Komentara: 1
Pregleda: 3242

Nedelja pravoslavlja u SKC-u

23.04.2013. u 19:04h
Izvor: RTV City
U zadužbini Dušana Radića, sinoć je počela Nedelja pravoslavlja , manifestacija koju Srpski kulturni centar tradicionalno organizuje uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, Uskrsa. Nedelju pravoslavlja otvorio je subotički namesnik, prezviter Miodrag Šipka, a posetioci su bili u prilici da pogledaju izližbu fotografija „Hilandarski svetlopis“ autora Rajka Karišića.
Nedelja pravoslavlja u SKC-u

Ova godina je godina značajnih jubileja kako za srpski narod tako i za hrišćanstvo.U okviru ovogodišnje Nedelje pravoslavlja u SKCu će obeležiti dva jubileja. Tri veka od osnivanja Karlovačke mitropolije i 17 vekova od donišenja Milanskod edikta. Biće održana dva predavanja sa uvaženim gostima , predstavljanje monografije sabornika manastira srpskih a jedno veče će biti posvećeno i muzici.

Otac Miodrag Šipka: "Čast mi je i zadovoljstvo da večeras ovde u zadužbini Dušana Radića, u prostorijama SKCa Sveti Sava mogu preneti pozdrave i blagoslove njegovog presveštenstva Episkopa bačkog gospodina Irineja, koji zbog mnoštva obaveza nije u prilici da bude večeras sa nama. Želim da iskažem zadovoljstvo sto smo ovde večeras na otvaranju još jedne Nedelje pravoslavlja. Nedelje koja evo već dve decenije se održava u toku vaskršnjeg posta , u toku posta koji nam pokazuje i uči nas o tome kako treba od greha da se oslobodimo, kako treba od greha da se očistimo, kako treba da se pokajemo i da molitve svoje uznosimo ka gospodu."

O umetničkoj fotografiji Rajka Karišića govorio je istoričar umetnosti Dušan Milovanović, Rajko Karišić je pred Subotičane izneo probrane kadrove vezane za dva ciklusa posvećena Hilandaru. Perioda pre i posle velikog požara 2004. godine.

Rajko Karišić autor izložbe : "Velika je sreća moja da mogu zajedno sa vama da podelim radost moga stvaranja ovoh fotografija i svetlopisa koji čine samo jedan deo od obilja koji čini preko pedeset hiljada snimaka napravljenih na Svetoj Gori i manastiru Hilandaru tokom mojih trideset i šest boravaka tamo. Veliko mi je zadovoljstvo da samo jedan deo mogu da pokažem pogotovo pripadnicama neznijeg pola koje zahvaljuući istorijskom nasleđu nisu u mogućnosti da kroče na Svetu Goru. One su u prilici da iz prve ruke vide bar deo tih lepota i zahvaljujući nama koji smo bili tamo i imali privilegiju da boravimo u manastirskom bratstvu zajedno sa monasima, da im prenesemo sve lepote i čari koje to mesto pruža, naravno i daruje."

Večeras sa početkom u 19 časova održaće se predavanje na temu „Vaskrs i narodna religija, blagosloven koji dolazi u ime gospodnje“ a predavač je dr Vesna Marjanović dok će u sredu 24. aprila predavanje održati akademik Vladeta Jerotić a tema nosi naziv „Enigma greha“.

Nedelja pravoslavlja se završava u nedelju 28. aprila besedom Vladike Bačkog Irineja pod nazivom Aktuelnosti Milanskog edikta danas.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3242
Povezane teme

srpski kulturni centar

nedelja pravoslavlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.