Komentara: 44
Pregleda: 8065

Nezaposlenost mladih u Subotici

23.10.2014. u 17:34h
Izvor: Subotica.com
Jedan od najvećih problema mladih u Subotici je nezaposlenost. Mladi na tržištu rada nailaze na razne probleme, a uzrok ovom stanju treba tražiti u sledećim okolnostima. U Srbiji nije adekvatno regulisan proces tranzicije iz obrazovnog sistema u tržište rada, mladim ljudima kada završe školovanje nedostaju važne radne veštine, radna motivacija, a pre svega, kompetencije za obavljanje poslova za koji su se školovali.
Nezaposlenost mladih u Subotici

Mali je broj mladih ljudi koji ima iskustva sa privremenim poslovima, volontiranjem ili nekim drugim oblicima radnog angažovanja pre nego što stupi na tržište rada. Ovo se naročito nameće kao velika teškoća kada se uzme u obzir trend potražnje na tržištu rada, odnosno očekivanja poslodavaca da angažuju potpuno osposobljene kadrove sa adekvatnim radnim iskustvom. Mladi ne vladaju ni osnovim znanjima vezanim za vođenje i razvoj karijere, tako da čak ni oni koji imaju neophodne veštine, ne znaju kako bi se prijavili za klasičan oglas za posao ili uspešno obavili intervju sa poslodavcem.

Ono što su za sajt Subotica.com rekli u NSZ-u je da analiza njihovog zapošljavanja pokazuje da se mladi najčešće zapošljavaju kroz fleksibilne oblike rada na honorarnim, privremenim i povremenim poslovima, van prostorija poslodavca i da rade za niže zarade. Kao preduzetnici mladi se gotovo isključivo odlučuju za pružanje usluga, žene za kozmetičarske i frizerske usluge, dok su muškarci neprikosnoveni u novim tehnologijama, kao što su izrada i održavanje programa za kompjutere i u pružanju usluga u zanatstvu, kao što su molersko-farbarske usluge.

Jedan od programa aktivne politike zapošljavanja je i subvencionisanje poslodavaca za otvaranje novih radnih mesta, gde se za zapošljavanje mladih pored osnovnog iznosa daje i dodatni novčani iznos, ili kod nekih Javnih poziva zapošljavanje ovih lica ima prednost.

Programi stručne prakse je program namenjen mladima koji su prvi put radno angažovani u struci koju su stekli tokom redovnog školovanja. Lica se po ovom programu najčešće zapošljavaju u oblasti školstva i socijalne zaštite, kao i u administrativnim zanimanjima i medicini. Dosadašnje realizovano praćenje pokazuje da su retki slučajevi raskida ugovora ili nezadovoljstva i nesuglasica između lica i njihovih poslodavaca.Ova mera traje od 6 do 12 meseci i tokom trajanja stručne prakse Nacionalna služba za zapošljavanje angažovanim licima isplaćuje novčanu pomoć. Nažalost, ove godine nije bilo Stručne prakse, ali u NSZ-u se nadaju da će sledeće godine opet biti.

Što se tiče statistike u mesecu SEPTEMBRU broj nezaposlenih je sledeći: mladi od 15-19 godina 420 nezaposlenih, od 20-24 godine 967 nezaposlenih, od 25-29 godine 1.134 nezaposlenih, od 30-34 godine 1.078 nezaposlenih, od 35-39 1.149 nezaposlenih. Imali smo uvid i koliko je nezaposlenih bilo u septembru 2013. godine, po statistikama broj se smanjio u 2014. godini.

U Omladinskoj zadruzi “Biznis” nude najčešće povremeno-privremene poslove. Sortiranje voća, branje jabuka, utovar-istovar. Ti poslovi najčešće traju od juna do oktobra.Zatim sklapanje nameštaja, poslovi recepcionera, sklapanje bicikala. Dešavalo se da je veliki odaziv na početku, a posle se mladi žale na radno vreme, rano ustajanje i malo plaćenu satnicu, što je bio slučaj sa sortiranjem voća. Tako da uglavnom ostanu da rade stariji od 20 godina. S obzirom da su oni omladinska zadruga, poslovi koje oni nude su za mlađe od 30 godina. Zadruga ih prijavi i ide im radni staž. Direktor OZ “Biznis” Veselin Stefanović se složio da je ponuda poslova mala, ali je ipak ima.

Svi su složili da je ponuda poslova mala, a potražnja za njima velika. S jedne strane ima i onih koji biraju poslove, a ima i onih koji prihvataju većinu poslova. Studentima je najveći problem da usklade predavanja i ispite sa poslom.

Nadamo se da će naši mladi čitoci međusobno, putem komentara, podeliti svoja iskustva i probleme na koje su nailazili u potazi za poslom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 44
Pregleda: 8065
Povezane teme

posao Subotica

posao u subotici

nezaposlenost

subotica posao

konkursi za posao

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.