• Pregleda: 7963

Noć istraživača u petak u atriumu hotela "Galleria"

Oko 200 učenika i profesora iz subotičkih obrazovnih ustanova podeliće sa sugrađanima svoja znanja u ovogodišnjoj Noći istraživača, koja se po 10. put organizuje u našem gradu. Početak manifestacije, koja će se održati u atriumu hotela "Galleria", zakazan je za 16 časova, a trajaće sve do 22 časa.
Noć istraživača u petak u atriumu hotela "Galleria"

Kao jedan od 29 gradova u Srbiji i nekoliko stotina gradova u Evropi, Subotica će u petak, 27. septembra, biti domaćin Noći istraživača, čiji ovogodišnji moto glasi "Deseta noć, kroz znanje daje moć". Ovoga puta, učešće u manifestaciji uzeli su učenici i profesori iz šest osnovnih škola, četiri srednje škole i dve visokoobrazovne ustanove.

- Pohvalio bih sve učenike i profesore koji su i ove godine smogli snage i volje da organizuju ovako nešto, uz pomoć Visoke tehničke škole kao glavnog nosioca projekta. Pozvao bih sve sugrađane da nam se pridruže i da vide šta smo to za njih pripremili, jer dokle god istražujemo, mi ne starimo, već ostajemo mladi u duši - pozvao je prof. dr Zlatko Čović, programski koordinator Noći istraživača.

Ovogodišnja manifestacija biće posebna po tome što će joj se priključiti i nekoliko IT kompanija koje će organizovati "IT šetnju kroz Noć", kada će članice IT klastera Subotice otvoriti svoja vrata svim zainteresovanim istraživačima, u periodu od 18 do 21 čas.

- Početak organizovanog obilaska biće u 17:30 časova iz atriuma hotela "Galleria" sa štanda IT klastera Subotice, a kompanije koje će zainteresovani istraživači moći da obiđu su ExecomNord, Digital hive, ICBTech, Studio Present, ErdSoft, InfostudHUB, Infostud 3 i Edukacioni centar - dodao je prof. dr Čović.

Svečano otvaranje 10. Noći istraživača zakazano je u 16 časova, kada će nastupiti maturanti Muzičke škole Subotica, a manifestacija će trajati do 22 časa.

Program 10. Noći istraživača

Petak, 27. septembar

Atrium hotela "Galleria", od 16 do 22 časa

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku

 • ReConNeCt eksperimenti, grupa studenata i profesori dr Eva Boršoš i doc. dr Rita Horak - Da li voliš da eksperimentišeš? Interesuju te nauke? Želiš da čuješ o novim otkrićima i saznanjima? Dođi, obavi veoma interesantne i poučne oglede.
 • Primena robota u nastavnom procesu, grupa studenata i doc. dr Žolt Namestovski - Radionica se zasniva na primeni robota u nastavi, za realizaciju ključnih obrazovnih ciljeva.

Visoka tehnička škola strukovnih studija

 • Implementacija industrijskih robota u obrazovanju, grupa studenata i prof. dr Igor Firstner - Svi zainteresovani će biti u mogućnosti da se upoznaju sa radom industrijskih robota, odnosno sa mogućnostima programiranja rada robota.
 • Trka robota, grupa studenata i profesori dr Tibor Sakal i dr Janoš Šimon - Predstavljanje potpuno 3D štampanog robota jedinstvenog oblika, opremljenog sonarnim, infracrvenim i taktilnim senzorima, zajedno sa 2MP bežičnom kamerom za otkrivanje različitih faktora okoline. Uz pomoć aplikacije učestvuj u trci robota.
 • Connect it, grupa studenata i prof. dr Zlatko Čović - Testiraj svoje znanje preko kompjuterske igrice, poveži pojmove i budi najbolji istraživač.

Tehnička škola "Ivan Sarić"

 • The Engraver, učenici i profesor Hargita Šimon - CNC mašina za graviranje.
 • Inteligentna korpa, učenici i profesor Laslo Lisak - robot ruka.

Srednja medicinska škola

 • Voda i vodonične veze, učenici i profesor Jasna Bešlić - Klasterska struktura vode. Značaj vodoničnih veza za strukturu biomolekula. Da li brže mrzne vruća ili hladna voda? Mpemba efekat.
 • Rastvori elektrolita, učenici i profesor Jasna Bešlić - Elektroliti u našem telu. Hemijski sastav infuzionog rastvora. Difuzija, osmoza i aktivni transport. Princip rada kalijum- natrijum pumpe. Hipertonični, hipotonični i izotonični rastvori, eksperiment osmoze. Hemijski sastav infuzionog rastvora. Da li je moguće otrovati se čistom vodom za piće?
 • Biljne droge našeg podneblja, učenici i profesor Jasna Bešlić - Upoznajmo kroz igru sastav i lekovita svojstava pojedinih biljaka.
 • Pametni mobilni telefoni, tableti i LCD panela kao hologrami, učenici i Dejan Topić, profesor fizike - Primena pametnih mobilnih telefona, tableta i LCD panela kao holograma u svrhu oplemenjivanja nastave, prezentacija i radionica.

Hemijsko-tehnološka škola

 • Lagana hemija - Učenici i profesor Otilija Kiš.
 • Povezivanje istorije kostima kroz vekove - Učenici i profesori Andreja Kareri i Jelena Muminović M.
 • Mobilna aplikacija za prikazivanje hranjive vrednosti namirnica, učenici i profesor Teodora B. Varga - Mobilna aplikacija koja na osnovu pretrage po nazivu namirnice prikazuje hranjive vrednosti tražene namirnice. Podatke o namirnicama čuva u bazi koju formira sam korisnik. Aplikacija računa nutritivne vrednosti na osnovu unete količine. 

Gimnazija "Svetozar Marković"

 • Ljubav kroz nauku, učenici i profesori Elvira Đuraković, Milena Pavlović, Snežana Zagorac i Alan Pavluković - Veza između prirodnih nauka je neraskidiva! Fizika je prisutna u biologiji, a obe u svakodnevnom životu.

OŠ "Kizur Ištvan"

 • U muzici je moć, putuj sa znanjem u noć, učenici i nastavnik Natalija Lukić - Kroz istoriju i nauku upoznajemo svet muzike. Prvi instrumenti su bili glas i ruke, zatim je muzika bila udar dlana o dlan, a danas je muzika sve što nas okružuje i granice više ne postoje.
 • Kartezijanski gnjurac, Veseli novčići, Optičke varke, Šibice "(ne)vole" magnet, Napipaj i kaži, učenici i nastavnik Gordana Matoš - niz malih ogleda koji objašnjavaju "velike" zakone.
 • Roboti, komunikacija, morzeovi signali, učenici i nastavnik Zoran Vujković - Upravljanje robotima putem robota. Kako isprogramirati mbot robota da naredi drugom robotu šta da radi. Korišćenje micbo:bit kontrolera za komuniciranje putem radio signala. Koliko ste vešti u prijemu morzeovog pisma? Kako koristiti Arduino mikrokontroler za slanje morzeovih signala.
 • Komunikacija kroz prostor i vreme, učenici i nastavnik Ištvan Šooš - Šta imaju zajedničko đeram, Napoleon, zastavica i zujalica? Načini komuniciranja i slanja poruka kroz istoriju i prostor. Upoznajte se sa Napoleonovim sistemom komuniciranja na daljinu putem optičkog telegrafa, ostavljanjem poruka pustarama Vojvodine putem đermova. Isprobajte slanje poruka morzeom ili signalizacijom koju su koristili mornari na pučini.
 • Lava lampa, učenici i nastavnik Daniela Živanović - Kako napraviti lava lampu od supstanci koje koristite u svakodnevnom životu i imate ih u kući.
 • Ljigavac, slajm i slično, učenici i nastavnik Daniela Živanović - Ne morate kupovati vaše omiljene ljigavce i slajmove, možete ih i sami napraviti.
 • Dim koji gori, učenici i nastavnik Daniela Živanović - Da li verujete da i dim može da gori?

OŠ "Ivan Milutinović"

 • Letimo kroz vreme, učenici i nastavnici Sanja Dulić i Dalia Čović Benko - Kako su ljudi istraživali načine da lete, koliko je trajao prvi let, a koliko danas čovek može da leti. Kako su izgledale prve letelice, od čega su pravljene, a kako izgledaju današnje letelice. Kako možemi i mi upotrebiti ta znanja.
 • Kibernetika - Micro:bit uz nas, učenici i nastavnik Danka Stikić - Korišćenjem mikrobitova uradićemo reprodukciju tonova na zvučnike.

OŠ "Ivan Goran Kovačić"

 • Izgradimo dvorac, učenici i nastavnici Mirjana Miljković, Tereza Vojnić Kortmiš, Teodora Kabai, Angela Lunc i Nataša Mukić - Sklapanjem različitih geometrijskih oblika izradimo dvorac - kulturna nasleđa našeg podneblja.
 • Igra i umetnost - gde je tu matematika, učenici i nastavnici Mirjana Miljković, Tereza Vojnić Kortmiš, Teodora Kabai, Angela Lunc i Nataša Mukić - Istraživanjem i povezivanjem pravilnih mnogouglova sastavimo životinje, predmete.
 • Hemijski šampanjac, učenici i nastavnici Mirjana Miljković, Tereza Vojnić Kortmiš, Teodora Kabai, Angela Lunc i Nataša Mukić - Zanimljiv eksperiment koji putem hemijskih reakcija pokazuje izdvajanje pene u različitim bojama.
 • Silikatna bašta, učenici i nastavnici Mirjana Miljković, Tereza Vojnić Kortmiš, Teodora Kabai, Angela Lunc i Nataša Mukić - Komunikacija vodenog stakla sa kristalima (različitim supstancama).
 • Zapaljiva novčanica, učenici i nastavnici Mirjana Miljković, Tereza Vojnić Kortmiš, Teodora Kabai, Angela Lunc i Nataša Mukić - Istraživanje načina da li novčanica može da sagori i na koji način.
 • Robotika, učenici i nastavnik Danka Stikić - mBot roboti i lego EV3.

OŠ "Matko Vuković"

 • Naučna sekcija OŠ "Matko Vuković", učenici i nastavnici Ivana Minić, Jelena Pisarov i Mladen Neorčić - DNK iz ugla biologa i hemičara. Izdvojimo našu DNK na jednostavan način. Kako zvuči simfonija vodenog metalofona? Koje boje čine spektar? Igra "Poveži" - strujno kolo u funkciji edukacije kroz igru. Zanimljivo hemičarenje. Hemija kroz fiziku i biologiju.
 • Muzikom ulepšaj svet, a naukom objasni element, učenici i nastavnik Natalija Lukić - Bez muzike, život bi bio prazan. Bez nauke, nepotpun. Sve ono što te okružuje, neka bude tvoja muzika.

OŠ "Sečenji Ištvan"

 • Komunikacija infra zracima, učenici i nastavnik Tibor Jesenski - Prenos zvuka sa infra-tehnologijom (interfon, zvono i sa računara). Prikaz rada infra-prekidača.

OŠ "Jovan Mikić"

 • Hemijske veze - atomi biraju, učenici i nastavnik Aleksandra Jovičić - Eksperimenti "Duh iz boce", "Hemijski kameleon" i "Aluminijumske prskalice".

Infostud 3 doo

 • Inovacije kroz generacije, Robot koji zaliva cveće, 3D fabrika, Napravi bakin telefon, Napravi i ponesi - Tim i koordinator Andrijana Mazinjanin.
Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Marija Odgovori
Lepa vest, deca i ja ne propuštamo ovu manifestaciju!
Oni jedva dočekaju! :)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.