Komentara: 63
Pregleda: 11995

Nakon rekonstrukcije Trga, popločavanje Korzoa

04.06.2020. u 16:06h
Izvor: Subotica.com
Nakon rekonstrukcije dela Gradskog trga i izgradnje nove parterne fontane, plan je da se obnovi kompletno popločavanje na Korzou, najavljuje Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, dodajući da preduzeće nastavlja započeto, te da će se i ove godine rehabilitovati nekoliko značajnih saobraćajnica, biciklističkih staza i atarskih puteva na teritoriji grada.
Nakon rekonstrukcije Trga, popločavanje Korzoa

Gradski trg trebalo bi da dobije novo lice 4. avgusta, budući da je to rok za završetak radova na njegovoj rekonstrukciji i izgradnji parterne fontane, a kako objašnjava direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, ovo moderno idejno rešenje nameće i neke buduće poduhvate, među kojima je obnova popločavanja u pešačkoj zoni centra grada, koja je trenutno u fazi, kako kaže, ozbiljnog planiranja.

- Subotica je među prvim gradovima u nekadašnjoj SFRJ imala popločan centralni deo grada sa behatonom i nakon uređenja prostora na mestu nekadašnje Zelene fontane, gde ćemo imati jednu modernu parternu fontanu, uređen i ozelenjen Trg sa tri bazena sa mirnom vodom, nameće kao logično i mi ćemo u narednom periodu to i uraditi, dakle planiramo da kompletno zanovimo i obnovimo popločanje od Jadrana, kompletan Korzo, pored pozorišta, sve do Trga republike - kaže Predrag Radivojević.

Nakon rekonstrukcije Trga, popločavanje Korzoa

Nakon rekonstrukcije Trga, popločavanje KorzoaPreduzeće ove godine planira da nastavi i sa rehabilitacijom kolovoza, te će u narednom periodu biti urađene ulice Ivana Meštrovića, Đure Jakšića, Ivana Zajca, Jo Lajoša, Petefi Šandora, Trg Sinagoge i Sekereš Lasla. Kao objašnjava Radivojević, ulice se kao i do sada, rade na osnovu zahteva mesnih zajednica, čiji zadatak je bio da do kraja prethodne godine dostave preduzeću svoje predloge, koje potom vrednuje stručna služba, sastavljajući listu prioriteta.

BIKOVAČKI PUT - Izgradnjom Regionalne deponije, otvorilo se pitanje sanacije Bikovačkog puta koji je, kako objašnjava Radivojević, na pojedinim delovima širok četiri metra, što nije dovoljno za bezbedan dvosmerni saobraćaj. - Tokom 2019. godine urađena je tehnička dokumentacija za rekonstrukciju ovog puta i to na potezu od natputnjaka, preko auto-puta, do Regionalne deponije. Taj projekt je završen i na ovaj način su se stvorili uslovi da Grad konkuriše kod viših nivoa vlasti za dodelu sredstava, budući da se radi o blizu 240 miliona dinara koliko bi koštala rekonstrukcija - kaže Radivojević.

- Gledamo da radimo po prioritetima i da napravimo one ulice koje su najviše propale i koje su najviše devastirane, a naravno, gledamo da radimo ravnomerno u svim mesnim zajednicama, vodeći računa i o centru grada, jer je centar grada ipak ogledalo grada - ističe naš sagovornik, dodajući da ni biciklističke staze neće biti zapostavljene. - Staza na potezu od Prozivke do Aleksandrova je bila u jako lošem stanju i svake godine, koliko imamo sredstava, toliko popravljamo te najugroženije delove. Plan nam je da u narednom periodu ovu biciklističku stazu kompletno popravimo, osim toga je potrebno i proširenje mreže biciklističkih staza, za šta postoji tehnička dokumentacija, a to su pre svega potezi 51. divizije, Kireška, Kosovska, Franje Kluza, Horgoški put, Partizanskih baza, Vuka Mandušića, Graničarska i Senćanski put.

Po ugledu na rekonstrukiju dela Ulice Maksima Gorkog, gde su urađena leva skretanja za ulice Braće Radić i Štrosmajerovu, plan preduzeća je da se duž cele saobraćajnice, od Aleksandrova do SUP-a, formiraju trake za leva skretanja, kako bi se izbegli zastoji i povećala bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Nakon rekonstrukcije Trga, popločavanje Korzoa

- Naravno, radićemo fazno i u skladu sa mogućnostima i budžetom, ali ćemo uraditi i to po prioritetima, dakle od Izvorske ulice ka gradu i od hotela "Patria" ka SUP-u - kaže Radivojević. - Nastavićemo i sanaciju atarskih puteva, pre svega Tavankutskog puta koji je paralelan sa Somborskim putem i povezuje brojne salaše i imanja u Donjem Tavankutu, Ljutovu i Maloj Bosni, a ove godine se planira nastavak uređenja tog pravca ka Bajmoku.

Kada su u pitanju oštećenja na kolovozima i zamena dotrajale vertikalne signalizacije, na šta je veliki broj sugrađana ukazao u rubrici "Pištaljka", Radivojević kaže da svako ima pravo da prijavi ove probleme direktno preduzeću, kao i putem mesnih zajednica i nadležnih komunalnih službi, nakon čega stručna služba reaguje u najkraćem roku, u skladu sa prioritetima.

IZMEŠTANJE ZATVORA - U stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom pravde i počinjemo izradu Plana detaljne regulacije za izmeštanje zatvora iz centra grada, a takođe se zna da naše preduzeće radi i na Planu detaljne regulacije za Vetro park, što je investicija od nacionalnog značaja, vredna 700 miliona evra - kaže direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

Jedan od velikih problema koje smo zatekli 2016. godine bilo je nepostojanje projekta tehničke regulacije saobraćaja. Posledice toga su da je oblast regulisanja saobraćaja bila neuređena, a da se saobraćajna signalizacija postavljala bez adekvatne dokumentacija. Lokalna samouprava je u prethodnom periodu finansirala izradu projekta tehničke regulacije saobraćaja, kojom je pokriven ceo grad i 11 okolnih mesta, zahvaljujući čemu je sada nedvosmisleno jasno koji znak se gde postavlja. Naše preduzeće vrši zamenu vertikalne signalizacije u skladu sa ovom dokumentacijom i ono što ranije nije bio slučaj, jeste da se sada horizontalna signalizacija, odnosno iscrtavanje linija na saobraćajnicama, radi noću, u periodu od 23 časa do 5 ujutro, kako bi se izbegle gužve u saobraćaju - kaže Radivojević.

Nakon rekonstrukcije Trga, popločavanje Korzoa

U poslednje tri i po godine, na teritoriji grada Subotice uređeno je oko 48 kilometara asfaltnih puteva, uključujući i ipsilon krak koji je dug 24 kilometara, oko 30 kilometara atarskih puteva i oko 37 kilometara zemljanih puteva, a ukupna ulaganja u putnu infrastrukturu su 3,4 milijarde dinara, od čega je 2,8 milijardi dinara koštala izgradnja obilaznice oko Subotice, dok je preostalih 600 miliona dinara uložila lokalna samouprava.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 63
Pregleda: 11995
Povezane teme

predrag radivojević

jp za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.