Komentara: 5
Pregleda: 6165

Nastavnica Biljana pronašla dobitnu formulu za nastavu na daljinu

09.04.2020. u 10:58h
Izvor: Subotica.com
Iako nastava na daljinu predstavlja izazov za ceo obrazovni sistem, Biljana Vojnić Hajduk, nastavnica matematike i srpskog kao nematernjeg jezika u OŠ "Ivan Milutinović", pronašla je način kako da đacima pomogne da savladaju gradivo. Kroz svakodnevnu komunikaciju pojašnjava teške zadatke, deli zanimljive i edukativne video sadržaje, a tu su i vicevi koji učenike "vraćaju" u školsko okruženje.
Nastavnica Biljana pronašla dobitnu formulu za nastavu na daljinu

Otkako je uvedeno vanredno stanje, nastavnica Biljana Vojnić Hajduk svako jutro ustaje i priprema nastavni materijal, a umesto za katedru, seda za radni sto u svom domu i pomaže učenicima da što bolje savladaju gradivo koje prate putem televizije i platformi za učenje. Za ove potrebe koristi i priručnu tablu na kojoj objašnjava teške zadatke, dopunjuje propušteno i zadaje domaći rad.

- Dosta učenika nema opciju da vrati lekciju koju je pogledalo na televizoru i često se dešava da ne stignu sve da napišu, da im nešto promakne ili im nije jasno. Onda im materijal koji pripremim služi da ukratko objasni lekciju i najosnovnije postupke, što će upamtiti i sačivati za narednu školsku godinu kada treba ponovo da se vrate u školske klupe i da imaju osnovu za dalje gradivo. Osim toga, uvek se trudim da im nastava bude zanimljiva, da dobiju neki kviz, da urade neki test ili da im prosledim neki video koji mogu da pogledaju i tako nauče nešto novo - objašnjava Biljana.

Biljana predaje učenicima iz osam odeljenja, pri čemu nižim razredima drži časove srpskog kao nematernjeg jezika, a višim razredima časove matematike. Otkako se prešlo na nastavu na daljinu, njeno "radno vreme" je od 10 do 15 časova, potom sledi pauza za ručak, da bi se poslu ponovo vratila oko 18 časova, kada pregleda domaće zadatke.

- Sa đacima sam u stalnom kontaktu, odnosno svakog dana kada inače po rasporedu imamo čas, dok sa svojim odeljenjem imam i video poziv jednom nedeljno u terminu kada inače održavamo čos. Tada pričamo o svemu i uglavnom kažu da su preopterećeni, da im mnogo nedostaje škola i da im je lakše kada slušaju svoje nastavnike jer je baš jedan od komentara bio da ne mogu da pitaju televizor ako im nešto nije jasno - kaže Biljana. - Zbog toga se svi trudimo, ne samo ja, nego i moje kolege, da ih ne preopteretimo suvišnim zadacima, da im objasnimo sve što nisu razumeli i da to savladaju kako treba, da što bezbolnije prebrodimo ovaj period.

A kako bi i dalje imali utisak da su u školi, nastavnica Biljana održava tradiciju da jednom nedeljno ispriča školski vic.

- Do sada sam imala običaj da bar jednom nedeljno, kada uđem u učionicu, ispričam deci neki školski vic ili vic na svoj račun. Tu praksu sam i sada zadržala, pa im jednom nedeljno šaljem viceve na fazon ove nastave za daljinu da se malo razvesele i zadrže pozitivan duh - poručuje Biljana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 nedelju
Komentara: 5
Pregleda: 6165
Povezane teme

onlajn nastava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.