Komentara: 10
Pregleda: 5360

Nova turistička ruta - secesija Subotice i Osijeka

18.12.2019. u 16:45h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće danas je održana završna konferencija IPA projekta “Subotica Osijek secession tourist route”- Secesijska turistička ruta Subotice i Osijeka.
Nova turistička ruta  - secesija Subotice i Osijeka

Reč je o proejktu prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske u kome su učestvovali Grad Subotica, Grad Osijek, Turistička organizacija Subotice, Turistička zajednica Osijeka i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje. Projekat je trajao 30 meseci saciljem da se valorizuju secesijski biseri dva prijateljska grada i da oni postanu deo turističke rute.

- Rezultati projekta u Subotici je izrada strateškog dokumenta valorizacije Gradske kuće kako bi se povećao broj posetilaca i da ona bude vidljiva kao turistička destinacija i deo kulturne baštine – objašnjava Miroslava Babić, članica Gradskog veća za kulturu. – Tu je i postavljanje turističke signalizacije iz pravca Subotica- istok i iz pravca Sombora, gde je Subotica predstavljena kao grad secesijske arhitektue. Najvažniji deo je pak izrada projektno tehničke dokumentacije za sanaciju i adaptaciju Gradske kuće u koju spadaju i potrebne dozvole.

Turističa organizacija Subotice je bila jedan od partnera u realizaciji projekta u kome su svi zajedno učestvovali na kreiranju jednog novog turističkog proizvoda koji se baštini na secesijskoj arhitekturi.

- Radili smo na promociji secesije  kroz štampane publikacije i brošure, imali smo karavan u osam gradova gde smo predstavili izložbu fotografija  secesijskih građevina – dodaje Aleksandar Medaković, direktor TOS. - Neke od agencija su već uvrtsile ovu turističku rutu u svoju ponudu, ali stvorili smo  i zdrave osnove za ono što ćemo raditi u budućnosti  a to je adaptacija Gradske kuće, najvrednije bisera secesije.

Suboticu i Osijek zbližavaju mnoge stvari,  a secesija je jedna od njih, koja može da bude značajan turistički potencijal.

- Naš cilj je bio da bogatu secesijsku baštinu koju oba grada imaju valorizujemo i da kroz različite aktivnosti stvorimo svojevrsnu turističku rutu koja se može obilaziti tokom grupnih ili individualnih turista.  Kroz edukacije i propagadne aktivnosti mi smo apostrfirali ono najznačajnije što imamo u Osijeku i Subotici – ističe Saša Uranjak, direktor Turističke organizacije Osijeka. - Kroz putujuću izložbu fotografija najlepših secesijskih zgrada u osam gradova, pozvali smo turističke vodiče i novinare, izradili smo brošuru i turističku kartu. Napravili smo maketu u Osijeku gde mogu da se vide najznačjnija zdanja, a imali smo festival secesije koji pokazuje da ona nije samo u građevinarstvu i arhitekturi već je ostavila dubok trag na nakit i odevanje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 5360
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.