Komentara: 7
Pregleda: 5533

Nastava na hrvatskom – iz kakvih udžbenika uče deca?

21.12.2016. u 15:46h
Izvor: TV Subotica
Nastava na hrvatskom – iz kakvih udžbenika uče deca?

Ima li dovoljno udžbenika za decu koja nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku i kakvi su ti udžbenici? Ovo pitanje po medijima provlači se poslednjih dana, otkad je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26 za Srbiju, između ostalog, upravo zbog udžbenika. U jednoj subotičkoj osnovnoj školi, situacija sasvim zadovoljavajuća, ali kažu – uvek može bolje. Da može bolje, smatra i Hrvatsko nacionalno veće, jer nedostaju udžbenici za srednje škole.

Ukupno 101 učenik pohađa nastavu na hrvatskom jeziku u OŠ „Matko Vuković“. Ovi đaci uče iz udžbenika na maternjem jeziku, a jedini koji nedostaje jeste udžbenik iz muzičke kulture. Nov udžbenik je završen i čeka štampu, a čekaju ga i u ovoj školi, budući da su do sada improvizovali, kao na primer sa božićnim pesmama pred praznike, kaže nastavnica muzičkog, Milena Radović. Stari udžbenik bio je samo prevod srpskog udžbenika, kom je falio nacionalni sadržaj.

Situacija je neuporedivo bolja u poslednje dve godine, napominje direktorka škole, Mirjana Stevanović, budući da su svi udžbenici za osnovnu školu prevedeni sa srpskog na hrvatski i da se još čekaju samo nacionalni dodaci za nekoliko predmeta. Prema njenim rečima, problem sa izdavanjem udžbenika najvećim delom je materijalne prirode, jer nije bilo zainteresovanih izdavača.

Upravo su nacionalni dodaci ono na čemu hrvatska zajednica insistira, ali da je situacija u poslednje vreme bolja, slaže se i predsednik Hrvatskog nacionalnog veća, Slaven Bačić, jer su pre četiri godine sami štampali udžbenike. Sada, kaže Bačić, imaju podršku Ministarstva prosvete.

Od 186 udžbenika, koliko je potrebno, štampano je 90. Iako je situacija u osnovnim školama gotovo rešena, srednja škola je i dalje nedovršena priča kada je u pitanju nastava na hrvatskom jeziku, dodaje predsednik HNV. Ipak, da pomaka ima – saglasni su predstavnici hrvatske zajednice, ali i prosvetni radnici.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 5533
Povezane teme

OŠ Matko Vuković

obrazovanje subotica

subotica obrazovanje

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.