Komentara: 0
Pregleda: 2939

Noć muzeja na Otvorenom univerzitetu u Subotici

12.05.2011. u 15:33h
Noć muzeja na Otvorenom univerzitetu u Subotici

Po drugi put u Noći muzeja svoja vrata svim posetiocima otvoriće i Otvoreni univerzitet Subotica. Svi zainteresovani sugrađani interesantan program moći će posetiti u subotu, 14. maja od 18:00 do 02:00.

Program:


1. Izložba: Rumunske lutkarske priče (18:00-02:00)

Izložba lutaka, scenografije, kostima, plakata rumunskih autora (u saradnji sa Kulturnom asocijacijom GAG iz Krajove (Rumunija) i Pozorišnim muzejom Vojvodine iz Novog Sada (Srbija)) – galerija Otvorenog univerziteta, Subotica.

Pozorište je priča… A postoji li lepši način da se priča ispriča nego pomoću lutke? Rumunija ima dugu tradiciju pozorišta lutaka, sa korenima u ritualnim radnjama, dok narodni oblici ovog pozorišta u mnogim krajevima zemlje žive i danas. Prva profesionalna pozorišta lutaka javljaju se početkom dvadesetog veka. Do sredine dvadesetog veka u Rumuniji je osnovano devetnaest institucionalnih pozorišta lutaka. Od naivnih formi, sa ručnim lutkama iza paravana, do današnjih oblika koji koriste specijalne efekte i video mikseve, mašta i kreativnost rumunskih dizajnera bile su prožete estetskim i umetničkim izazovima i nacionalnim specifičnostima, u svim vidovima teatra animacije. Od barona Georga fon Lovendala, preko Severa Frencijua, Eustacija Gregorijana, Jožefa Halera, Evgenije Tarašesku-Žijanu, Marioare Buesku, Mirčea Nikolaua, Paula Fuksa do Kristine Pepino, Danijele Dragulesku ili Marijana Sandua, RUMUNSKE LUTKARSKE PRIČE pripovedaju se na svetskim scenama sa osećajnošću, maštovitošću i radošću, odražavajući tako duh rumunskog naroda.

Izložba posvećena rumunskom lutkarstvu koja je na Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici došla posredstvom Kulturne asocijacije GAG iz Krajove, okupila je neka od najreprezentativnijih ostvarenja rumunskih dizajnera u pozorištima lutaka. Svaki od posetilaca ove izložbe moći će (ponovo) da osmisli neku priču, ali ovog puta uz pomoć rumunskih lutaka…


2. Izložba: Festivalski plakat 2011. (18:00-02:00)

Izložba radova studenata Fakulteta za primenjenu umetnost u Beogradu, mentor: prof. Zdravko Mićanović) – mala galerija Otvorenog univerziteta Subotica.

Studenti četvrte godine, studijski programi Dizajn i Primenjena umetnost, moduli Grafički dizajn i Fotografija, na predmetu Plakat uz mentorsko vođstvo profesora Zdravka Mićanovića svake godine kao prvi zadatak u sklopu predviđenog programa rade plakate za konkretnu manifestaciju. I ove godine je to Međunarodni festival pozorišta za decu koji se održava u Subotici, osamnaesti po redu. Plakati studenata su ponovo, uz veliku podršku organizatora Festivala, bili i u izboru za plakat navedene manifestacije. Rad studenata Nemanje Vlaškovića je izabran za pobednički plakat, a Mariji Marković i Filipu Popoviću su dodeljene druga, odnosno treća nagrada.

 

3. Mladi duh Evrope - izbor kratkih filmova (20:00-22:30), bioskop EuroCinema

Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2939
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

noć muzeja

noć muzeja u subotici

program noć muzeja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.