• Pregleda: 4940

Nova oprema za Bolnicu vredna 52 miliona dinara

Još jedan kontigent najsavremenije opreme stigao je ovih dana u Opštu bolnicu Subotica,i to zahvaljući sredstvima Pokrajinske vlade. Reč je o nekoliko sterilizatora, monitora, respiratora, kao i o jednom operacionom mikroskopu, a u narednim danima očekuje se još novih aparata.
Nova oprema za Bolnicu vredna 52 miliona dinara

Lekari i rukovodstvo ove zdravstvene ustanove su veoma zadovoljni, budući da će se, kako ističu, nivo zdravstvene zaštite i brige o pacijentima podići na viši nivo. Istovremeno, radi se na edukaciji osoblja, koje je potpuno obučeno za rukovanje novom opremom.

Dva najsavremenija monitora za praćenje vitalnih funcija, kao i dva respiratora stigli su na Odeljenje kardiologije. Prema rečima lekara, služe za zbrinjavanje i lečenje pacijenata u najtežem stanju, koji su životno ugroženi.

- Radi se o uređajima koji su najnaprednije tehnologije koji pružaju mnogo više informacija o stanju pacijenta i omomućuju lekaru da pravovremeno reaguje, što je u nekim slučajevima vrlo važno, pogotovo kada se radi o pacijentima sa teškim stanjem - kaže dr Slaviša Jovanović, specijalista interne medicine - Ceo proces lečenja i zbrinjavanja ne bi bio moguć bez maksimalne angažovanosti, obučenosti i požrtvovanja svih zaposlenih

Na Odeljenju oftamologije zamenjen je operacioni mikroskop star čak 30 godina, novim, koji je poslednja reč tehnike u svetu, a zahvaljujući kom je operisano već deset pacijenata. Osim toga, u protekle dve godine kupljen je i novi keratometar za određivanje dioptrije, kao i biomikroskop, a radi se i na kompletnoj zameni ambulantne opreme.

U Subotičkoj bolnici godišnje na svet dođe 1400 beba. Nov monitor obezbediće daleko kvalitetnije lečenje i negu one novorođenčadi koja zahtevaju zbrinjavanje u inkubatorima na neonatologiji.

- Ovaj monitor ima sve karakteristiike koje ovaj tip uređaja treba da ima na intenzivnoj klinici,a posebno nam je značajno što ga možemo transportovati, ukoliko se ukaže potreba - kaže dr Branka Milisavljević, načelnica Odeljenja neonatologije

U funkciji su i četiri pristigla sterilizatora- na odeljenjima urologije, ortopedije i genekologije i akušerstva.

- Da bi sam operativni i postoperativni postupak bili bezbedni za pacijenta jako je bitno da se radi sa sigurnim materijalom, sa sterilnom opremom, a mi smo ovim zamenili 30 godina stare sterilizatore - dodaje dr Gordana Krtinić, pomoćnik direktora za kvalitet i upravljanje rizikom

Ukupna vrednost samo dela opreme koji je stigao je oko 52 miliona dinara, a kupljeni su zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade. Ipak, i to je samo manji deo onoga što se u protekle dve godine uložilo u Opštu bolnicu, poručuje direktor, dr Slobodan Puškar. Ta cifra iznosi preko pola milijarde dinara i još je jedan primer jasnog opredeljnja države da se popravi situacija u zdravstvu, dodaje dr Puškar.

- Bolnica sada ima dva skenera, jedan 64-slajsni i jedan 16-slajsni, nove aparate za gastroenterologiju, novi portabilni ultrazvučni aparati - sve to vuče brže i kvalitetnije lečenje, skraćivanje liste čekanja i rad po njavišim svetskim standardima - objašnjava dr Puškar. - Važno je i da kažem da u kontiunitetu vršimo obuke lekara, što je neophodno zbog tehnike koja to traži.

Kako najavljuje direktor Bolnice, u narednih nekoliko dana stiže i nova oprema za Odeljenje ortopedije, kao i digitalni rendgen.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

16
NASMEJANI Odgovori
Lepo,lepo,nema sta...lepo ali i korisno i na dobrobit i zdravlje svih nas i svih nasih sugradjana.Jos samo da doticni gospodin Puskar pocne mnogo uljudnije da se odnosi prema svim svojim kolegama i zaposlenima pa nece maltene svakodnevno neko od zaposlenih na svim mogucim radnim mestima da odlazi iz nase jedine gradske bolnice.Pored nove i najsavremenije svetske opreme treba i mnogo mnogo ljudskosti u tom zdravstvenom kolektivu,dovoljno strucnih i sposobnih zaposlenih i naravno da su svi oni adekvatno i placeni,pa ce biti i mnogo bolja i azurnija usluga prema pacijentima.
Maja Odgovori
samo jos da ostanu lekari i medic.sestre da rade u bolnici...inace vam dzaba donacije
Alas Odgovori
Ohrabrujuća vest. Da bude još ovako lepih vesti.
L21 Odgovori
Hoce li znati koristiti to nasi lekari?
Mitar Odgovori
Kako je moguće da se u reportazi ne navede zasluga gradonačelnika?
Ljubica
To se podrazumeva. Pritom sam ni malo ironicna i vrlo iskrena.
Marija Odgovori
TO JE SVE JAKO LEPO, ALI KADA CE SE POPRAVITI ILI ZAMENITI APARTI KOJI SU POKVARENI,PACIJENTI MOEAJU U Novi Sad ili Sombor a za DEXU u Kanjizu, Jako tesko ostvaruju prava za refundaciju troskova, KO O TOME VODI BRIGU i gde pacijenti da dobiju pravu i blagovremenu informaciju.
C Odgovori
Mnogo manje para za bolnicu nego para od SMSova poslatih za zadrugu.
Gradjanin Odgovori
Poštovani Puškar, a kada će početi da radi Magnetna rezonanca, koja nije u funkciji već dva meseca, a potvrde koje ste u obavezi da izdate ako ne možeteu roku od 30 dana da obavite pregled ne izdajete, već nas vraćate kod lekara opšte prakse da nam on zakaže pregled u Novom Sadu ili Zrenjaninu, ali ti PIO fond Subotica ne overava i ne refundira troškove?
alexa
Dobila sam potvrdu da aparat ne radi jer sam već bila zakazana ( stoji datum kad sam imala termin i sl. ) ali magnet ne potpada u to ˝do 30 dana˝ i to je po zakonu rekoše u socijalnom. Bilo nas je troje da proverimo da li će početi skoro i svi smo tražili i dobili taj papir. Mislim, potvrda mi vredi kao šaka peska u Sahari ali ne pada mi na pamet da kičmu snimam kod privatnika u Somboru pa da me oderu 20000 za nešto što treba da pokrije zdr. osiguranje ili da čekam 2 godine na termin u KCV. Kapiram da potvrdu ne izdaju nekome ko nije već bio zakazan što je i logično. Ono što nije logično jeste da neko u Vladi nema sluha za nas koji nemamo para za privatnike i ne popravlja taj aparat. Izgleda da je narod dobar samo kad su izbori. Jedino što su ljudi na magnetu bili ljubazni, ostalo je dno dna.
DJuro Odgovori
A sta je sa plucnim .Mila majko ko u kafileriji. Muva , prljavo neokreceno ko u 18 veku. Koliko puta su nas slagali , a sebe nahvalili do nebesa , ja , ni da je istina ,neverujem.
malter Odgovori
Ciji li je ovo otpad?
Dux Odgovori
Koliko ih je otislo iz bolnice proslog meseca??
anonym Odgovori
52 miliona dinara??? jel vredi toliko?? ili mozda ja gresim
Pablo Odgovori
Ma nek je stiglo ali ,hoče li imati ko da radi sa tim?
B Odgovori
Sve je to lepo samo nece imati ko da radi, doktori koji su jos uvek tu su uglavnom svi 50+ a na 5 njih koji odu u penziju ili se odsele u inostranstvo dodje jedan mladi koji tek treba da se formira. Za 20god nece biti ni doktora ni tehnicara. Cim ne moze da se kupi diploma odmah deficit kadra...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.