Komentara: 117
Pregleda: 60088

Napreduje izgradnja akva parka na Paliću

03.07.2019. u 14:06h
Izvor: Subotica.com
Svi koji prolaze šetalištem duž obale Palićkog jezera, ne mogu a da ne primete u okolini Muškog štranda visoke tobogane koji se „prepliću“ na gradilištu budućeg akva parka i velnes centra.
Napreduje izgradnja akva parka na Paliću

Šarenilo koje privlači pažnju razuverava čak i „najnevernije Tome“ i sve one koji su sumnjali u realizaciju velikog projekta, u čiju će prvu fazu biti uloženo 320 miliona dinara, a koji zajedno finansiraju Republika Srbija, Pokrajinska vlada i Grad Subotica.

Posle postavljanja kamena temeljca sredinom decembra prošle godine, usledili su radovi na pripremi terena, raščišćavanju, rušenju postojećih objekata, seči visokog i niskog rastinja i zemljani radovi, kao i radovi na postavljanju ograde oko kompleksa.

- Potom su počeli armiračko betonski i zidarski na izgradnji dečjeg bazena površine od više od 700 kvadrata i bazena sa kompleksima tobogana površine od oko 160 kvadrata, kao i izgradnja kule za tri tobogana visine 12,3 metra – objašnjava Nebojša Daraboš, direktor preduzeća „Park Palić“. - Postavljanjem elemenata tobogana i dečjih atrakcija „Aqua Tower“, usledili su radovi na farbanju oba bazena, kule i montaže ograde na kuli čime se i planirani radovi koji su obuhvatali prvu fazu uspešno završavaju.

Napreduje izgradnja akva parka na Paliću

Nadležni su zadovoljni dinamikom izvedenih radova, ali i njihovim kvalitetom.

- U ovoj vrsti radova dinamiku svakako diktiraju i vremenske prilike. Sa druge strane, nije preporučljivo potencirati vreme i utrkivati se sa vremenom na uštrb kvaliteta izvedenih radova. Konkretno, tokom realizacije prve faze projekta vremenske prilike u prvom delu gradnje bile su i više nego dobre, sem majskih i junskih dana obilnih padavina koje su kratko zaustavile završne radove – dodaje Daraboš. -  Veći problemi u realizaciji ne postoje, ali smo nailazili na neke nepredviđene okolnosti svakako, što je i za očekivati kada je jedan ovakav veliki projekat u pitanju. Izazovi sa kojima se susrećemo na realizaciji projekta su svakodnevni i tiču se pre svega vremenskih prilika koje utiču na dinamiku određenih faza, određenih elemenata pre svega vodovoda i kanalizacije građenih u prošlosti za potrebe starog termalnog bazena koji nigde u dokumentima nisu bili ucrtani, a na koje nailazimo tokom gradnje. Međutim, to su stvari koje rešavamo u hodu i ne utiču na krajnji datum završetka izgradnje.

Napreduje izgradnja akva parka na Paliću

Kako je ranije najavljeno, projekat će se izvoditi u dve faze, a ceo kompleks će imati pet otvorenih i isto toliko zatvorenih bazena.

- Prva faza je pri samom kraju, dok se dokumentacija za raspisivanje javne nabavke za drugu fazu uveliko sprema i po završetku svih zakonski predviđenih rokova i procedura koje moramo ispoštovati, planiramo da radovi na drugoj fazi krenu tokom leta – najavljuje naš sagovornik. – Sama druga faza obuhvataće izgradnju većeg bazena za relaksaciju i plivanje koji će biti pozicioniran ispred postojećeg Termalnog bazena, potom bazen sa „slide“ toboganima, čija će kula dostizati visinu od 15 metara, uređenje celokupnog centra, popločavanje, te izgradnju zatvorenog dela velnes i spa centra koji će zauzimati površinu od više od 3.000 kvadratnih metara, sa pet unutrašnjih bazena (kombinacija termo-mineralne i obične/hladne vode) sa pratećim sadržajima u vidu sauna, tapidarijuma, modernih salona za ulepšavanje, negu i uživanje, restorana sa kafe barom, info pultom i svim drugim pratećim elementima koji čine objekat ove namene. Završetak radova, prema najavi koju smo dali i dinamici izvođenja radova koja je realna, očekuje se sledeće godine na proleće kada će kompleks otvoriti vrata svojim prvim kupačima i posetiocima.

Napreduje izgradnja akva parka na Paliću

Na taj način, staće se na kraj uvreženom mišljenju da je „Subotica grad započetih a nikad realizovanih projekata“.

- Još uvek postoji nepoverenje stanovništva o samoj i krajnjoj realizaciji projekta. Vođeni nekim ranijim, lošim iskustvima ljudi su skloni da imaju dozu nepoverenja prema velikim i važnim projektima kao što je ovaj. Sa druge strane, Palić je dugo vremena nepravedno bio izopšten i uskraćen u delu ulaganja, obnavljanja i promocije destinacije te nam je svakako izazov da „loš glas“ pobijemo investicijama i projektima koje uspešno realizujemo protekle dve godine – zaključuje Daraboš.

Napreduje izgradnja akva parka na Paliću

Izvor: Subotica.com
Obilazak radova na izgradnji akva parka Obilazak radova na izgradnji akva parka Obilazak radova na izgradnji akva parka Obilazak radova na izgradnji akva parka Obilazak radova na izgradnji akva parka Obilazak radova na izgradnji akva parka Obilazak radova na izgradnji akva parka Obilazak radova na izgradnji akva parka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 117
Pregleda: 60088
Povezane teme

akva park

nebojša daraboš

palić akva park

akvapark

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.