Komentara: 0
Pregleda: 7383

Naplatna rampa kod Bačkih Vinograda?

14.06.2011. u 19:46h
Izvor: Magyar Szó
Naplatna rampa kod Bačkih Vinograda?

Na autoputu Novi Sad-Horgoš javno preduzeće „Putevi Srbije“ namerava da otvori novu naplatnu rampu, prema prvobitnim planovima kod Bačkih Vinograda. Izgradnja rampe već je i započela, ali su u međuvremenu radovi obustavljeni, budući da je nadležnom ministarstvu sa više strana izraženo neslaganje sa planiranom lokacijom naplatne rampe. Ukoliko bi se ona, naime, postavila kod Bačkih Vinograda, i žitelji Subotice i okolnih sela bili bi prinuđeni da plaćaju putarinu na onih nekoliko kilometara koji vode do graničnog prelaza.

Palić je od horgoškog graničnog prelaza udaljen svega 14 kilometara i putni trškovi onih koji bi ovim pravcem putovali za Mađarsku i nazad bili bi uvećani i za više od 500 dinara. Postavljanje naplatne rampe, osim toga, preti i drugim problemom, budući da bi većina putnika, verovatno, zbog izbegavanja plaćanja putarine odabrala stari put koji vodi kroz više naselja, a koji je već i sada u lošem stanju, dok bi zbog svega saobraćaj bio još intenzivniji.

Prema rečima predsednika Saveta mesne zajednice Bački Vinogradi Janoša peka, rukovodstvo ovog sela i Hajdukova zajednički su se zbog problema naplatne rampe obratili Đuli Ladockom, saradniku kancelarije pokrajinskog ombudsmana u Subotici. – Reagovali smo na vreme i uz pomoć ombudsmana napisali molbu ministarstvu da žitelji dva sela budu oslobođeni plaćanja putarine. Ukoliko naša molba bude odbijena, onda ćemo razmisliti o koracima koje možemo da preduzmemo, ali trenutno se ne odvijaju nikakvi radovi na ovom području, odnete su čak i mašine.

Savez vojvođanskih Mađara je takođe intervenisao i od ministarstva i preduzeća „Putevi Srbije“ zatražio da se naplatna rampa postavi na drugom mestu. Republički poslanik SVM-a Balint Pastor kaže da je zasad još sve u proceduri. – Radi se na tome da pronađu najbolje rešenje i da se rastereti i saobraćaj u ovim selima, odnosno Paliću, Hajdukovu i Bačkim Vinogradima. Zasad su moguća dva rešenja: prema jednom, prva naplatna rampa od granice bi se postavila iza Čantavira, a ukoliko bi to bilo predaleko, drugo rešenje predviđa da kod svakog izlaza bude naplatne rampe, slično kao što to sada funkcioniše kod Siriga, pre Novog Sada. Cilj je da se putnici iz inostranstva koji bi vožnjom kroz naselja nameravali da izbegnu plaćanje putarine navedu da se vrate na autoput – rekao je Balint, uz ocenu da rešenje za pitanje naplatne rampe ne treba još očekivati u narednih nedelju- dve.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 12 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 7383
Povezane teme

savez vojvođanskih mađara

bački vinogradi

naplatna rampa horgoš

naplatna rampa bački vinogradi

pastor balint

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.