bez odlaska u policijsku stanicu produže registraciju svog vozila. Od 1. oktobra 2012. godine, kada je ova usluga omogućena građanima, do danas na ovaj način je produženo više od 131.000 registracija. Upravo za takvu komunikaciju, između građana i države, neophodna je potreba dokazivanja i potvrde elektronskog identiteta koji omogućava lična karta sa čipom.

Ova i postojeća tehnička unapređenja neće izazvati dodatne troškove za građane.

Izvor: Policijska uprava Subotica
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 11433
Povezane teme

nova lična karta

biometrijska lična karta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.