• Pregleda: 5736

Nema više "zaštićenih" stanara

Udruženje građana „Solidarnost“ podržalo je zahteve stanara zgrade „zaštićenog“ stanovanja na adresi Aleja Maršala Tita broj 33, koji traže da se reši njihov višegodišnji egzistencijalni problem. Stanari zgrade ističu da iako plaćaju stanarinu Gerontološkom centru, kome je dato da upravlja zgradom, zgrada se ne održava. Kako je reč o penzionerima sa niskim primanjima, veliki problem predstavlja i visina stanarine koju su dužni da plaćaju, grejanje, kao i česta zloupotreba prava na korišćenje socijalnih stanova.
Nema više "zaštićenih" stanara

Zgrada takozvanog „zaštićenog“ socijalnog stanovanja na adresi Aleja Maršala Tita broj 33 ima 124 stana  i oko 300 stanara. Stanari zgrade su penzineri sa niskim primanjima, koji nisu u mogućnosti da stambeno pitanje reše na drugi način,  kao ni da plaćaju stanarinu, čiji se iznos povećava svakih 6 meseci. Za stan od 37 m2 stanarina je 2008. godine iznosila 3350 dinara, a danas ona iznosi 2000 više, što ne odgovara više pojmu socijalnog stanovanja.

Pored stanarine, stanari ove zgrade traže i da im se reši problem  održavanja zgrade, koja je dotrajala, te pitanja grejanja i zajedničke struje. Jedan od problema je i  porez, koji su stanari dužni da plaćaju iako ne mogu  postati vlasnici stana.  U cilju rešavanja  višegodišnjeg problema, stanari su se do sada obraćali brojnim institucijama u zemlji ali njihov problem nije dobio epilog a, kako kažu, status im je sve gori.

Iako se zgrada nalazi u dvorištu Gerontološkog centra ona nije  njegovo vlasništvo, jer je odlukom iz 1997. godine izuzeta iz sistema socijalne zaštite, te su svi veći investicioni zahtevi onemogućeni.

Direktor Gerontološkog centra traži da se zgrada vrati u okvir socijalne zaštite, jer bi dobijanjem vlasništva nad zgradom, bili omogućeni veći radovi na održavanju i adaptaciji. Takođe, rešio bi se i problem zloupotreba prava na  korišćenje.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Ivana Radinović

povezane teme

6
bukin Odgovori
Nije glup ovaj dr Dzej!
lakumity103 Odgovori
E sad bi trebalo g. Ivanišević da se slika.
građanin Odgovori
Ako plaćaju stanarinu gernotološkom neka se ispita gde se te pare troše,kako može neko da ubira za stanarinu a da ništa ne održava,ko je dozvolio da pare od stanarine ubira gernotološki.
Što se tiče stanarine to je ogromna stnarina za solidarne stanove.Ovde mi mnogo stvari nije jasno nazvat ću UG SOLIDARNOST da se raspitam.Potdrav za UG Solidarnost koji pomažu i brinu o običnim građanima.
office Odgovori
Koliko li se g-din magacioner ugradio u sve to? Placaju stanarinu a godinama se nista nije ulozilo u adaptaciju...
skarlet Odgovori
Ništa mi nije jasno,Gerantološki ubira stanarinu a nije zgrada njihovo vlasništvo''???Ko je sada bacio oko na ovu zgradu i stanove??????Ne treba biti puno pametan i povezati....124 stana,nije to malo...poručila bih stanarima da paze na svoje zdravlje....
stanar Odgovori
Stanari plaćali stanarinu Ivaniševiću,neka se istita na čega su se pare trošile-
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.