Komentara: 32
Pregleda: 13589

Navijački grafiti koji vizuelno uništavaju naš grad

08.03.2012. u 19:50h
Navijački grafiti koji vizuelno uništavaju naš grad
Neki ljudi jednostavno suviše čudno pokazuju ljubav prema svom gradu, pa i u sportu, prema svom klubu. Jedan od primera za to su navijački grafiti kojih ima isuviše mnogo za bilo čiji ukus, sva ta škrabanja pa preškrabavanja, "zapiškivanje" teritorije - offline chatovanje po većinski privatnim stambenim objektima, kao da je u pitanju širom otvoreni Facebook - dođeš do nečijeg zida, upišeš nešto, neko se nadoveže, nastane gomila "komentara" i to izgleda mnogo ružno - samo, ko to može da "lajkuje"? Da je tako većina nas bi to sklonili (obrisali) pa onda i banovali one koji su to radili, ali nemamo dovoljna administratorska prava. Ko je razumeo - razumeo.

Ako pogledate galeriju danas napravljenih fotografija sa lokacija Radijalac, Centar i većinski Prozivka videćete da sve to jako ružno izgleda na bilo kojoj od građevina, objekata... kako neko može da se oseća dobro posle ovakvog uništavanje nečije privatne imovine, kako može da se ponosi time i stane iz kluba kojeg tako strastveno voli i poštuje, peva mu da bi dao život za njega, radio bi i ovo i ono...? a da li bi nekome okrečio fasadu? Na ovim slikama možete da vidite privatne kuće, zgrade, javne ustanove, obrazovne ustanove, bandere, trafike, kante za smeće, trafostanice i tome slično.

Voleli bismo, a verujemo da nismo jedini, da vidimo iste te tzv. "navijače" kako organizuju akciju i pokažu na jedan drugačiji način kako se voli svoj klub i svoj grad - sigurni smo da bi tada bili prihvaćeniji u društvu i odvojili bi se od one grupe koja su izraziti huligani. Fotografije koje se nalaze u galeriji nisu pravljene da bi se izdvojila neka navijačka grupa - fotografije su tu da ukažu (još jednom) na te ružne detalje koje ruže naš grad, plavo-beli, crno-beli ili crveno-beli.

Poenta ovog teksta je da pozove na akciju ili prestanak akcije, zavisi od ugla gledanja, odnosno da apelujemo na sve navijače, plave / crne / crveno bele da to nije dobro, ni za njih, ni za grad a ni za klub koji toliko vole. Postoje razni načini da se pokaže ljubav, pripadnost i odanost, a nema veze sa sprejevima, šipkama i verbalnom agresivnošću.

Prva slika u nastavku je vrlo neobična, svojstvena i po slobodnoj proceni dopadljiv navijački grafit i vidi se da je u njega uloženo dosta vremena pa i umetničkog znanja, napravljen je smisleno, možda na pogrešnoj lokaciji ali je nešto što bih svakako mogli podržati - naravno ako se slože i oni čiji je objekat. Ovakvi grafiti mogu da budu jedan od načina iskazivanja ljubavi prema klubu ali nažalost oni su veeeelikoj manjini u odnosu na one rađene "u prolazu".

Navijački grafiti koji vizuelno uništavaju naš grad

Dok su ovi sledeći grafiti već nešto drugo. Bez daljih komentara.

Navijački grafiti koji vizuelno uništavaju naš grad
Navijački grafiti koji vizuelno uništavaju naš grad
Navijački grafiti koji vizuelno uništavaju naš grad
Navijački grafiti koji vizuelno uništavaju naš grad

Preko 200 slika navijačkih grafita u jednom delu Subotice možete da pogledate na sledećem linku
http://www.subotica.com/slike/album-62307-subotica-navijacki-grafiti-radijalac-centar-prozivka/

Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 32
Pregleda: 13589

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.