Komentara: 2
Pregleda: 3947

Nešto drugačiji početak školske godine za osnovce

31.08.2023. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Početak nove školske godine za osnovce ovog septembra biće nešto drugačiji. Prema preporuci Ministarstva, nove lekcije, gradivo i testovi ovog puta biće malo odloženi, jer će prve dve nedelje biti rezervisane za upoznavanje sa novim nastavnicima, gradivom, ali i tematske radionice i aktivnosti usmerene ka negovanju vrednosti međusobnog poštovanja, saradnje i solidarnosti.
Nešto drugačiji početak školske godine za osnovce

Ministarstvo prosvete je svim osnovnim školama uputilo smernice kako bi prve dve nedelje trebalo da izgledaju i na koji način bi nastava trebalo da se rezalizuje. 

- Dobili smo konkretne smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno - vaspitnog rada za narednu školsku godinu. Školska godina počinje u petak, 1. septembra. To je prvi nastavni dan, kada ćemo razgovarati sa učenicima, deca će se upozanti sa novim nastavnicima, što je posebno važno za petake. Za narednu nedelju, od 4. do 8. septembra, preporuka je da se organizuje tematska nastava, radionice i druge aktivnosti koje su usmerene ka negovanju vrednosti međusobnog poštovanja, saradnje i solidarnosti, uz uvažavanje različitosti. Mi smo to i do sada radili, tokom čitave školske godine, kroz građansko vaspitanje, zatim svaki nastavnik u okviru svog predmeta, ali i kroz različite vannastavne aktivnosti - kaže direktor OŠ "Kizur Ištvan" Dejan Anđelović

Nešto drugačiji početak školske godine za osnovceInicijalno testiranje, koje se ranijih godina obavljalo tokom prve nedelje, sada će takođe biti pomereno. 

- U nedelji od 11. do 15. septembra obaviće se inicijalno testiranje, na osnovu koga ćemo izraditi operativni plan za ostatak školske godine. Ranije smo to radili tokom prve nedelje, kako bismo imali više vremena za izradu plana, ali potrudićemo se da se uklopimo u sve vremenske okvire - objašnjava Anđelović.

Neke novine predviđene su i za ostatak školske godine, a njihov nosilac biće psihološko-pedagoška služba. 

- Predviđeno je inicjalno procenjivanje adaptacije učenika petog razreda na novu sredinu, pa će se sa ovim učenicima obavljati dodatni razovori. Učenicima će biti ponuđen još jedan izborni predmet - Vrline i vrednosti kao životni kompas, a nosioci radionica i aktivnosti vezanih za ovaj predmet biće psholozi i pedagozi, koji će pratiti realizaciju programa. Važan zadtak je i na timu za međupredmetnu kompetenciju, kako bi se, upravo zbog realizacije vannastavnih aktivnosti na što bolji način utvrdilo međusobno prožimanje, preklapanje i podudaranje različitih predmeta, i kako bismo na adekvatan način realizovali tematske jedinice odnosno dane - objašnjava Anđelović.

Nešto drugačiji početak školske godine za osnovceIako su dosta toga i do sada radili, i to konstantno, tokom čitave godine kroz redovnu nastavu ali i kroz vannastavne aktivnosti, direktor za smernice koje je uputilo Ministarstvo ima samo reči hvale. 

- Smernice uz konkretne preporuke su izuzetne, nude nam konkretan i jasan plan kako da spovedemo sve navedeno, ali ono što bih dodao jeste da ovaj plani i program treba predstaviti čitavom društvu. Škola ne može i  ne sme da bude izolovano ostrvo. Čitavo društvo mora da se uključi, pa da ono što deca nauče u školi, primenjuju napolju, da ono što važi u školi, važi u čitavom društvu - zaključuje sagovornik.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 meseci i 2 dana
Komentara: 2
Pregleda: 3947
Povezane teme

OŠ Kizur Ištvan

dejan anđelović

početak školske godine

polazak u školu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.