Komentara: 16
Pregleda: 6135

Nova oprema za Bolnicu vredna 52 miliona dinara

13.07.2019. u 12:50h
Izvor: TV Subotica
Još jedan kontigent najsavremenije opreme stigao je ovih dana u Opštu bolnicu Subotica,i to zahvaljući sredstvima Pokrajinske vlade. Reč je o nekoliko sterilizatora, monitora, respiratora, kao i o jednom operacionom mikroskopu, a u narednim danima očekuje se još novih aparata.
Nova oprema za Bolnicu vredna 52 miliona dinara

Lekari i rukovodstvo ove zdravstvene ustanove su veoma zadovoljni, budući da će se, kako ističu, nivo zdravstvene zaštite i brige o pacijentima podići na viši nivo. Istovremeno, radi se na edukaciji osoblja, koje je potpuno obučeno za rukovanje novom opremom.

Dva najsavremenija monitora za praćenje vitalnih funcija, kao i dva respiratora stigli su na Odeljenje kardiologije. Prema rečima lekara, služe za zbrinjavanje i lečenje pacijenata u najtežem stanju, koji su životno ugroženi.

- Radi se o uređajima koji su najnaprednije tehnologije koji pružaju mnogo više informacija o stanju pacijenta i omomućuju lekaru da pravovremeno reaguje, što je u nekim slučajevima vrlo važno, pogotovo kada se radi o pacijentima sa teškim stanjem - kaže dr Slaviša Jovanović, specijalista interne medicine - Ceo proces lečenja i zbrinjavanja ne bi bio moguć bez maksimalne angažovanosti, obučenosti i požrtvovanja svih zaposlenih

Nova oprema za Bolnicu vredna 52 miliona dinara

Na Odeljenju oftamologije zamenjen je operacioni mikroskop star čak 30 godina, novim, koji je poslednja reč tehnike u svetu, a zahvaljujući kom je operisano već deset pacijenata. Osim toga, u protekle dve godine kupljen je i novi keratometar za određivanje dioptrije, kao i biomikroskop, a radi se i na kompletnoj zameni ambulantne opreme.

U Subotičkoj bolnici godišnje na svet dođe 1400 beba. Nov monitor obezbediće daleko kvalitetnije lečenje i negu one novorođenčadi koja zahtevaju zbrinjavanje u inkubatorima na neonatologiji.

- Ovaj monitor ima sve karakteristiike koje ovaj tip uređaja treba da ima na intenzivnoj klinici,a posebno nam je značajno što ga možemo transportovati, ukoliko se ukaže potreba - kaže dr Branka Milisavljević, načelnica Odeljenja neonatologije

Nova oprema za Bolnicu vredna 52 miliona dinara

U funkciji su i četiri pristigla sterilizatora- na odeljenjima urologije, ortopedije i genekologije i akušerstva.

- Da bi sam operativni i postoperativni postupak bili bezbedni za pacijenta jako je bitno da se radi sa sigurnim materijalom, sa sterilnom opremom, a mi smo ovim zamenili 30 godina stare sterilizatore - dodaje dr Gordana Krtinić, pomoćnik direktora za kvalitet i upravljanje rizikom

Ukupna vrednost samo dela opreme koji je stigao je oko 52 miliona dinara, a kupljeni su zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade. Ipak, i to je samo manji deo onoga što se u protekle dve godine uložilo u Opštu bolnicu, poručuje direktor, dr Slobodan Puškar. Ta cifra iznosi preko pola milijarde dinara i još je jedan primer jasnog opredeljnja države da se popravi situacija u zdravstvu, dodaje dr Puškar.

- Bolnica sada ima dva skenera, jedan 64-slajsni i jedan 16-slajsni, nove aparate za gastroenterologiju, novi portabilni ultrazvučni aparati - sve to vuče brže i kvalitetnije lečenje, skraćivanje liste čekanja i rad po njavišim svetskim standardima - objašnjava dr Puškar. - Važno je i da kažem da u kontiunitetu vršimo obuke lekara, što je neophodno zbog tehnike koja to traži.

Nova oprema za Bolnicu vredna 52 miliona dinara

Kako najavljuje direktor Bolnice, u narednih nekoliko dana stiže i nova oprema za Odeljenje ortopedije, kao i digitalni rendgen.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 6135
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.