Komentara: 26
Pregleda: 10759

Nastavljena izgradnja obilaznice oko Subotice

23.05.2018. u 15:27h
Izvor: RTV
Bez pompeznih najava, rokova i vrpci nastavljeni su radovi na višedecenijskom projektu izgradnje obilaznice oko Subotice. Radovi su vredni više od sedam stotina miliona dinara, a po njihovom završetku u funkciji će biti deset kilometara, odnosno skoro polovina saobraćajnice čiji je zadatak da teretnjake izmesti iz centra Subotice.
Nastavljena izgradnja obilaznice oko Subotice

Bučno. Ali bez političke pompe kakva je znala pratiti početke ili nastavke radova na trodecenijskom poduhvatu, radnici i mehanizacija kompanije Vojput otvorili su radove na izgradnji deonice obilaznice oko Subotice, na potezu između magistrale ka Bačkoj Topoli i Bikovačkog puta. Sanira se petnaest godina stara asfaltna podloga i ponovo utvrđuju nasipi koji vode do dva nadvožnjaka, jednog preko pruge Subotica – Beograd, a drugog preko Čantavirskog puta. Između njih se nalazi nasip i ostaci pre šest godina započetih radova, koji takođe treba da budu sanirani i završeni. Odatle dalje vodi delimično izgrađena saobraćajnica ka Bikovačkom putu.

- Ovo je dužina devetsto dvadeset metara, sa proširenjem, što je pod asfaltom već. Onamo nas očekuju visoki nasipi što verovatno moramo da rušimo, pa ponovo u slojevima da vraćamo zemlju i da nabijamo. Tamo do Bikovačke petlje imamo četiri koma osam, nepunih pet kilometara - kaže Tibor Mandić, šef gradilišta.

U ukupnom roku od dve stotine sedamdeset dana trebaju da se završe više od sedam stotina miliona vredni radovi. I to na Bikovačkom kružnom toku koji je već spojen sa auto-putem Subotica – Beograd. Po završetku tih radova obilaznica oko Subotice, poznatija kao Ipsilon krak, biće funkcionalna od auto-puta do magistralnog puta sa Somborom, u dužini od oko deset kilometara. Radove finansira Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture.

Nastavljena izgradnja obilaznice oko Subotice

Bikovačka petlja je jedna od dve do sada puštene u saobraćaj deonice, a i pored jasne zabrane vozila koriste ranije izgrađeni kolovoz između Bikovačkog i Čantavirskog puta.

Još jedna u potpunosti funkcionalna deonica obilaznice oko Subotice nalazi se između magistralnih puteva za Bačku Topolu, odnosno Sombor, i upravo tako bi trebalo da izgleda cela obilaznica oko Subotice. Profil puta za motorna vozila, sa brzinom ograničenom na stotinu kilometara na čas, dovoljno širokom da mogu da se mimoiđu dva velika kamiona ili dva velika autobusa i čime bi se u potpunosti teretni saobraćaj izmestio iz centra Subotice.

Od Somborskog puta trasa obilaznice vodi dalje ka Kelebiji u dužini od dvanaest kilometara. Tu se mašine očekuju sledeće i 2020. godine, kada bi, ukoliko se najave obistine, nakon više od tri decenije čekanja obilaznica oko Subotice mogla biti završena.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 10759
Povezane teme

Y krak

izgradnja obilaznice oko Subotice

ipsilon krak

obilaznica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.