• Pregleda: 17087

(Ne)narušena prava Hrvata

Posle jučerašnje sednice Skupštine grada na adresu premijera Aleksandra Vučića poslato je otvoreno pismo Tomislava Žigmanova koje govori o narušenim pravima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Međutim, oni koji su juče pratili skupštinsko zasedanje mogli su realno da vide da o tome nije bilo ni govora.
(Ne)narušena prava Hrvata

otvorenom pismu Tomislav Žigmanov, lider DSHV-a, traži od  premijera da zaštiti političke predstavnika Hrvata u Srbiji od pretnji i verbalnih napada članova SNS-a u Skupštini grada Subotice.

- Posle govora o jednoj tački dnevnog reda bio sam izložen neprimerenoj i za demokratska društva nedopustivoj reakciji uglednoga člana SNS-a. Osim što je ton njegovog obraćanja bio povišen, u njemu su iznesene i pretnje koje Hrvati u Vojvodini davno nisu doživeli - tvrdi Tomislav Žigmanov. - Pretnje se nisu odnosile samo na zabranu javnog tematizovanja određenih događaja iz istorije i na upozorenja o čemu kao politički predstavnici Hrvata imaju pravo da govore, već je bilo i pretećeg deljenja lekcija o tome kako Hrvati u Vojvodini svoje delovanje moraju da usmere na to da se položaj Srba u Hrvatskoj poboljša.

Žigmanov, međutim, u pismu nije naveo da je u raspravi o 42. tački dnevnog reda – razrešavanju Zoltana Šifliša sa mesta člana Saveta Festivala evropskog filma na Paliću, sadašnje stanje u državi uporedio sa "periodom Informbiroa".

- Nisu do kraja jasni razlozi zbog čega se promena događa, da li je istekao mandat ili je nešto drugo, niti kakve veze osoba koja je imenovana na njegovo mesto ima sa festivalom i filmskom umetnošću – rekao je Žigmanov na početku i dodao da je odlazak Šifliša veliki gubitak. - Moramo ukazati i na jedan oblik političkog kastratizma, ako se to može reći, kada oni koji nisu deo političkih struktura koje nisu vlast ovde bivaju eliminisani. To je posebno loše kada je u pitanju kultura, gde postoje potpuno drugi kriterijumi za uspešnost, a ako političke snage budu kreirale situaciju u kulturi na osnovu lojalnosti onda ćemo imati situaciju kao što je bilo u vreme Informbiroa...

Na ovo izlaganje, reklamirajući povredu Poslovnika, reagovao je Stevan Bakić i zamolio Žigmanova da ne upoređuje sadašnju vlast sa vremenima Informbiroa.

- Niti su uslovi takvi, niti ste Vi taj koji to treba da izgovara za govornicom. Kada budem čuo da ste podigli glas da zaštitite Srbe u Hrvatskoj onda ću dozvoliti da i ovde dignete glas i tako nas nazivate. Molim Vas da birate reči – doslovce je rekao Stevan Bakić.

Verbalnih napada, vređanja ili pretnji predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji od strane Bakića nije bilo, a o svemu svedoči i zvučni zapis skupštinskog zasedanja. Iz svega ovoga može se zaključiti da pojedinci pokušavaju da dignu tenziju i veštački stvore međunacionalne razmirice. 


Na adresu naše redakcije tokom današnjeg dana stiglo je i Otvoreno pismo Tomislavu Žigmanovu, koje potpisuje predsednik GrO Srpske napredne stranke, Bogdan Laban, a koje prenosimo u nastavku u celosti.

OTVORENO PISMO TOMISLAVU ŽIGMANOVU

Poštovani gospodine Žigmanov,

obzirom na otvoreno pismo kojim ste se obratili predsedniku SNS i premijeru gospodinu Vučiću, primorani smo da Vam u ime odbornika SNS u Skupštini Subotice, svedoka događaja koji ste označili kao povod Vašeg obraćanja, i u ime GO SNS-a u Subotici, javno odgovorimo.

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada nije se desio „nemio događaj“ u kojem ste, kako ste naveli u pismu, Vi kao odbornik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, bili izloženi napadima odbornika Srpske napredne stranke. O tome nedvosmisleno svedoči tonski zapis jučerašnjeg zasedanja Skupštine, a u to se mogla uveriti javnost Subotice prilikom direktnog prenosa skupštinske sednice.

Na jučerašnjoj skupštinskoj sednici Vi ste, gospodine, na nedopustiv način kao i svaki put do sada, zlupotrebili skupštinsku govornicu i u vašem već prepoznatljivom maniru dozvolili sebi pravo da sve što se ne poklapa sa Vašim stavovima, bude okarakterisano, sa Vaše strane, kao „nacionalističko“ i kao „pokušaj ugrožavanja Hrvata“.

Nije Vas zadovoljilo to što ste u pismu izneli gomilu najobičnijih neistina, već ste ih proglasili pretnjama „kakve Hrvati u Vojvodini davno nisu doživeli“. Nedostojno za poslanika, stranačkog prvaka.

Kada je u pitanju Vaše pominjanje Srba u Hrvatskoj, zašto ne podsetiti, gospodine Žigmanov, da Vaša matica i dalje nije primenila svoju međunarodnu obavezu da obezbedi srpskoj nacionalnoj manjini da slobodno, u službenoj upotrebi, koristi svoje pismo, ćirilicu, kao što to imaju pravo Hrvati na celoj teritoriji AP Vojvodine? Treba li Vas podsetiti da je pre samo 26 godina na teritoriji današnje Hrvatske broj Srba bio toliki da su činili 24% od ukupnog broja stanovnika, a da ih je danas svega 4%?

Treba li Vas podsećati da, sa druge strane, pripadnici vaše nacionalne zajednice na teritoriji republike Srbije sa svega nekoliko đaka mogu da otvore odeljenje na svom maternjem jeziku? Da iz gradskog budžeta izdvajamo milionske svote novca kako bi obezbedili vanlinijske autobuse koji prevoze nekolicinu dece koja se školuju na hrvatskom jeziku od kuće do škole? U čemu je ta “ugroženost kakvu Hrvati odavno nisu doživeli”, kako rekoste na jučerašnjoj sednici? Gde bismo stigli kada bi i Srbija nekome negirala pravo na slobodno nacionalno određivanje kao sto to vi, gospodine Zigmanov, negirate Bunjevcima?

Rešavanje zajedničkih problema i napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima traži političare koji su istinski tome posvećeni, na razini koja ne prepoznaje licemerje i frustracije. Svi znaju da ste, gospodine Žigmanov, vi u svojoj karijeri "sveprisutni državni službenik", kao direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, član Upravnog odbora nedeljnika "Hrvatska reč", potpredsednik Saveta Vlade Hrvatske za Hrvate van Hrvatske, član svih organizacija i tela sa hrvatskim predznakom koje se finansiraju iz javnih budžeta Srbije, itd.

„Povišenog tona, iznesenih pretnji i nasrtaja na slobodu govora“ od strane članova SNS-a na jučerašnjoj skupštinskoj sednici nije bilo, i to i Vi znate, kao i javnost Subotice. Slobodni smo da Vam kažemo da SNS neće dozvoliti da je ni na koji način optužujete za, kako rekoste, „program političkog kastratizma“, a vaša konstatacija da „kadrovska politika koju SNS vodi sliči situaciji za vreme Informbiroa“ izrečena u istom danu kada ste se obratili pismom stranačkom lideru tog istog SNS-a tražeći zaštitu od njega, dovoljno govori o vama i stepenu Vašeg licemerja.

Pogled na stolicu u zdanju Narodne skupštine, gospodine Žigmanov, očigledno Vam je zamaglio pogled na lokalni parlament i vaš postizborni angažman u njemu. Imajte sada to dostojanstvo o kojem ste govorili i nemojte sada vaš izborni neuspeh u vašim medijskim nastupima nazivati „slučajem drastične isključenosti Hrvata iz struktura mjesnih vlasti u Subotici“.

"Treba imati dostojanstvo, ne nuditi se svima na političkoj sceni. Treba imati u vidu da kada su došli predstavnici SNS, došlo je do derogiranja nekih prava, napetosti između Republike Srbije i Hrvatske, to se negativno reflektuje na naša prava i položaj. Videli smo da bi u datom političkom trenutku platforma DS nama osigurala neku vrstu perspektive", govorili ste pre izbora, gospodine Žigmanov, a onda ste na izborima platili ceh za svoje političke odluke u vreme predizbornog koalicionog delovanja. Imajte sada to dostojanstvo da platite cenu svojih pogrešnih političkih poteza, a da pritom ne uvlačite u sukob sve pripadnike hrvatske nacionalnu zajednicu sa kojom na lokalnom nivou SNS teži da gradi dobre odnose.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

53
pajo Odgovori
Necu dozvoliti! Plus uslovljavanje po meni jeste pretnja da zacepi i cuti jer nije u svojoj kuci! A situacija jeste kao u vreme komunizma! Ravnopravni i ravnopravniji!
Zoran
On licno kad kaze nece dozvoliti - to znaci da ce reagovati na takve izjave! Ne mozete lagati i izvlaciti jednu rec van konteksta i posle sve to koristiti da bi se cestit covek napadao zbog toga sto neko ima krizu nacionalnog identiteta!j
Pajo
Zasto su se doticnom celo vreme tresle noge dok je sedeo u klupi! Pitaj cestitog coveka?
Istina Odgovori
Ocigledno je Zigmanov veoma zaboravan. Upravo je on uvredio sve gradjane Subotice kao i kolege odbornike poredjenjem sa Informbiroom. Dosta mi je takvih likova koji mogu da pricaju sta hoce a kada ih neko argumentima pokopa onda se toboz pozivaju na navodnu ugrozenost..
toljaga Odgovori
Gospodin Stevan Bakic nema prava da ocenjuje necije zalaganja za srbe u Hrvatskoj, niti da ljude upucuje na to. Autor teksta takodje nema kompetenciju da ocenjuje da li smo videli ili nismo ugrozavanje hrvatske nacionalne zajednice i gospodina Zigmanova. Citaoci ce sami zauzeti stav na osnovu citanja ovog i slicnih clanaka.
Novi
Da li mislis da je merodavnije tvoje misljenje ili misljenje i stav novinara koji se bavi tim pitanjima? Zigmanova zaista ne znam ko moze u pozitivnom svetlu da okarakterise.
Flavio
A zar smo videli ugrožavanje hrvatske nacionalne zajednice ili Žigmanova???
Jaca Odgovori
Razumem potrebu pojedinaca da se eksponiraju raznim aferama jer drugacije ne mogu da budu u centru paznje.Kao prvo Bakic nijednom recju nije uvredio niti ponizio Hrvate ali o tome ne treba ni pricati niti pridavati znacaja jer je jos jednom pokazao kako treba biti dostojanstven i dao domaci zadatak koji naravno drugi nece moci da urade.Drugo ,gospodjica Josipa je dokazala jednom recenicom ko je i sta je,kada je do juce svoje politicke istomisljenike stavila ispod nje a oni su bili ti koji su upravo doticnu posigli.Razumem da je politika kao i sport,nikad ne znas koje boje dres ces da nosis i sa kim ces deliti odbornicku klupu ali jedno je mimoilazenje misljenja i stavova a drugo je vredjanje i omalovazavanje onoga cega si nekada bio deo.
I Odgovori
Ne podržavam Bakića, ali Žigmanov je ... da ne kažem šta
Jadno i bedno je igrati na ovu kartu i "pisati premijeru Vučiću"?
Nemojte da izazivati veštački međunacionalne sukobe
JosoLane Odgovori
Covek zaista ne cuje sam sebe. U Srbiji nijedna manjina nije ugrozen i sva prava su zagarantovana. Ne znam kako je Srbima u evropskoj Hrvatskoj bez struje, ali ovde sada svi imaju prava. Covek vredja ljude koje predstavlja
Penzioner Odgovori
Stevan Bakic nije uvredio niti gospodina Zigmanova niti Hrvate u Vojvodini.Treba ovog Zigmanova da je sramota sto siri lazi,a i pre svega pisati pismo premijeru?! Nije ni cudo kako nam lepo ide kad su ovakvi ljudi na vlasti
Zoran Odgovori
[*...*] i dalje nastavlja. Niko tebi ne brani da pricas o bilo kojoj temi, ali je sporan kontekst u kom si spominjao Informbiro. To je upravo ona mantra koju i ustase u HR potenciraju kada koriste termin srbokomunisti. Sramota! I sad se kao osecas ugrrozenim!
Zoran
Zasto cenzurisete kvalifikaciju koja najbolje opisuje delovanje Zigmanova? Cak stavise, uveren sam da je on ponosan na to kao [*...*]
stormwatch Odgovori
Zhigmanova stranka je rusila onomad demokratski izabranu Demokratsku Stranku i njenog gradonacelnika i slizavala se sa SNS. I sta bi vi sad?
Pozitiva Odgovori
U nedostatku pravih argumenata za raspravu o konkretnim stvarima na sednici, Zigmanov izmislja samo njemu znanu ugrozenost Hrvata i pravi od sebe klovna.
Aco Odgovori
Ovaj je veći nacionalista i od Pavelića... Zaračunao se na izborima pa ostao opozicija. A tu mu je i mesto s obzirom da je 20 godina u vlasti a Subotica je za to vreme samo propadala. U nedostatku argumentacije se hvata nacionalne ugroženosti a sve sa ciljem da prikrije loše vođenu politiku kao i kardinalna kadrovska rešenja koja je delegirao. Ostavili su praznu kasu grada a sad bi da drže lekcije. Po meni patetično i bezobrazno.
ffilozoff Odgovori
Oba petlica izbaciti iz skupstine,direktorskih mesta,upravnih odbora....da ne truju vazduh SUBOTICE!!!
Zlajoni Odgovori
Reakcija Zigmanova apsolutno nije na mestu I ne znam odakle mu pravo da pravi incidente bez bilo kakvog povoda! Ovakvi kao on su najgora vrsta ljudi koji su spremni na sve zarad jeftinih politickih poena!
Milica Odgovori
Žigmanov je taj koji vređa nacionalne manjine i blati Hrvate u Srbiji. Kako da verujemo čovjeku koji [*...*]
Bujster Odgovori
Hrvati imaju sva moguća prava i to znatno veća nego srbi u lepoj njihovoj! Ne dao bog da Žigmanov odlučuje o bilo čijim pravima jer je unapred poznata njegova huškačka politika!
Mili-Moj Odgovori
Stevan Bakić je merna jedinica jednog odmerenog i civilizovanog čoveka što nije slučaj za Žigmanova koji u sebi nema ni gram tolerancije!
Davor Odgovori
Svakog pravog Hrvata je sramota ovakve izjave Tomislava Jastreba Zigmanova.Mi hrvati smo ponosni na svoje poreklo i suživot koji imamo sa Srbima.Niko pa ni nelegitimni Zigmanov neće ugroziti naše decenijske skladne odnose zarad lične koristi.Srbija je naša država.Nju volimo i poštujemo.Voleli bi da i polozaj Srba u Hrvatskoj bude bolji i da se grade mostovi saradnje i poverenja ali to dok su Zigmanov i slični na javnoj sceni to neće biti moguće.
Steva Panonski Odgovori
Naprosto sam siguran da je Žigmanov napao Srbiju naš pravni poredak i narod i to ne samo srpski nego pripadnike i svog, jer je laž koju je izrekao jednako loša i opasna po sve nas. Vučić u Tavankutu nešto tamo asfaltira, sređiva, popravlja školu i kompletira udžbenike za nastavu na hrvatskom jeziku, i u tome učestvuju sve etrukture subotice pa i gradonačelnik Laban kao i Bakić šef najbrojnije odborničke grupe.Imate novine na hrvatskom jeziku itd.A za to vreme prosvjeta srpske novine u Hrvatskoj se gase, [*...*]Zabranjujete ćirilicu, a u polupopaljena kraiška sela niste vratili ni vodu ni struju. A isti taj Bakić nije vam izrekao ni jednu jedinu uvredljivu reč, a vi ste protestovali za nešto što sa hrvatskom nacionalnom manjinom nema nikakve veze.
Mina Odgovori
Ne treba dozvoliti da ljudi kao Zigmanov ugrožavaju medjunacionalne odnose u ovoj sredini, a sve isključivo zbog ličnih interesa. Inače, Srbi u Hrvatskoj žive bez ikakvih prava, bolje reci opstaju!!
Nevena Odgovori
Verbalni napad je ako ti se odgovori replikom i kaze istina u oci???
Suzana Odgovori
Bunjevka sam i sva prava imam u mojoj Srbiji u mom gradu, necu da me tamo neki [*...*]
Daddy
@Suzana

Ne predstavlja Zigmanov nas Bunjevce vec Hrvate.
bunjevac
@Suzana@ Ako ni sa čim nisu ugrožena tvoja prava reci mi koliko mi Bunjevci imamo odbornika u Skupštini opštine i poslanika u Saveznoj skupštini.
Ako neznaš pitaj Mirka Bajića jer to je zahvaljujući njemu, nema nas nigde osim njega samog,
On je plaćen valjda da nas posvađa, da bi samo njemu bilo dobro.
jelena Odgovori
Znači svi treba da pišemo premijeru kada smo nezadovoljni ili nam nije po volji, da se tužimo na prvoga do nas i tražimo zaštitu. Pa jedino se nadam da će se zaista odreagovati na ovo , jer nije niko dužan da teši nezadovoljnike, koji pri tom izazivaju situacije iz kojih ne zanju da se izvuku argumentima, nego hajde da budemo ugroženi , jer to prolazi. Da nisam svesna kolio je ovo jadno verovatno bih umrla od smeha.
Rajko Odgovori
Gospodine Zigmanov, prepoznatljiva je kuhinja hrvatske vlade i novoimenovanog savetnika za nacionalnu bezbednost, ratnog zlocinca Ante Gotovine. Nazalost, identicno je delovanje opozicije na sednici administrativnog odbora Skupstine Srbije, iz istih stranih izvora se finansirate a jedino je prepoznatljiva patoloska mrznja prema SNS-u i premijeru Vucicu.
Овца за шишање Odgovori
Да се не лажемо - ови радикали, пардон "напредњаци", угрожавају све, пре свега нас Србе, самим тим и остале, па и Хрвате...
Flavio Odgovori
Neosnovane optužbe bezobraznog i bezobzirnog Žigmanova na račun gospodina Bakića...
ffilozoff Odgovori
dajete paznju za dva nebitna lika...jednog preletaca i jednog koji ga je doveo na vlast ...SMESNO je da se prepucavaju dva podgojena lika,a za vreme Vucinica i Maglaija,su zajedno delili hleb iz naseg gradskog budzeta....Dajte da glasamo za ime i prezime,a NE da nam se namecu papci u klimaksu!!!!
Ivana Odgovori
Nijednom rečju gospodin Bakić nije uputio pretnju Hrvatima. Činjenica da je u Subotici hrvatski jezik u službenoj upotrebi ( a nema ih 15% u ukupnom stanovništvu ) i druga prava koja su im garantovana dovoljno govori o odnosu Srbije prema manjinama.
Angela Odgovori
Granica je blizu, pasos imate...srecan put...
pajo
Tako je i borite se za svoja prava u Hrvatskoj!
Pajo Odgovori
Zasto ja vidim uvek naopako! Pa taj Zigmanivic je napao Hrvate a Bakic posteni mirotvorac!
Vesko Odgovori
Mi smo odavno ugrozeni od strane nasih polticara koji nam svake godine namecu sve vece poreske obaveze, kao naprm. sada porezima za odvodnjavnje, za 2015. i 2016. godinu, koji treba da se izmire u roku 15 dan od dana dobijanja resenja, koja ovih dana uzurbano stizu na adrese građana, za građevinsko i poljoiprivredno zemljiste.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.