Komentara: 66
Pregleda: 24330
Video
Foto

Nekoliko stotina migranata protestovalo na Kelebiji, prelaz obišao ministar Vulin

06.02.2020. u 19:12h > 22:18
Izvor: Subotica.com
Nekoliko stotina migranata koji su se organizovali preko društvenih mreža došlo je do graničnog prelaza Kelebija. Sačekale su ih barikade i mađarska interventna policija. Mađarska pogranična policija je privremeno zatvorila taj granični prelaz, javlja mađarska televizija. Na Kelebiju stigao i ministar odbrane Aleksandar Vulin.
Nekoliko stotina migranata protestovalo na Kelebiji, prelaz obišao ministar Vulin

Tokom prepodneva policija je locirala improvizovani kamp u srcu Kelebijske šume i jače policijske snage pokušale su da prisile migrante da napuste tu lokaciju, neposredno uz granični pojas sa susednom Mađarskom. Pored većeg broja policijskih vozila prisutno je bilo i barem jedno vozilo subotičke vatrogasne čete.

Dok je policija pokušavala da zavede red konstantno su pristizali novi migranti, neki direktno sa raznih lokacija, a neki su se vraćali iz nabavke po lokalnim prodavnicama.

Ranije popodne migranti su polako, u grupama, počeli da pristižu do Graničnog prelaza Kelebija i stigli do granične linije sa Mađarskom. Sačekale su ih barikade koje je postavila mađarska policija i stotinjak policajaca iz specijalnog voda interventne jedinice. Kažu da su iz Maroka, Sirije, Palestine, Iraka i Irana, a nosili su transparente na kojima piše da su izbeglice, a ne kriminalci, da žele u EU da se edukuju i da su gladni.

Odredili su jednu porodicu koja je razgovarala sa policajcima ali oni ne žele da ih puste. Nakon toga su uglavnom posedali na zemlju. Naveli su da ne žele incidente i sukobe, već samo da uđu u Mađarsku, da beže od rata i da nisu kriminalci. 

Granična policija Mađarske je privremeno zatvorila prelaz Kelebija. Područje povremeno nadleće mađarski helikopter.

Tokom večeri na lice mesta pristigao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji se kratko obratio medijima, a pre toga razgovarao sa ljudima koji su brinuli o potrebama migranata koji su se tu zatekli. Vulin je tom prilikom izjavio da na granici Kelebija-Tompa ispred granične kapije ima oko 370 migranata od kojih je 50 žena i dece.

- To su izmanipulisani ljudi koji su ovde dovedeni lažnim obećanjima da će im neko  otvoriti granicu. Njima su razne nevladine organizacije pokazivale slike prepunih autobusa koji prolaze i gde ih svi veselo dočekuju. Oni traže bolje uslove u kampovina. Uslovi su veoma dobri, a dobili smo i primedbe da oni neće da budu sa predstavnicima drugih nacija i naroda u kampovima. Te stvari su neprihvatljive. Država Srbija će biti humana i organizovana ali nećemo dozvoliti nikome da zloupotrebljava naše gostoprimstvo ili da nas svađa sa našim susedima - kaže Vulin.

Vulin je takođe poručio da migranti ne mogu ostati dugo na granici.

- Ovde ima i jedna beba. Srbija neće dozvoliti nikome da se igra sa zdravljem deteta makar bilo i njegovo. Razgovaraćemo i tražićemo rešenje ali ovo neće moći dugo da traje i neće biti dozvoljeno masovno okupljanje - poručio je ministar.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 5 dana
Komentara: 66
Pregleda: 24330
Povezana vest
Povezane teme
Kelebija migranti migranti u subotici imigranti ilegalni migranti granični prelaz kelebija aleksandar vulin maloletni migranti migrantska kriza deca migranti
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.