• Pregleda: 5070

Nastava na hrvatskom – iz kakvih udžbenika uče deca?

Nastava na hrvatskom – iz kakvih udžbenika uče deca?

Ima li dovoljno udžbenika za decu koja nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku i kakvi su ti udžbenici? Ovo pitanje po medijima provlači se poslednjih dana, otkad je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26 za Srbiju, između ostalog, upravo zbog udžbenika. U jednoj subotičkoj osnovnoj školi, situacija sasvim zadovoljavajuća, ali kažu – uvek može bolje. Da može bolje, smatra i Hrvatsko nacionalno veće, jer nedostaju udžbenici za srednje škole.

Ukupno 101 učenik pohađa nastavu na hrvatskom jeziku u OŠ „Matko Vuković“. Ovi đaci uče iz udžbenika na maternjem jeziku, a jedini koji nedostaje jeste udžbenik iz muzičke kulture. Nov udžbenik je završen i čeka štampu, a čekaju ga i u ovoj školi, budući da su do sada improvizovali, kao na primer sa božićnim pesmama pred praznike, kaže nastavnica muzičkog, Milena Radović. Stari udžbenik bio je samo prevod srpskog udžbenika, kom je falio nacionalni sadržaj.

Situacija je neuporedivo bolja u poslednje dve godine, napominje direktorka škole, Mirjana Stevanović, budući da su svi udžbenici za osnovnu školu prevedeni sa srpskog na hrvatski i da se još čekaju samo nacionalni dodaci za nekoliko predmeta. Prema njenim rečima, problem sa izdavanjem udžbenika najvećim delom je materijalne prirode, jer nije bilo zainteresovanih izdavača.

Upravo su nacionalni dodaci ono na čemu hrvatska zajednica insistira, ali da je situacija u poslednje vreme bolja, slaže se i predsednik Hrvatskog nacionalnog veća, Slaven Bačić, jer su pre četiri godine sami štampali udžbenike. Sada, kaže Bačić, imaju podršku Ministarstva prosvete.

Od 186 udžbenika, koliko je potrebno, štampano je 90. Iako je situacija u osnovnim školama gotovo rešena, srednja škola je i dalje nedovršena priča kada je u pitanju nastava na hrvatskom jeziku, dodaje predsednik HNV. Ipak, da pomaka ima – saglasni su predstavnici hrvatske zajednice, ali i prosvetni radnici.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

7
Gradjanin Odgovori
U srednjim skolama udzbenika ima, koja idu iz generacije u generarciju.
Ali je velika nepravda da mesecne karte nekim ucenicima plate u celosti, nekima polovina, a neka deca placaju punu cenu. Po cemu su ta deca podeljena. Sramota velika
panonski čamac Odgovori
Hrvatska kultura i običaji se održavaju na druge načine, a ne da se uče isti udžbenici sa dodatim po kojim "j" i "ij". To je nešto što HNV ne želi da shvati. Čak i devedesetih smo imali decu koja su pričala sa svakojakim naglascima, akcentima, sa ijekavicom i bez, i nikome nije smetalo.
Овца за шишање Odgovori
Пинокио свашта обећао, није испунио. Ни тамо нису бољи са унапређењем права Срба. Пинокио то користи за личну промоцију и одвраћање пажње. Екстремисти "хране" једни друге, како су то радили и деведесетих. Једино су мајстори у томе. А народи се свађају, гладни и празноглави, нажалост!
uvek u pravu Odgovori
Ta deca su stanovnici ovog grada i okolnih naselja i ista su kao i svaka druga deca pa mislim da bi najbolje bilo da svi uče iz istih knjiga.Možda nisam u pravu ali nemojte posle da se desi da Srbija zbog učenika romske nacionalnosti i učenika manjinskih nacionaknih zajednica ima loše rezultate na međunarodnim takmičenjenima i na PISA testovima kao npr. Hrvatska.
Salamander Odgovori
Dajte ljudi dosta više podela . Nekad je bilo svejedno da li si govorio, divanio, pričao ili beszel...i svi smo se savršeno razumeli ali smo imali isti školski nastavni program. Danas deca bez obzira na jezičko opredeljenje imaju drugačije udžbenike i nastavne programe u svakoj školi što za mene nije normalno - tu leži glavni problem - umesto da ih spajamo mi ih ponovo delimo.
Daddy
Da li se deci istorija razlicito tumaci zavisno od nacionalnih udzbenika?

Znamo da su razlike u tumacenju istorije u regionu drasticne?!
ltericama Odgovori
Meni je logicno da, ako neko zeli nastavu na japanskom jeziku... treba da ode u Japan.
Isto tako i za bilo koji drugi jezik.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.