Komentara: 25
Pregleda: 7155

Ni u subotičkim marketima nema šećera u pakovanjima od kilogram, Vlada najavljuje rešenje

25.05.2022. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
U proteklih nekoliko dana u subotičkim marketima gotovo je nemoguće pazariti kilogram šećera. Iz trgovinskih lanaca kažu da je potražnja za, pre svega, kilogramsko pakovanje ovog artikla skočila za više od 100 odsto. Vlada najavljuje da će sutra iz robnih rezervi pustiti 260 tona šećera i da će cena šećera na kilogram i na veliko biti izjednačena.
Ni u subotičkim marketima nema šećera u pakovanjima od kilogram, Vlada najavljuje rešenje

Da je potražnja za šećerom u proteklom periodu ekstremna, potvrđuju iz trgovinskog lanca "Gomex" i navode da ka svoji objektima svakodnevno rade isporuke ovog artikla, koji se odmah po pristizanju u radnje rasproda.

- Iako radimo svakodnevne isporuke ka objektima, dešava se da nemamo kontinuitet u zalihama pa se stvara privid nestašice dok ne stigne nova količina. Razlog je svakako ekstremna potražnja. Iz tog razloga ograničili smo količine koje je moguće kupiti prilikom jedne kupovine, a to je 5 kg šećera. Što se tiče ostalih osnovnih životnih namirnica, radnje snabdevamo redovno i nema većih problema - objašnjava Bojana Nićetin, iz kompanije "Gomex d.o.o.".

Iz "Univerexport-a" navode da šećera u njihovom sistemu ima i potvrđuju da je portažnja za kilogramskim pakovanjem porasla za više od 100 odsto u prethodnih par dana. 

- Razlog je, između ostalog, i činjenica da je kilogramsko pakovanje ovog artikla pod Uredbom o ograničenju visine cene, a cena većih pakovanja, od 5, 20 i 25 kilograma je skočila, što je potpuno razumljivo dovelo da toga da mali privrednici (poslastičari, pekari, ugostitelji i drugi) šećer kupuju u pakovanju od 1 kilograma. Takođe, počela je sezona pravljenja sokova, džemova i druge zimnice pa i to doprinosi enormnom povećanju tražnje. Samim tim, ponuda i potražnja, pre svega kilogramskog pakovanja šećera, je trenutno u velikom disbalansu. Ipak, očekujemo će ovakva situacija uskoro biti rešena i da će se tržište u kratkom roku stabilizovati, te nema potrebe za veštačkim dizanjem tenzije i širenjem panike - poručuje Stefan Stojkvoić, iz kompanije "Univerexport".

Ni u subotičkim marketima nema šećera u pakovanjima od kilogram, Vlada najavljuje rešenjeDa je rešenje na vidiku potvrđuje činjenica da će Vlada sutra iz robnih rezervi pustiti 260 tona šećera, a da će cena na kilogram i na veliko biti izjednačena.

- To će praktično onemogućiti sadašnji scenario da šećer u džakovima košta i do 190 dinara po kilogramu, a da šećera u pakovanju po kilogramu, čija je cena ograničena na 90 dinara, nema na rafovima zbog nakupaca - piše Blic. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 7155
Povezane teme

životne namirnice

nestašica šećera

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.