Komentara: 7
Pregleda: 4255
Foto

Nastavljena revitalizacija Spomenika prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću"

13.11.2020. u 14:08h
Izvor: Subotica.com
Uz orezivanje suvih grana sa vitalnih stabala, radnici JP "Palić-Ludaš" proteklih dana uklanjanju i stabla invazivnih vrsta na zaštićenom području Spomenika prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću", na čijem mestu će se zasaditi nove dekorativne i žbunaste vrste.
Nastavljena revitalizacija Spomenika prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću"

Kako je objasnila Tanja Jotanović, organizatorka podizanja i negovanja zelenih površina u JP "Palić-Ludaš", zaštićeno područje je prekriveno sa više od 60 odsto invazivnim vrstama, koje se zbog svoje izuzetno generativne moći razmnožavanja svake godine uklanjaju etapno i zamenjuju novim vrstama koje dobro podnose uslove ove sredine.

- Ono što je ovde dominantno je vrsta gledičija ili u narodu poznata kao rogač. Osim što ima izuzetnu generativnu moć razmnožavanja, ona je i opasna za ovu sredinu, jer tu imamo dečje igralište i sportski teren, a ova vrsta ima izrazito velike bodlje. Uklanja se i bagrem, a tu je još i maklura, a sadiće se lipa, poljski brest, klen, grab, breza, crvenolisne dekorativne vrste kao što su leska i šljiva, i žbunaste vrste svib i dren - rekla je Jotanović.

Nastavljena revitalizacija Spomenika prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću"Nastavljena revitalizacija Spomenika prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću"Kako su građani osetljivi na vađenje stabala, JP "Palić-Ludaš" uvelo je praksu da pre svake ovakve aktivnosti obavesti javnost i obrazloži razloge njihovog uklanjanja, kazala je direktorka preduzeća Marta Dobo.

- Ono što smo u Parku do sada izvadili, to su bila trula i bolesna stabla, i uvek može da se napravi slika kako je to bilo zdravo drvo, ali nije tako. Pored hotela "Jezero" izvadili smo dve topole koje su bile u jako lošem stanju i vlasnici su nas više puta molili da ih uklonimo da ne bi bilo većih šteta. Na proleće se jedna grana slomila sa te topole i pala je pored zgrade, ali srećom nije došlo do većih oštećenja. Mi treba da gledamo i na ljudski život i da kada neko dolazi u Park, da tu bude bezbedan - poručila je Dobo.

Izvor: Subotica.com
Nastavak akcije revitalizacije drvoreda u zaštićenom području Spomenik prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću" Nastavak akcije revitalizacije drvoreda u zaštićenom području Spomenik prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću" Nastavak akcije revitalizacije drvoreda u zaštićenom području Spomenik prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću" Nastavak akcije revitalizacije drvoreda u zaštićenom području Spomenik prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću" Nastavak akcije revitalizacije drvoreda u zaštićenom području Spomenik prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću" Nastavak akcije revitalizacije drvoreda u zaštićenom području Spomenik prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću" Nastavak akcije revitalizacije drvoreda u zaštićenom području Spomenik prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću" Nastavak akcije revitalizacije drvoreda u zaštićenom području Spomenik prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4255
Povezane teme

marta dobo

jp palić ludaš

orezivanje

sadnja drveća

tanja jotanović

uklanjanje stabala

vađenje stabala

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.