Komentara: 1
Pregleda: 5968

Nasmeši se Subotici - razgovor sa Viktorijom Aladžić

13.07.2011. u 15:47h
Nasmeši se Subotici - razgovor sa Viktorijom Aladžić

Poziv na organizovanu šetnju kroz pešačku mapu secesije i obilazak posebno osvetljenih arhitektonskih objekata sa Viktorijom Aladžić i performansom uličnih svirača. Nasmešite se Subotici, ponovo doživite ili upoznajte kreativnu prošlost grada u kojoj prednjače remek dela arhitekture sa prekretnice XIX u XX vek.

Više od dvadeset godina istražujem istoriju Subotice i jasno mi je da mnogi sugrađani ne znaju koje su građevine značajne, kaže arhitekta Viktorija Aladžić.

Kao uvod u deveti festival elektronske muzike „Summer3p“ u Subotici će se održati multimedijalni program zaštite i očuvanja kulturne baštine „Nasmeši se Subotici“. Građani i turisti će imati jedinstvenu priliku da učestvuju u noćnoj šetnji 16. i 17. jula, od 21 do 23 sata, i saznaju najzanimljivije istorijske podatke o 16 objekata stare arhitekture i burnu prošlost grada.

Nasmeši se Subotici - šetnja sa Viktorijom Aladžić

Organizator uz podršku Gradske uprave je Udruženje „Kooperativa – AŠC“, a predavač će biti arhitekta Viktorija Aladžić.

- Više od dvadeset godina istražujem istoriju Subotice i jasno mi je da mnogi građani ne znaju koje su građevine značajne. Ne razumeju prošlost, ne znaju šta se dešavalo. Putuju po inostranstvu i dive se objektima, a subotičku arhitekturu nemo posmatraju. Imamo građevine od svetskog, evropskog, srednjeistočnog i lokalnog značaja i nivoa. Ljudi koji dođu sa strane često znaju više od mojih sugrađana i zbog toga kad god imam priliku prenosim svoje znanje – kaže Viktorija Aladžić.

Za razliku od prethodnih predavanja o secesiji koje je Aladžićeva održala na desetine puta, učesnici novog kulturno – istorijskog programa imaće u pratnji kostimirane glumce, ulične sviraće i kvartet učenika Muzičke škole. Objekti će imati posebno osvetljenje da bi privukli pažnju i i onih koji ne učestvuju u šetnji.

- Građani će dobiti publikaciju sa spiskom građevina koje ćemo obići. Na naslovnoj strani knjižice su tri lica bez osmeha i ideja je da ih učesnici sami dopune. Polazak je ispred Gradske kuće i šetnja obuhvata obilazak najznačajnijih 16 subotičkih građevina. Treba izazvati radoznalost građana, jer ako su nezainteresovani ne možemo im prenositi znanje – kaže Viktorija Aladžić.

Programom „Nasmeši se Subotici“ uz Gradsku kuću obuhvaćena je i Muzička škola, Štrosmajerova 22, Nušićeva 2, Korzo 4, Rajhl palata, Zmaj Jovina 17 i druge palate sve do Gradskog muzeja i Sinagoge. Arhitekta Viktorija Aladžić kaže da bi grad trebao da osmisli kako da animira građane za zajedničko učešće na konkursima koji mogu da im omoguće restauracije fasada i očuvanje tradicionalne arhitekture.

- Arhitektura se nakada drugačije „čitala“. Graditelji su uvek pokušavali da sa njom nešto kažu. Često se dekorativnim detaljima prenosila poruka, a kada se Subotica gradila u 19. veku fasade su bile kao reklamni panoi. Svaka je imala priču, pa je tako po simbolima u stilu mađarske secesije na Korzou 4 jasno da je to bila nekada banka. Košnica i veverica su simbol za bogatstvo. Iznad prozora su polukružni ukrasi paunovog repa. Oko drugih prozora su poređani ukrasi koji podsećaju na srca, ali su to sove koja su simbol mudre odluke štednje novca – zaključuje Viktorija Aladžić.

Nasmeši se Subotici - šetnja sa Viktorijom Aladžić

ANTRFILE:

Na greškama se uči

- Rušenje prvih secesijskih kuća u Vase Stajića i Narodnog pozorišta su pogrešni potezi. Trebalo bi da smo već naučili nešto i da smo shvatili da mlade treba stimulisati da istražuju subotičku arhitekturu. U njenom vrednovanju bi morali da se približimo evropskim standardima, jer se u Subotici još uvek smatra da je dovoljno zaštiti samo centar grada – kaže Viktorija Aladžić.

Biljana Vučković

Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5968
Povezane teme

Grad Subotica

Narodno pozorište

gradska kuća

arhitektura

summer3p

viktorija aladžić

nasmeši se subotici

kooperativa AŠC

obilazak subotice

građevine

secesija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.