Komentara: 22
Pregleda: 10590

Nema obustave nastave, zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima

11.03.2020. u 15:32h
Izvor: RTS
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka na Andrićevom vencu sa državnim vrhom i stručnjacima o koronavirusu, da još uvek nema potrebe zatvoriti škole. Od danas su zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima sa više od 100 ljudi.
Nema obustave nastave, zabranjeni svi javni skupovi u zatvorenim prostorima

Nakon konsultacija vrha države sa svim stručnjacima koji rade na borbi protiv koronavirusa, predsednik je rekao da su donete odluke o zabrani javnih skupova u zatvorenim prostorima do sto ljudi, pojačanoj kontroli na svim graničnim prelazima.

- Veliki prelazi će nastaviti uobičajeno da rade, dok će neki manji biti zatvoreni kako bi se kontrolisao ulaz - istakao je predsednik.

Zamolio je državljane Srbije koji rade u inostranstvu da ne dolaze pred Uskrs, nego da sačekaju. Takođe, rekao je da se oni koji organizuju svadbe, krštenja i velika slavlja vode računa o preporukama.

Prema njegovim rečima, za sada nema potrebe da se obustavi nastava.

POSEBNE MERE ZA MIGRANTE - Predsednik Vučić rekao je da se posebne mere po pitanju koronavirusa donose za migrante i da svako od migranata ko uđe na teritoriju Srbije prvo ide u karantin u Preševo.

Odluke donela struka, preduzete sve neophodne mere

Poručio je da odluke nisu donosili političari već najstručniji u našoj zemlji.

- Nisam lekar ni ja ni Ana Brnabić da budemo pametniji od onih koji su spasili mnogo života. shvatili smo da je dobro da se pozovemo na struku i tada su rezultati u našem radu dobri - istakao je Vučić.

Cilj je sada da, kako kaže, "krivu držimo da ne eksplodira eksponencijalno kao što se dogodilo u zemljama neuporedivo snažnijim od naše zemlje".

- Ako uspemo da razvučemo tu epidemijsku krivu, to je glavni cilj, imaćemo ih desetostruko manje nego razvijenije zemlje od Srbije - navodi Vučić.

Precizirao je da je, zahvaljujući uvedenim merama, od 21. januara do 10. marta, nadzorom obuhvaćeno oko 71.000 putnika. Od toga je, kaže, u potpunosti pregledana 2.234 prevozna sredstva, ne računajući automobile, a od toga 1.925 aviona.

Doneta su 204 rešenja, a pod zdravstveni nadzor stavljeno je 265 putnika.

- Na 10 graničnih prelaza, tri aerodroma i sedam kopnenih sada su angažovana 62 inspektora i uvedena je pripravnost za manje granične prelaze sa BiH. Sa Batrovaca je juče vraćeno ukupno 26 putnika - rekao je Vučić.

NE SME KORONA DA NAM UĐE U HIRURGIJU - Predsednik je rekao da je osoba koja se nalazi u teškom stanju zbog koronavirusa muškarac iz Kikinde, koji boluje i od drugih bolesti, a koji je boravio kod sina u Milanu.

Rekao je da je taj čovek primljen u bolnicu zbog drugih bolesti, dijabetesa i bubrežnih bolesti, te da je tek kasnije ustanovljeno prisustvo koronavirusa, budući da taj čovek nije lekarima rekao da je boravio u Milanu.

Cela jedna bolnica bila je dovedena u pitanje, kaže Vučić.

- Ne sme korona da nam uđe u hirurgiju. Samo recite da ste bili, da odmah proverimo. Recite nam da bismo vas sačuvali - pozvao je predsednik i apelovao na građane da slušaju stručnjake. - Neću da dozvolim napade na stručne ljude zbog nekih koji paniče i napadaju lekare koji se bore.
Ima dovoljno respiratora

KON: USKORO SE OČEKUJE I LOKALNA TRANSMISIJA VIRUSA

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se nalazimo na početku prenošenja koronavirusa.

- U samom početku tačno znamo ko se od koga zarazio i kako je došlo do obolevanja. Ta situacija je još uvek pod punom kontrolom. Mađutim, procenjujemo da će uskoro doći do lokalne transmisije kada će od tih 12 zaraženih koje trenutno poznajemo početi da obolevaju i neki od kontakata koje sada dnevno pratimo - rekao je Kon.

Govoreći o merama koje su preduzete, Kon ističe da su one u cilju usporavanja prenošenja i da je to izuzetno važno kako ne bi došlo do naglog obolevanja, posebno teških slučajeva.

- Tada zdravstveni sistem bilo koje zemlje, vidimo i Italije, ne može da se suoči sa tako eksplozivnim porastom teško obolelilh starijih od 75 godina - dodao je Kon.

Ukazao je da postoji ogroman broj "nevidljivih ljudi" koji traže i ispituju svaki kontakt i dolaze do podataka na vreme, ukoliko počinje bolest odmah ga izdvajaju i izoluju i na taj način sprečavaju eksplozivan prenos.

Mera zabrane okupljanja sa više od 100 učesnika u zatvorenom prostoru će, kaže Kon, doprineti sprečavanju širenja virusa.

Naveo je da je ta mera korisna u ovom trenutku, da će biti poteškoća u njenom sprovođenju, ali da će se njeni pozitivni rezultati uočiti kada se podaci uporede sa drugim zemljama gde je došlo do eksplozije virusa.

Na sastanku je, kaže, zauzet jedinstven stav da ne treba zatvarati škole jer, kako je objasnio, bolest nije pokazala tešku formu kod dece školskog uzrasta.

- Nastavićemo sa posebim praćenjem i respiratornih i obolenja sličnih gripu kod školske dece, pratićemo izostajanje iz škole. Ako se primeti bilo šta što je povezano sa većim odsustvovanjem, ima smisla donositi mere zatvaranja škola - kaže Kon.

Izvor: RTS
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 22
Pregleda: 10590
Povezane teme

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.