Komentara: 2
Pregleda: 7909

Noć muzeja u Subotici 14. maja

04.05.2011. u 01:27h
Noć muzeja u Subotici 14. maja

Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja, probudiće Srbiju u noći 14. maja i oživeti prostore muzeja, galerija i izložbenih prostora u čak 60 gradova.

Tradicionalno, po osmi put, Noć muzeja donosi dobru zabavu ne samo u prestonicu i veće gradove već i sva ona mesta koja imaju sluha za drugačija, uzbudljiva i još uvek neotkrivena mesta za posetiti, stvari za videti i teme za istražiti.

Najbrojniji i najbogatiji program ponudiće Beograd sa 65, Novi Sad sa 50, Šabac sa 20, Kragujevac i Subotica sa po 15 i Valjevo sa 8 lokacija.

“Noć muzeja se održava, u isto vreme, u 40 država u Evropi. Naša Noć muzeja je deo evropske. Štaviše među najmasovnijim je. Manifestacijom Noć muzeja mi želimo da pomognemo u decentralizaciji kulture. Da pokažemo da ona postoji i da je treba razvijati u celoj Srbiji. Noć muzeja je sa podjednakim isčekivanjem dočekana u Beogradu kao i u Beloj Crkvi”, izjavila je Ana Jovanović, jedna od osnivača Noći muzeja na konferenciji za novinare povodom predstavljanja sadržaja manifestacije na nacionalnom nivou.

U noći 14. maja, od 18 pa sve do 2 sata iza ponoći, biće budni i u šetnji stanovnici ali i posetioci Beograda, Novog Sada, Niša, Šapca, Kragujevca, Subotice, Lazarevca, Bele Crkve, Valjeva, Aranđelovca, Bačke Palanke, Bora, Vršca, Jagodine i brojnih drugih gradova. 

U Subotici najveća zvezda biće njegovo visočanstvo Bicikl. Etnološki, likovni, istorijski i književni aspekt bicikla sa sve instalacijom na trgu. Slikarstvo Milana Konjovića i biološka izložba povodom Međunarodne godine šuma, “Noć u šumi”, deo su ponude ovog grada.

 

Izložba crteža i skulptura Save Halugina
Galerija Dr Vinko Perčić - Subotica

O njegovim slikama Miloš Arscić ističe: "Poredak stvari i pojava neprestano se menja, uspostavljeni odnosi, kao unutrašnje relacije mogućeg, uvek su drugačiji do nemogućeg, i upravo ih zbog toga, umetnik neprekidno proverava, ispituje i preispituje. Predstavljenu, kao pikturalno organizovanu, celinu slike, neprestano uznemirava, radikalno narušava konvenciju njene predvidljivosti pojavljivanja, tražeći unutrašnje odnose kao ritmove života uopšte, bez podele na stvari i bića koji su za njega Jedno, magično i zagonetno, združeno u slovima neke tajne azbuke, međusobno uslovljeno i stalno promenljivo."

 

Gradska biblioteka Subotica

- Izložba bibliotečkih plakata od najstarijih do današnjih u Maloj galeriji
- Izložba stonih lampi ručne izrade u Maloj galeriji
- Izložba knjiga na naučnom odeljenju
- Izložba knjiga u Američkom kutku
- Koncert instrumentalne grupe u dvoriuštu biblioteke.

 

Galerija Izlog Subotica

Za samu noć muzeja, prikazaćemo pedesetak slika, srpskih slikara koje su nastale u poslednjih pedeset godina, počevši od S. Celića, V. Velićkovića, P. Omlikusa, D. Antić, M. Popovića, M. Vujacića, D. Djonovića, Lj. Popovića, Lj.C. Sokić, S.Bogojevića, D. Otaševića, pa do M. Stasevića, M. Miletića, Z. Djaka, D. Djakova, V. Dunjića, M. Tucovića, J.Rakidžića, Z.Tešanovića,D.Prendica...

Za vreme same manifestacije,kako pozvani posetioci tako i poklonici umetnosti koje se odluce za posetu nase galerije imaće priliku da se upoznaju sa planom sledeće izložbe koja je u planu, Z. Nastić, kao i sa predstavljenim opusom dela kojim se sama galerija bavi od njenog nastanka.

 

Noć u Sinagogi
Sinagoga - Subotica

U Noći muzeja ovde vas očekuje prikazivanje kratkih filmova o Subotičkoj sinagogi i Jevrejima (na srpskom i mađarskom jeziku) kao i jevrejska muzika.

 

Pozorište na gradilištu
Narodno pozorište - Subotica

„Pozorište na gradilištu“ je višemedijski umetnički projekat koji će biti izveden u Noći muzeja na objektu Narodnog pozorišta u izgradnji. Program se sastoji iz tri dela: „Grupni obilazak gradilišta“ sa članovima projektantskog tima i studentima menadžmenta Akademije lepih umetnosti iz Beograda, i upoznavanje sa budućim scenskim prostorima; „Glumci za vas“ – nastup članova ansambla pozorišta koji će svirati i pevati pesme iz predstava; i „Pozorište-arhitektura-grad“ – zajednički umetnički rad studenata arhitekture sa Departmana za arhitekturu i urbanizam iz Novog Sada i studenata režije sa Fakulteta dramskih umetnosti iz Skoplja, pod mentorstvom profesora Mete Hočevar, Slobodana Unkovskog i Radivoja Dinulovića, i pokroviteljstvom S.Cen-a (Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju) iz Novog Sada.

 

Bicikl – Istorijski, etnološki i umetnički aspekti bicikle u Subotici
Gradski muzej Subotica

Istorijski, etnološki i umetnički aspekti bicikle u Subotici Izložba kompleksno prikazuje temu obrađujući sledeće oblasti:
1. Prikazivanje 130-to godišnje istorije biciklizma u Subotici preko istorije kulture biciklizma, običaja vožnje bicikla u Subotici, kao i priča (oral history) koje žive u sećanju Subotičana
2. Bicikl kao sredstvo inspiracije na radovima subotičkih umetnika
3. Bicikl kao ekološko prevozno sredstvo, prikazano pomoću subotičkih biciklističkih staza i biciklističkog turizma.

 

Izložba "Kurs figuralnog crtanja u Subotici i Andraš Hanđa"
Gradski muzej Subotica

Momenti formiranja subotičke likovne scene. Izložba prikazuje uticaj pedagoškog rada i fovizma Petra Dobrovića (1890-1942), kroz rad njegovog učenika Andraša Hanđe (1912-1988) u Subotici na Kursu figuralnog crtanja (1945-1949), te neke od segmenata rada pojedinih članova i vođa kursa.

 

Izložba sa likovne radionice
Gradski muzej Subotica

Izložba najboljih likovnih radova na temu portreta nastalih za konkurs raspisan od strane Gradskog muzeja Subotica, povodom izložbe “Lica vremena – portreti umetničke zbirke Gradskog muzeja”.

 

Izložba "Noć u šumi"
Gradski muzej Subotica, Subotica

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija proglasila je 2011. godinu za Međunarodnu godinu šuma. Ovoj akciji priključuje se i Gradski muzej u Subotici sa svojom izložbom "Noć u šumi", kojom želi da ukaže na značaj šume, raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta koji čine šumsku zajednicu, sa posebnim osvrtom na zaštićene vrste.

 

Izložba Plakati Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba
Gradski muzej Subotica, Suvenirnica (Gradska kuća)

Izložba Plakati Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba prikazuje izbor iz zbirke umetničkih plakata koji nam omogućava uvid u mali segment pozorišnog stvaralaštva i likovne obrade kazališnih dela (baleta, opere i drame) rukama i maštom vrhunskih likovnih umetnika.

 

Izložba - Rumunske lutkarske priče
Otvoreni univerzitet Subotica 

Izložba lutaka, scenografije, kostima, plakata rumunskih autora (u saradnji sa Kulturnom asocijacijom GAG iz Krajove (Rumunija) i Pozorišnim muzejom Vojvodine iz Novog Sada (Srbija) – galerija Otvorenog univerziteta, Subotica.

 

Izložba - Festivalski plakat 2011
Otvoreni univerzitet Subotica

Izložba radova studenata Fakulteta za primenjenu umetnost u Beogradu, mentor: prof. Zdravko Mićanović – mala galerija Otvorenog univerziteta Subotica.


Izložba kaligrafskih radova Svetozara Pajića
Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ - Subotica

U Noći muzeja SKC „Sveti Sava“ otvoriće vrata posetiocima sa postavkom koja već egzistira u svom galerijskom prostoru. To je izložba kaligrafskih radova Svetozara Pajića Dijaka. Izložba sadrži veliki broj kaligrafski prepisanih srednjovekovnih dokumenata na pergamentu, potom crteži fruškogorskih manastira te dečanskih povelja, takođe urađenih na jarećoj koži, pergamentu. Izložene su i metalne kopče za kaiševe iz pojedinih manastira.


Izložba „Slike od slame“
Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Subotica

Slika od slame autentičan je likovni izričaj izrastao na temeljima tradicijskog načina pletenja predmeta od slame. Ono što slike od slame čini jedinstvenim jest trodimenzionalni efekt te specifični način izrade pletiva sačuvan u izvornome obliku. Iz svijeta anonimnih stvarateljica slamarke izlaze nakon što su se uključile u Likovnu koloniju koja je djelovala pri HKPD Matija Gubec od 1961. u Tavankutu. Prva slika od slame Rit Ane Milodanović nastala je 1962. godine. U Tavankutu kontinuirano djeluje od 1986. Prva kolonija naive u tehnici slame koja svake godine okuplja sve generacije slamarki. Slike nastale na ovoj koloniji čuvaju se i izložene su u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu. Vrijedni slamarski radovi izlagani su u mnogim muzejima, a čuvaju se u Tavankutu, Gradskom muzeju u Subotici te mnogim privatnim zbirkama.


100 godina bioskopa Aleksandar Lifka
Ustanova Kulture ART BIOSKOP ,,Aleksandar Lifka’’ Subotica

Povodom sto godina od osnivanja prvog stalnog bioskopa u Srbiji, Art bioskop svoj program za Noć muzeja posvećuje ovom izuzetnom kinematografu po kojem naša ustanova i nosi ime. Predviđeno je da se u Sali za projekcije od 18h do 02h prikazuju Lifkini filmovi, kao i filmovi snimljeni o samom, Lifki reditelja Zoltana Šifliša i Branislava Todorovića Klinića. U filmski program uvršteni su i filmovi s početka 20. veka za koje se pretpostavlja da ih je i Lifka prikazivao.

U holu bioskopa biće postavljena izložba printova učenika Politehničke škole – dizajnerski smer, čiju temu će predstavljati život Aleksandra Lifke i vreme Bele epoka u Subotici. Mentor izložbe je profesor dizajna Mirjana Mitrić.

 U dvorištu bioskopa biće postavljen veliki lumino objekat od kovanog gvožđa i gaze u vidu starog projektora (Slancik Lamps & Medijala) koji će emitovati film na zid bioskopa, a uz improvizovanu kafeteriju predviđena je i klavirska muzika koju će izvoditi Miroslav Bata Kapor.

Postavljeno pre 13 godina i 4 dana
Komentara: 2
Pregleda: 7909
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

Art Bioskop Lifka

Narodno pozorište

noć muzeja

noć muzeja u subotici

program noć muzeja

galerija dr vinko perčić

sinagoga

sava halugin

gradska biblioteka

galerija izlog

gradski muzej

skc sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.